hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Windows XP 仍然要繼續當道下去?
開啟左側

Windows XP 仍然要繼續當道下去?

superay 發表於 2011-3-27 19:02 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-3-25 08:48 PM 發表

我都機都係咁...影影下竟然出Card Error...
駁落電腦度又要拔插幾次先讀到

記得有人講過,xD係要放入專用讀卡機讀寫先能確保安全......
一般多合一讀卡機對xD最好只係read only,要求好高
cn2661_2d32 發表於 2011-3-27 20:43 | 顯示全部樓層
其實同樣問題在以前Smart Media 卡都有.
XD同SM個technical結構係完全一樣.只係physical layout唔同.

一般SD/CF/MS等卡都係內置有粒controller分配資料點寫
XD/SM分別係佢只係一粒NAND Flash chip直接引腳出來, 內置並冇 controller.
所以control的責任落左係Reader度.
一部20蚊的Reader又可以帶比你幾多穩定性

等如,第一代SSD果粒 JMicron controller寫得唔好, 唔識平均分配寫入資料.
最後有d Flash比人狂寫,有d冇乜用過,
第一代SSD普遍好短命就瓜柴.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
superay + 1 精彩解說!

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
nwfb1601 發表於 2011-3-28 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2011-3-24 22:25 發表

至於你壞了那部 Notebook,外觀似一部 Netbook 多於 Notebook,不過你那部是否三年保養呢?

0個部衰0野真係咪鬼提,單核機去夾硬推郁個 Vista,仲估
唔到 HP 0既 notebook 竟然可以短命到咁......

三年保養?我都想......但事實原廠保養只有一年。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
cn2661_2d32 發表於 2011-3-28 20:27 | 顯示全部樓層

HP機一向都廢柴....尤其佢塊底板同散熱設計..

係佢個名響d人先以為佢ok.
OTIS401 發表於 2011-3-28 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-3-28 20:27 發表

係佢個名響d人先以為佢ok.

HP機我用過兩部Desktop都怕怕...
低階機太易壞,高階又耐用的機種貴得黎不如去買ThinkPad
之後計劃買的Notebook都已經唔會再考慮HP

原帖由 superay 於 2011-3-27 19:02 發表

記得有人講過,xD係要放入專用讀卡機讀寫先能確保安全......
一般多合一讀卡機對xD最好只係read only,要求好高

而家我諗想搵部Xd專用的讀卡機都唔係易事黎...
如果想我唔用Xd卡,首先要等的係部相機瓜左
yyy5138 發表於 2011-3-29 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-3-25 12:42 發表

至於xd卡 用用下出Card error﹐我老豆部傻瓜機都試過。張卡可以在電腦經card reader 讀番入面的file/相﹐之後再在相機format 張卡便可再如常便用
問題係﹐甚少人會有多張xd卡的。我老豆當時出事﹐更是在外地旅行﹐無理由未過相便format張卡﹐唯有在外地買多張xd卡﹐回到香港再處理。

無錯係用得返...
但入面D相都無晒
小弟當時同女神影ge相
未入電腦已消失於Card error之中
而家用XD都有D介心
寧願買張CF用...
nwfb1601 發表於 2011-3-29 20:19 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-3-28 20:27 發表

認同,而家諗返起前年買0個部 HP notebook 0個陣
,真係好似上0左賊船。

反應慢、粒電續航力唔得(開省電都捱唔到一個鍾
,你話死唔死?)、機身難清潔不特止,佢個散熱
更加0係誇啦啦......夏天開兩個字,保證間房一定變
蒸爐!

得個喇叭同個 display 靚,有鬼用?我又唔0係用部
notebook 0黎打機同做 PhotoShop......

最估唔到0既係,部機只係用0左一年半,去到今年
一月,竟然因為個 HDD 打柴而正式報廢!

而家轉用0左 Lenovo notebook 之後,開始對呢個品
牌有好感;因為呢個大陸牌子0既機,真0係隨時仲
襟用過某美國大牌子0既電腦。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
cn2661_2d32 發表於 2011-3-29 21:38 | 顯示全部樓層
樓上巴打.
壞隻hdd其實乜機都會. 當然睇用乜hdd.但我一部laptop用4-5年可能都會換過兩次hdd.
當然.我係成日搬出搬入,所以死得快d
不過壞左當籍口換機不失係好事.
HP主打自己係多媒體機, 喇叭用到乜Dolby/Kardon...隻mon率先用LED.video card靚
真係收工啦. 個keyboard又手感其差.
部機結構又怪雞, 想維修拆機,我地呢d有咁上下經驗ge都R晒頭.

Lenovo你係買Ideapad定Thinkpad先.
Ideapad先係純國貨. Thinkpad仍然係IBM以前個Design Lab做設計.
叫做Yamato Lab. 原班人馬.
所以Thinkpad的話唔算全國貨.

Ideapad係華碩代工.冇野好講.
Thinkpad出名硬淨,keyboard手感好,易拆開易維修.
我仍有兩部服役緊: 00年X20, 07年T60, 仲有部06年T43賣左.
大學內日日出出入入難免會撞,都冇事.
次次去旅行呀盛,都係帶佢地.仍然好穩定.
除左佢真係Display Card廢, 樣衰,大件同重.
未來換機首選都會用番 thinkpad.

HP乜大牌子丫. 成個設計都係大陸公司做ge. 代工都係大陸做ge.連底板根本都係大陸公司OEM.
唔係自己設計ge.
同樣地, Dell, Fujitsu呢d全部中至低階laptop個底板什至全機,都係大陸公司OEM設計.打個logo咋.
所以有大陸網友踢爆過...點解有款BenQ/HP/Fujitsu 三款完全一樣......(唔記得左model)

有人問.咁大公司連laptop都oem,咁佢做乜
我答你.呢d大公司搵錢業務唔係做個人電腦.personal computer係洩錢的.否則ibm唔洗賣左佢比lenovo
主要搵錢係賣Server, Mainframe, Software Develope仲有NASA張大訂單(10年計)
IBM家陣只專做Server/MainFrame/Software同CPU
最近Lenovo先輸左比HP接唔到NASA十年提供電腦張單...HP又發死佢喇.
cn2661_2d32 發表於 2011-3-29 21:42 | 顯示全部樓層
PS:每次講科技就興奮.口水多過茶.唔好見怪.
nwfb1601 發表於 2011-3-29 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-3-29 21:38 發表

Lenovo你係買Ideapad定Thinkpad先.
Ideapad先係純國貨. Thinkpad仍然係IBM以前個Design Lab做設計.
叫做Yamato Lab. 原班人馬.
所以Thinkpad的話唔算全國貨.

Thinkpad?我都想,但我呢隻窮鬼邊度有成皮0野
嘔出0黎0丫......

我部新0野只係 Essential 0既 G460。

至於 NASA 張大單,都係算把啦......雖然Lenovo
而家可以話0係變0左做半間 IBM,但佢骨子裡都
係一間內地公司,係政治因素考慮之下,相信美
國政府點都會對 Lenovo 有點兒避忌。