hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 電動車幾時才可供給市民購買 ?
開啟左側

電動車幾時才可供給市民購買 ?

ma2 發表於 2011-3-27 23:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自2009年香港引入電動車i-miev ,同埋最近的mini-cope和實力電動私家車以來 ,
大多數都售賣比政府,電力公司同埋和政府有聯繫的大公司等 ! 好像各有出
售電動車的車行唔肯願意把電動車賣給普通市民.....還是政府和車行怕普通市
民若改了買電動車後 ,冇人肯買電油車 ,因電動車每年牌費連公路費只需 $1015 ,
同埋首次登記稅都平過電油車等....電油車的牌費最平要 $3920一年... 同埋車行
會否因認為市民改購電動車後 ,冇人會再買電油車所以到而家普通市民未能買到
電動車的原因呢 ?THX!
DA32EM4321 發表於 2011-3-28 01:29 | 顯示全部樓層
電動車的下場(不要再說了…)

CZ_6686 發表於 2011-3-28 07:49 | 顯示全部樓層
三菱i-MiEV賣緊啦...

果部MTR既MY CAR已經....
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
peterpan 發表於 2011-3-28 11:58 | 顯示全部樓層

回到新車落地時......

相信係同一部車,攝於MyCar新聞發佈會!

日期:2009年10月23日

NY4812,真係落地冇幾耐

仲出尖東兜左個圈
cn2661_2d32 發表於 2011-3-28 19:55 | 顯示全部樓層
其實我覺得唔係唔肯賣比市民

係一般市民唔敢掂.

維修係一個問題,找地方差電一個問題. 唔係咁易搵地方隨時冇電叉得

一般市民對電車感覺係:電池好快老化,唔行得遠, 冇力,叉15分鐘行兩條街,用一日又叉一日.

仲有新技術,一般車房唔識整(雖然結構簡單過燒油車), 壞左回廠又要等,又唔齊零件.

等配套做好d,等各大油站都可以差電,叉左又可以行1日再講啦.
否則普通市民冇信心拿咁大筆錢受呢個風險.
MTR買來衰左當做廣告話自己支持環保
一般市民,十萬蚊買部萬事得包我用6年8年都未必要抬engine抬波箱
買部電車兩年又要換電又盛. 仲要次次行完等你叉8個鐘...
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
PFL 發表於 2011-3-29 12:18 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-3-28 19:55 發表
其實我覺得唔係唔肯賣比市民

係一般市民唔敢掂.

維修係一個問題,找地方差電一個問題.......

我絕對讚成這個說法!!!! 因為三菱i-MiEV發售時問過價,要$42XXXX,我比多 2-3萬可以買到部 Alphard (水貨8座),點解要買它?
三菱個Saler 都好老實講話買得i-MiEV都係公司用來做Show多過市民用家。
個電池壽命得五年,頭五年節省D油$$$倒頭比返三菱。
tkf_2005 發表於 2011-3-30 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 peterpan 於 2011-3-28 11:58 發表
回到新車落地時......

相信係同一部車,攝於MyCar新聞發佈會!

日期:2009年10月23日

NY4812,真係落地冇幾耐

仲出尖東兜左個圈
174873 ...

my car 咁快已經比mtr放棄..不過都唔係冇原因...

冇得拎出街上公路...叫維修部揸my car由小蠔灣去番市區都唔得...

仲有得2座位...車得幾多轉...
s3n370 發表於 2011-3-30 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 PFL 於 2011-3-29 12:18 發表

我絕對讚成這個說法!!!! 因為三菱i-MiEV發售時問過價,要$42XXXX,我比多 2-3萬可以買到部 Alphard (水貨8座),點解要買它?
三菱個Saler 都好老實講話買得i-MiEV都係公司用來做Show多過市民用家。
個電池壽命得五年,頭五 ...

油電混合的Prius的售價己令人卻步。除非油價突然以倍數飆升,
更貴的i-MiEV乏人問津係正常的事。
另外再樓上位師兄講得好,電動車的科技及配套未夠成熟,有乜叉池都麻煩得多。
至少渣住部Prius,電動果part出佐事都仲有電油引擎頂住先丫。

再者睇過一篇文章,渣Prius果下係用少好多油,噴少好多廢氣,但生產過程的碳排放比傳統動力車輛高幾十巴仙,
兩者可否抵銷實屬未知之數。

老實講小弟都想入番部Prius,奈何價錢遠超預算,點慳油都cover唔番個premium。i-MiEV就更加唔會諗住。

題外話,睇過一篇Prius的試駕分享,其中一個總結係駕駛態度比車輛是否環保更重要。
下下大腳油大腳迫力,架車點環保都係假。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2011-3-30 20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011-3-30 16:36 發表

my car 咁快已經比mtr放棄..不過都唔係冇原因...

冇得拎出街上公路...叫維修部揸my car由小蠔灣去番市區都唔得...

仲有得2座位...車得幾多轉...

架車極速無記錯連70都無,就算俾你上到公路,
往返車廠之間坐同公司的另一款英/日/韓製電動車 --- EMU是也 --- 隨時更快...

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
HB00610 發表於 2011-3-30 23:40 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2011-3-30 20:18 發表

架車極速無記錯連70都無,就算俾你上到公路,
往返車廠之間坐同公司的另一款英/日/韓製電動車 --- EMU是也 --- 隨時更快...

係直頭連限速50以上的路都唔行得, 一條咁的規定 …

呢架車在香港就註定係完全實用唔到的環保廢物。