hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 115加開德民街特車(三月二十八日最新消息) ...
開啟左側

[服務調整] 115加開德民街特車(三月二十八日最新消息)

PSKYeung 發表於 2011-3-20 00:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1/4起,因應紅磡至灣仔及紅磡至中環航線停航,115星期一至五0750-0820加開班特車,由德民街巴士站開出。
(消息來源:張仁康議員街板三月二十八日最新消息

愛國不等於愛(共產)黨
LA11 發表於 2011-3-20 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 PSKYeung 於 2011-3-20 00:33 發表
1/4起,因應紅磡至灣仔及紅磡至中環航線停航,115星期一至五0800-0830加開三班特車,由德民街巴士站開出。
(消息來源:張仁康議員街板)

剩係 115 加特車是否足夠應付呢兩條航線
停航之後增加0左0既客量 , 有無考慮過 115P
都有加班0既需要 ?
Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
坤仔 發表於 2011-3-20 01:58 | 顯示全部樓層
原帖由 LA11 於 2011-3-20 01:43 AM 發表

剩係 115 加特車是否足夠應付呢兩條航線
停航之後增加0左0既客量 , 有無考慮過 115P
都有加班0既需要 ?

其實特車同115P都係得第1個站唔同姐
lsc04d11 發表於 2011-3-20 07:23 | 顯示全部樓層

就係條航線少人搭先至執...
咁就算你話朝早繁忙時間都有唔少人搭船既時候(我冇睇過我唔知),咁有d都係搭車去紅磡碼頭轉乘渡輪,如果並非黃埔/紅磡居民,就已經可改用直接的紅隧巴士路線。

另外,正如上面所說,115德民街特班跟115P只是頭站不同,海逸豪園又有咁大需要加班嗎?(我真的想問一下,我並不清楚該區)
cong 發表於 2011-3-20 10:17 | 顯示全部樓層
superay 發表於 2011-3-20 11:04 | 顯示全部樓層
個人覺得,115索性全日縮短成特車的行走路線更佳
反正定線令到115除了往九龍方向,行車時間勉強算合理之外
往港島方向不只是特慢而且班次疏落
exspeed 發表於 2011-3-20 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2011-3-20 11:04 發表
個人覺得,115索性全日縮短成特車的行走路線更佳
反正定線令到115除了往九龍方向,行車時間勉強算合理之外
往港島方向不只是特慢而且班次疏落

115 早繁有唔少客係下路上車, 而唔行去上路坐 101/111

同埋縮去邊做總站 ? 海逸, 黃埔定紅碼 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
AV115 發表於 2011-3-21 01:29 | 顯示全部樓層
115P 一定唔洗加,海逸兩班車都唔會夠半滿。
回樓上,當上路塞到浙江街,同埋繁時101/111由出海隧之後去到金鐘分分鐘要成半個鐘,就會發覺 115 兜極都唔會太耐。
我反而想知三班特車會係咩時間開。而家九巴尾兩班同0810 既115P 都係差不多 0815 到黃埔,三班車成日都有一班企唔滿過海 (其他真係班班頂閘過海)。反而新巴頭車就往往搞到 0825 先到黃埔,有時甚至等到 0825 班 115P 到佢都未到。新巴頭車前呢個空隙 (around 0817 to 0820) 似乎先係最需要放多班落去。
KZ5600 發表於 2011-3-21 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2011-3-21 01:29 發表
115P 一定唔洗加,海逸兩班車都唔會夠半滿。
回樓上,當上路塞到浙江街,同埋繁時101/111由出海隧之後去到金鐘分分鐘要成半個鐘,就會發覺 115 兜極都唔會太耐。
我反而想知三班特車會係咩時間開。而家九巴尾兩班同0810 既115P 都係差不多 0815 到黃埔,三班車成日都有一班企唔滿過海 (其他真係班班頂閘過海)。反而新巴頭車就往往搞到 0825 先到黃埔,有時甚至等到 0825 班 115P 到佢都未到。新巴頭車前呢個空隙 (around 0817 to 0820) 似乎先係最需要放多班落去。

相信呢次加的德民街特車應該正正會填補到紅磡區居民的呢個空隙.
現時九巴尾兩班於九碼的開車時間分別係07:56同08:00, 但新巴的頭車例必08:05先响九碼開,
鑒於前兩部只隔4分鐘但新巴同部九巴104-13柯打(編定開07:56,實開08:00)隔成5分鐘,而且撞正最繁忙果個時段,非常多客,
所以新巴果部頭車經常比104-13放甩(除非果日104-13車沿途唔順燈,因下路d燈位,過唔到一盞就好容易連環過唔到後一兩盞)
以九巴104-13平時約08:12-08:15到德民街,新巴頭車約08:17-08:22到德民街的時間黎計,如果有一班特車係08:15/08:16德民街開就應該相當有效;
然而,究竟係新巴定九巴做呢班車,可能兩間公司仍在角力中,因為時間上頗為尷尬.....

海逸115P方面,九巴果班通常總站上到45-55人, 而且經常同九巴104-13拍住拖出黃埔, 响海韻軒同半島豪庭做424,
所以是但一班(115-S3 v 104-13)通常都頂閘,另一班變相無咁易頂.

然而,最大問題係機利士南路班客,佢地其實係最難上車的一群.
根據經驗,112-12同112-09兩班車(07:48,07:52九碼開)是但一部例必於半島豪庭打爆,好彩的就靠後車115-S2打救,
有時115-S2追得112-09唔夠貼的話,分分鐘連115-S2都於半島豪庭打爆,最後靠運氣睇下115P定104-13救到佢地.
但係,機利士南路條龍由112-12抵站開始已經積緊,可想而知,當115P/104-13黎到時,條龍有無可能清得晒,
結果經常利疊利那樣,等到新巴時段先消化到.
該區區議員已多番投訴,更於最近的交運會會議中向當局反映,並親述開會之前的早上8時許於機利士南路的觀察結果,
聲稱目睹有三班115要在機利士南路"飛站",並MARK低車牌,分別為LM2148,MF4415,LJ5724
當中MF4415為112-12,LJ5724為115-S3(115P),可想而知,機利士南路班客只能梅花間竹地登車,甚至"逢二進一",
所以希望德民街特車能間接解決呢個問題.

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
eric278 + 1 分析獨到

查看全部評分

jeremylau0822 發表於 2011-3-21 15:21 | 顯示全部樓層

其實點解呢3斑車唔係黃埔花園總站呢??
假設問題1:115特車去到"德民街"個站,係咪即開即走???
假設問題2:因交通塞車問題,115特車去到"德民街"個站,遇上前車115,咁咪孖卡囉??

個人認為呢3斑車係黃埔花園總站開最好.又可以等下客,如後車來到,又可以叫佢飛站,等下個站d客可以有位上車