hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011-2012年西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2011-2012年西貢區巴士路線發展計劃

~誰@359~ 發表於 2011-3-17 20:17 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ3101 於 2011-3-17 12:05 發表

早輪聽 690 掛牌師傅講 , 話老九想唔做 690P 回程 , 之後直頭 Cut 走條蛇 ......
不過依家又冇左回事
大佬,班690P開五點七,有幾多人放左工丫
仲要去到差不多七點先轉返自己時段,成個放工時段冇晒
但偏偏做放工時段既城記就嫌陰乾未夠…

唉,最好快D 690變成九記獨營,692畀晒新城,由692自生自滅
690又可以畀九記落單,又可以執下D畀公司時段搞到極唔合理既班次…
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2011-3-17 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 tonytsang_hk 於 2011-3-17 19:21 發表

我有一排日日坐 大多數690P都追到前面果班690

追到前面班 690 但快唔過佢,
咁又駛乜專登等 690P。

情況等於下繁既 98s 都只能追到前一班 98c,
但好多時都快唔過佢,與其企o係巴士站等特車不如見車就上。
tonytsang_hk 發表於 2011-3-17 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2011-3-17 22:16 發表

追到前面班 690 但快唔過佢,
咁又駛乜專登等 690P。

情況等於下繁既 98s 都只能追到前一班 98c,
但好多時都快唔過佢,與其企o係巴士站等特車不如見車就上。 ...

我見車就上啊,但係咁岩我等到的就係690P
marco31 發表於 2011-3-17 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2011-3-17 20:17 發表

唉,最好快D 690變成九記獨營,692畀晒新城,由692自生自滅
690又可以畀九記落單,又可以 ...

嘩好喎好喎!690變九記獨營P車又咪係照Cut
關時般乜事丫
~誰@359~ 發表於 2011-3-17 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 marco31 於 2011-3-17 22:59 發表

嘩好喎好喎!690變九記獨營P車又咪係照Cut
關時般乜事丫

畀城記做既話,佢會選擇將d資源同quota拎去d更有肉食既大西北路線
但如果係九記做晒的話,而家九記係幾乎做唔到690所有既通勤時段,係朝早時段尾果陣做到
由合營690 692變成獨營690,代表佢可以獨攬690所有多客既時段
唔好講690,只係計690P個載客率都高過692,由692轉去做690隨時除笨有精
冇左時段限制,佢想落單層既話又會容易左

我必須承認呢個idea係有D古怪
但其實獨營過海線係個勢,冇左時段既限制,巴士公司可以就需求去定一個最適合既班次同派車…
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2011-3-18 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-3-17 20:17 發表

690又可以畀九記落單,又可以 ...

新城690利潤比692高, 九巴就692利潤比690高,
你係新城, 都唔會選擇692吧!
儲錢
~誰@359~ 發表於 2011-3-18 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 fleetline 於 2011-3-18 21:17 發表

新城690利潤比692高, 九巴就692利潤比690高,
你係新城, 都唔會選擇692吧!
但係新城接收左條692,可以用細好多既阻力送佢上路
將D資源調去更好搵既路線喎
新城做野好有策略,唔會咁短視只係見到692冇690咁好搵…
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2011-3-18 21:38 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2011-3-18 21:22 發表
但係新城接收左條692,可以用細好多既阻力送佢上路
將D資源調去更好搵既路線喎
新城做野好有策略,唔會咁短視只係見到692冇690咁好搵…

你真係以為巴士公司想開刀就一定成功?
區議會擺到明阻住你取消, 你都冇辦法.
儲錢
~誰@359~ 發表於 2011-3-18 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2011-3-18 21:38 發表

你真係以為巴士公司想開刀就一定成功?
區議會擺到明阻住你取消, 你都冇辦法.
咁又係既,所以你應該要慶幸692果D 1% 2%時段仲有機會留得低
呢個真係夠晒千古奇聞

不過呢,當年九記條70好似都係畀幾個區議會阻頭阻勢左好多年…
坑口同尚德既議員,算得係咩丫?
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2011-3-18 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2011-3-18 21:54 發表
咁又係既,所以你應該要慶幸692果D 1% 2%時段仲有機會留得低
呢個真係夠晒千古奇聞

不過呢,當年九記條70好似都係畀幾個區議會阻頭阻勢左好多年…
坑口同尚德既議員,算得係咩丫? ...

你咁講起,
又老老實實,自從 RDP 資料有人放上網之後,
都好似真係從來未見過一條線,就算連要全日執笠一班不剩既路線,非繁忙時間客量都未試過竟然可以低見 1%,
仲要講緊係來回都係咁,兼且計全程,唔係個別路段。
692 非繁時仲要係用 Dart,即係長 Dart 計架車真係連一個客都唔夠,
好明顯真係每日都有 692 係完全無客既。

但客量如此低條線都只係唔見不足三個鐘服務,大約返回 693 年代服務水平,
非繁時所謂「減至 20 分鐘一班車」,根本依家 692 非繁時都唔止 20 分鐘一班,
從來未見過巴士公司對一條非繁時客量得 1% 既線仍然咁積極。
巴士公司對尚德居民既愛護程度,
已經可以話係唔理性。