hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) [轉載] MTR 730 新色
開啟左側

[轉載] MTR 730 新色

我不好愛 發表於 2011-3-24 02:02 | 顯示全部樓層

買模型, 見到模型質素參差而不購買, 是一種 "常識" 吧......
況且 M08 唔出新產品, 邊有足夠既流動資金係每個月獻上比 "地產商" !!!!

當然巴士迷都好期望繼續有 "新產品" 推出, 不過係 "模型" 而唔係 "玩具" ........

講番呢款模型, 小弟就想問一下 ALEX500 車身既港鐵 TRIDENT,
係咪無 E500 果隻 "灰色拉花" o架???
呢隻白色拉花, 真係完全無一種 "特式" 咁......淨係覺得白雪雪.......

河灣西 發表於 2011-3-24 09:40 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

Ken_Dy 發表於 2011-3-24 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 我不好愛 於 2011-3-24 02:02 發表
買模型, 見到模型質素參差而不購買, 是一種 "常識" 吧......
況且 M08 唔出新產品, 邊有足夠既流動資金係每個月獻上比 "地產商" !!!!

當然巴士迷都好期望繼續有 "新產品" 推出, 不過係 "模型" 而唔係 "玩具"  ...

6xx 7xx 無 E500 果隻 "灰色拉花"

nwfb1601 發表於 2011-3-25 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 modelcollector 於 2011-3-22 23:59 發表

樓上最後呢句講得啱, " 買唔到, 你唔會再覺得有損失"
我已經成年無買過巴模, 就係頂唔順呢間野的
銷售手法同参差質素 . 我唔會落訂或排隊買巴模.
行過有就有, 無就算. QC唔掂就走人. 無謂同錢過唔去!

認同,我自己都已經差唔多兩年半無買過巴
模(對上0個次係新記 5501)。

有時我睇返之前買落0既巴模,最正0既都係
2000年代初,當年我真係試過叫老豆幫我買
模型,仲記得佢只係求其揀,都可以執到部
好0野;而家?真0係誇張到要帶多支電筒,
用0黎照邊隻窗花0左、貼紙有無爛到、扶手
有無打風呀......

衰D 講句,而家買巴模,隨時同你買日出康
城一樣咁膽大心細;呢邊驚有人出手托價,
0個邊又要驚 QC 有咩大問題......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
edmund@sunbus 發表於 2011-3-26 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2011-3-25 23:13 發表

模型,仲記 ...

如果買既係九巴巴模, 而又冇去訂/訂唔到既
分分鐘買得仲辛苦過去買親筆簽名既o靚模寫真
又要一朝早九點幾鬥早排隊
又要怕比頭位炒家/米王(一次過買十幾部)買哂d靚QC貨走

有時真係諗
九記同某連鎖店真係識"造市"
近年比較受歡迎既巴模
往往老早就截訂
正式出個日又專搵紅日/星期六
專登等d人排隊爭餐死
咁樣佢地d貨去得超快, 唔駛責哂係鋪面, 梗係happy啦, 仲唔繼續咁玩落去咩
冇計, 人地做生意既, 自己出哂貨袋哂錢就得啦
理得我地捱yahoo/論壇炒家d貴車丫

何況近年d巴模既QC真係.....(睇架73A S3N已經知)
睇黎真係金盤洗手好過
[個人意見]
選搭城巴 信心保證
da93 發表於 2011-3-27 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 edmund@sunbus 於 2011-3-26 22:50 發表

如果買既係九巴巴模, 而又冇去訂/訂唔到既
分分鐘買得仲辛苦過去買親筆簽名既o靚模寫真
又要一朝早九點幾鬥早排隊
又要怕比頭位炒家/米王(一次過買十幾部)買哂d靚QC貨走

有時真係諗
九記同某連鎖店真係識"造市"
...

講真果句,
佢地截訂姐,
但實質上有幾多貨晌手你唔會知,
你以為佢去晒咩?
分分鐘佢可以有貨晌倉,
反正你又見唔到,
有D野,
佢唔講邊個知丫...

D炒家/米王,
佢掃咪由佢掃囉,
正常你唔會一次過買十幾部架,
一次過買十幾部你話佢地買返去做乜丫~

da93 發表於 2011-3-27 16:50 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2011-3-25 23:13 發表

模型,仲記 ...

樓你唔可以唔住,
但巴模你絕對可以唔買,
所以呢,
我又唔會話一味怪晒某集團同舖頭,
大家做生意佢搵到食既咪搵囉~
但我可以選擇唔買,
當然,
某堆朋友可能唔買唔得既,
咁咪由佢地去搵囉~

我都係一句說話,
有就有冇就算,
尤其是閒閒地都二三百蚊一部巴模既時候,
駛乜夾硬搵丫,
俾果班所謂炒家賺更加唔值
da93 發表於 2011-3-27 16:52 | 顯示全部樓層
原帖由 我不好愛 於 2011-3-24 02:02 發表

當然巴士迷都好期望繼續有 "新產品" 推出, 不過係 "模型" 而唔係 "玩具"  ...

可惜既係而家D人明知QC唔得都要死揀難揀都要執部返屋企咁
DP5001 發表於 2011-3-28 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 da93 於 27/3/2011 16:47 發表

講真果句,
佢地截訂姐,
但實質上有幾多貨晌手你唔會知,
你以為佢去晒咩?
分分鐘佢可以有貨晌倉,
反正你又見唔到,
有D野,
佢唔講邊個知丫...

D炒家/米王,
佢掃咪由佢掃囉,
正常你唔會一次過買十幾部架,
一次過買十 ...

我最近買了九巴仔及巨龍十二米回家,已經沒有以前般的雀躍及好仔細去研究
買了後祇是放在一旁,及好似是為買而買,而且覺得長此下去不是辦法,
因為覺得九巴/80m是祇會不停咁推出模型,為了錢但質量不斷下降
我真的好想放上網「賺一筆」後一了百了,金盤洗手!
但又不太捨得以前的高質模型就咁拱手讓人
tommychow0811 發表於 2011-3-28 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 DP5001 於 2011-3-28 17:08 發表

我最近買了九巴仔及巨龍十二米回家,已經沒有以前般的雀躍及好仔細去研究
買了後祇是放在一旁,及好似是為買而買,而且覺得長此下去不是辦法,
因為覺得九巴/80m是祇會不停咁推出模型,為了錢但質量不斷下降
我真的好想放上 ...

我都好認同c-hing說話
次前真係出一部買一部,冇唸過自己係唔係鍾意,為買而買...
所以而家買親都係2手/特價野,果架ATR 42C同 ASU 170 都好想買好耐,但佢平返D先再買