hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 「討論」巴士迷惡行:
開啟左側

「討論」巴士迷惡行:

nwfb1110 發表於 2011-3-10 18:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近年的巴士迷這個圈子很多青少年加入,
但也產生了不少巴士迷在行為上的問題,
使本人想起11年前的HKBDB的「巴士迷惡行」這個話題,
有關內容如下:

一. 致電巴士公司熱線/站長室問字軌或只有巴士迷想知道的問題。
二. 盜取巴士公司的財物。
三. 企在馬路中央拍攝巴士。
四. 為影巴士而呼喝途人離開(用粗口更甚)。
五. 指揮巴士總站巴士出入坑。
六. 持住自己係巴士迷上車唔比錢。
七. 行車時與師傅談話,累死師傅。
八. 在網上偷取他人拍攝的巴士相,並不說出處,把它據為己有。
九. 在車廂內高聲談話,騷擾其他乘客(有時非巴迷都會)。
十. 為了巴士而放下重要事情(如逃學)。

歡迎各位討論。
宏  Wang
ryanlee09 發表於 2011-3-10 18:39 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2011-3-10 06:15 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
近年的巴士迷這個圈子很多青少年加入,% n2 S5 d, g, H6 ]
但也產生了不少巴士迷在行為上的問題,巴士,鐵路,生活! S7 G8 |8 R. z: L: o$ `
有關內容如下:7 P" W9 _9 f/ C; `% }+ j: G. }
' b- j# L6 h" P: M0 Z6 @8 s
一. 致電巴士公司熱線/站長室問字軌或只有巴士迷想知道的問題。
二. 盜取巴士公司的財物。2 ~: N' P4 g6 V6 U3 f$ x
三. 企在馬路中央拍攝巴士。hkitalk.net1 L9 m2 ]% C$ A3 Q9 t  C
四. 為影巴士而呼喝途人離開(用粗口更甚)。 (<--
五. 指揮巴士總站巴士出入坑。hkitalk.net: _1 G' I$ U/ _' L
六. 持住自己係巴士迷上車唔比錢。
七. 行車時與師傅談話,累死師傅。
八. 在網上偷取他人拍攝的巴士相,並不說出處,把它據為己有。  c! K' d# a4 I) L
九. 在車廂內高聲談話,騷擾其他乘客(有時非巴迷都會)。hkitalk.net( ^$ P* i: E( }/ T
十. 為了巴士而放下重要事情(如逃學)。
歡迎各位討論。
[/table]

三. 企在馬路中央拍攝巴士。(<--而家好多).kitalk.net1 L9 m2 ]% C$ A3 Q9 t  C
四. 為影巴士而呼喝途人離開(用粗口更甚)。 (<--而家好多)
五. 指揮巴士總站巴士出入坑。(<--有咩用意?)hkitalk.net: _1 G' I$ U/ _' L
六. 持住自己係巴士迷上車唔比錢。(<--有少少唔同意:師傅叫你唔好比錢個陣, 比又唔係, 唔比又唔係...)

(全為個人意見)
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
yunghin2004 發表於 2011-3-10 19:58 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 10-3-2011 18:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
三. 企在馬路中央拍攝巴士。
四. 為影巴士而呼喝途人離開(用粗口更甚)。
八. 在網上偷取他人拍攝的巴士相,並不說出處,把它據為己有。
3. 而家 Facebook 成日都有呢類相
4. 成日見 , 另外我聽聞過連九記師傅都會冇禮貌地叫人行開 ..
8. Facebook 成堆小學生係咁樣做 ..

個人見聞
WM 發表於 2011-3-10 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ryanlee09 於 2011-3-10 18:39 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
三. 企在馬路中央拍攝巴士。(<--而家好多)
四. 為影巴士而呼喝途人離開(用粗口更甚)。 (<--而家好多)
五. 指揮巴士總站巴士出入坑。(<--有咩用意?)
六. 持住自己係巴士迷上車唔比錢。(<--有少少唔同意:師傅叫你唔好比錢個陣, 比又唔係, 唔比又唔係...) F! P% M6 _! K* Z
(全為個人意見)

冇咩特別用意
不過現時部分巴士愛好者就鍾意做出一d意想不到既行為:
.指揮巴士總站巴士出入坑
.企係站頭揚手示意車長將架車駛前d
.對住架巴士傻笑(+拍手or自言自語)
.纏住車長問一d常人難以理解既問題
.見到人地影巴士就走埋架巴士度搏上鏡(非巴士迷都有可能咁做)
或者...
.對住架巴士(坦克蘭?)行三鞠躬禮

以上既行為你問我佢地做黎有咩用意,我都解釋唔到 ...
ryanlee09 發表於 2011-3-10 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2011-3-10 07:58 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

冇咩特別用意
不過現時部分巴士愛好者就鍾意做出一d意想不到既行為:
.指揮巴士總站巴士出入坑
.企係站頭揚手示意車長將架車駛前d
.對住架巴士傻笑(+拍手or自言自語)
.纏住車長問一d常人難以理解既問題
.見到人地影巴士就 ...

忽然想起之前有個十二三歲的巴士迷
問個入行無耐的司機 ''雞車好冇揸?''

笑到我呀
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
DW8306 發表於 2011-3-10 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2011-3-10 18:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
近年的巴士迷這個圈子很多青少年加入,
但也產生了不少巴士迷在行為上的問題,
有關內容如下:

聽聞當年ME有期係屯廠玩緊果陣,有行家強到打到上去屯廠派更部問d車行乜線同字軌添
superbus 發表於 2011-3-11 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 DW8306 於 2011-3-10 22:15 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

聽聞當年ME有期係屯廠玩緊果陣,有行家強到打到上去屯廠派更部問d車行乜線同字軌添
而家都仲有呢, 打上派更問自己架愛車行邊條線架
DW8306 發表於 2011-3-11 08:39 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2011-3-11 02:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
而家都仲有呢, 打上派更問自己架愛車行邊條線架

聽聞荔廠係唔答既
JV7629 發表於 2011-3-11 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2011-3-10 19:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

.對住架巴士(坦克蘭?)行三鞠躬禮

好誇張…真係驚果 d 巴迷身邊有人過左身都未必會三鞠躬禮…
除左呢 d ,其實依家有 d 巴迷向巴總馬路上 set 腳架影車我都覺得唔太好,雖然係 set 向 d 車唔會車得到佢地既地方,但係我覺得都係收斂少少好,始終影響到其他人同埋個卡佬

只係有 d 巴迷真係恃住自己同個卡佬傾過幾句,一上車就自動做野(果 d 入又唔係唔入又唔係果 d ,個卡佬冇講過話唔入自己就自以為是地唔入走左去)

其實我唔係覺得有 d 係惡行,而係有 d 巴迷真係好怪同恐怖咁
有次我同我男友搭 K51 ,咁傾計傾開巴士 d 野,咁唔知係咪個巴迷聽到我地講野,仲聽到我男友係卡佬,佢就開始自言自語講野(我好記得果時我講 261 ,佢自行搭嗲講 261 )音量唔大但係有人知道佢搭我地嗲囉,但問題係我地完全唔識同埋亦都冇打算俾第 2 個人 join 我地個 conversation 喎
有 d 又會侍住自己同個卡佬見過一面之緣,就問人地返乜野線同乜野字軌,又或者成日想跟車,大佬呀,人地返工炸,唔係是必要「服侍」你地班巴迷架
louispoon 發表於 2011-3-11 18:37 | 顯示全部樓層

#5 比較可笑... 似乎D carlo唔會受班人點掛
~~LP 1113!!~~