hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 九巴ADS+AV 消息
開啟左側

九巴ADS+AV 消息

我不好愛 發表於 2011-4-5 16:43 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-4-5 16:37 發表
其實都係表達下姐
我本來都係托人訂
但最後比人食左單咪排番街貨
如果係真心鐘意既,一定會買。
今日已經見某拍賣番左貨
可能就係大手買入掛

利益伸報:今朝去左102 cs買,買左三台300 ...

小弟 "離題" 埋呢一次 : 小弟都明白巴打係發表意見, 當然小弟明白到一心去排隊但買唔到車既人真係好慘, 好無奈...
因為小弟朋友就係去沙田 CS 排隊買車, 佢都話原來而家買香港巴模買到咁 "恐怖" !!!
所以小弟都聽過不少之前收藏香港巴模既人士, 唔想玩落去...
原因係 "制作" 一方既壟斷市場 + 銷售手法, 有時實在做得太差......

巴打們可以係 拍賣場 或者論壇自己 SET 一個 "心水價" 去搵番部 AV1 啦...
小弟果陣買 AV @ 66X 都係係 YAHOO 搵的, 好彩都係 $270 姐.......
當然 AV @ 66X 既水準上, 小弟係覺得無今次既 AV1 咁好!!

同埋模型唔係淨係得 "巴模" 一種的, 仲有好多種類的玩具同埋模型比大家去發掘同埋收藏的...

去番 AV1 正題, 今次部車車身既冷氣網改用了 "絲印", 比起 AL 既小部件好好多...
另外下層車廂都有 "乘客須知" 既通告, 仔細度真係有落工夫的!!
但有點缺憾既係 : 1. 座位不是 "紅灰間隔"   2. 上層車尾既左右冷氣糟仍然係無制作到, 3. 水潑仍然有打風
特別係第2點果個問題, 廠商好似一直都係 "無視" 喎, 唔通係等 "量產康豪" 先會加番 第2點 果一樣野落去???

butterfly 發表於 2011-4-5 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2011-4-5 12:40 發表
紅隧口情況差不多,不消15分鐘已經無晒300,85都唔見得多貨.
原本有十多廿人既人龍到11:30已經消失左.
假設每間CS得一箱300,全線CS連100部都唔夠.
今次返貨量少得可憐,大家真係多得老郭.
咁樣既賣車手法,不如索性不設 ...

屯門CS每線各返左2盒貨,開門時30人排隊,11:30am左右賣哂300
至於今次QC用難以下手來形容,基本上部部都有唔同問題,最主要都係紅線不平、出界同起泡等等,難得選部車身無咩大問題,返來先見到車頭燈有條裂縫,飲恨中.....
蝴蝶空中伴你飛翔
aPower 發表於 2011-4-5 17:11 | 顯示全部樓層
Jak 發表於 2011-4-5 17:14 | 顯示全部樓層

講真 ..

出得多 ( 1800、2000 架 ) d 大哥又等特價慢慢入 ...
出得少 .. 買唔到又   ....

客觀 d 睇 ... 其實香港有冇 1000 個人儲巴模 ?
估計都無甘多 ...

架 AV1 300 係特別 ..
不過真車只得一架 jar wo ...
改車人士應該唔多 ~ ..
所以 1000 架理應可以滿足大部分需求 ~ ...

大家不妨留意各拍賣網 , 俾 d 耐性 ...
只要一有相似既車款一出 ... (可能係 AV2 之後果批)
有唔少入多過 1 架既人士就會放番出黎 ~
只要大家唔麻木去用 "天價" (例如 $320 以上已經唔叫合理) 去爭 ,
炒客有生意 , 好快市場就會正常

呢個世界 , 有需求先有供應 ,
冇人用炒價接貨 , 炒家冇生意 , 佢地下次得鬼閒去冒甘大風險去賺果幾十蚊咩 ~

「炒」 .. 瘋狂多數只是一時間的心理因素,
當時間耐左 , 市場冷靜番 .. 大家就可以用合理既價錢買屬於果個價錢既貨 ~
當然 ... 大家心急 .. 甘冇法啦 ~

大家咪當架車擺係 d 炒家手上先 law ....
車唔會買唔到既 ... 只係早入遲入 je ...
其實買左番屋企 , 架 AV1 咪又係擺係道 ~

小弟多言了 ~
小弟沒有什麼內幕消息 , 只是經驗之談 , 眼見一次又一次 ... 好似冷都、AL、3N 都係甘發展 ...
所以不喜勿插 ~ Thanks .....

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Greenones + 1 Agree

查看全部評分

DENNIS 發表於 2011-4-5 18:22 | 顯示全部樓層
一日個價唔跌返落300以下
我都唔會有咁大意慾去買返架300線
班炒家一架賺50蚊
回報都算係咁喇

唔係連鎖店遲遲都唔肯出四面相
或者都會一早訂一架
dennis-ying 發表於 2011-4-5 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2011-4-5 17:07 發表

屯門CS每線各返左2盒貨,開門時30人排隊,11:30am左右賣哂300
至於今次QC用難以下手來形容,基本上部部都有唔同問題,最主要都係紅線不平、出界同起泡等等,難得選部車身無咩大問題,返來先見到車頭燈有條裂縫,飲恨中..... ...

有2盒咁多?!
我去藍田cs得11架!
排第一個位「抄家」原本想要12架300   :L :L :L
最後cs比佢6架佢。
排到我就已經冇晒!
aPower 發表於 2011-4-5 19:19 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2011-4-5 20:11 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-4-5 15:59 發表
頭燈都還可以接受吧
至少QC已經好左

另外,大手入貨有乜問題,我排得CS甚至訂車
幫人買甚至攞黎炒都絕對合理
你買唔到大可以下次早D去訂或排
咪係囉.頭燈果度都唔算係D乜野....
而且呢架野D白油油得好靚,車身同車窗最少冇花冇崩,內籠又冇打風,仲唔叫好?
butterfly 發表於 2011-4-5 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2011-4-5 18:23 發表

有2盒咁多?!
我去藍田cs得11架!
排第一個位「抄家」原本想要12架300   :L :L :L
最後cs比佢6架佢。
排到我就已經冇晒!

係呀,總數係每線24架,每人限睇3架,買幾多部就沒有限制,不過頭幾位也買1-2部。
蝴蝶空中伴你飛翔
sam745522 發表於 2011-4-5 20:32 | 顯示全部樓層

原帖由 aPower 於 2011-4-5 19:19 發表
「鴉鳥」有十幾架放緊
呢單應該係暫時最高既成交
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1127178868
根本唔值呢個價
有人特登提高個價...呢個人真係...