hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 九巴ADS+AV 消息
開啟左側

九巴ADS+AV 消息

我不好愛 發表於 2011-4-6 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2011-4-6 12:11 發表

如果佢無訂最多買幾多部,排頭位果個真係可以話一次過要哂300咁,但後面想買300果D未等來哂氣
到佢只係每人限買6部,如果頭兩位都買6部,後面果D同樣唔使等喎
我都係沙田CS等,一樣買唔到300,見住前面果D,有D買3-4部300, ...

其實出 1000 部 300 都唔係好足夠的, 有人買幾部, 可能真係幫幾個朋友買呢......未必真係炒家既, (佢係咪炒家真係得佢自己最清楚)
但要作出改善既, 係要針對 "一個人想買哂該日全部數量" 既自私人士 (可能係大炒家添), 以及顧及去 "排隊等候購買" 既人士,
這些問題小弟係認為最急切需要改善既地方, 例如講出該日出售既數量有幾多, 以及限制每人購買指定數量, 讓排隊人士去自行判斷自己係咪買到,
呢個做法, 係其他物品既銷售都會咁去套用,

不過 M08 同埋 官方銷售點佢地會否採用呢個方式就不得而知啦.....

同埋 M08 都唔係做得好啦, 想回應某些人士既 "訂車理論" (特別係另一個論壇見到呢個歪論) ,
無實物圖就走去訂車??? 有D 理性去買野既人都唔會咁勇於去做 "冒險者" 吧......
AV1 今次就話做得比較好既, 但早前都有唔少巴打中了 "訂車伏" 啦, 例子係咩就各位自行去回想一下吧......

3ASV174 發表於 2011-4-6 19:45 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2011-4-5 23:47 發表

絕對認同.
唔願意訂車既人士自然要去CS排隊,不能保證一定買到(當然CS返貨量少確係好大問題).
但開始接受訂車時連模型相都無,點叫人貿然俾二百幾蚊去80N訂車呢?

觀乎近期3N同AV1既賣車手法,80N都係採取極速截訂模 ...

AV1 本身都係得 300 搶手,
出得 1000 架仲要分俾九巴 CS,平均每間分號都收唔到一百部訂,
一日俾人訂十幾部都訂滿,都唔好講有人大手大手訂完再去 CS 搶。

不過 3N 就一o的都唔快截訂,
3N 開始收訂到截訂差唔多有大半個月。

有時唔係佢快唔快截,
佢唔截訂根本都無咁多貨派出去,你唔好忘記佢自己都有 keep 貨炒,
不過我開始懷疑,佢 keep 貨既數量,隨時比某位上網高調為自己炒車護航既人士仲少。
dennis-ying 發表於 2011-4-6 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 butterfly 於 2011-4-5 20:30 發表

係呀,總數係每線24架,每人限睇3架,買幾多部就沒有限制,不過頭幾位也買1-2部。

咁得意?!

但藍田得12架 ONLY!
咁即係藍田原本真係得咁少,
定有人收起左?

就算係係得12架啦,
邊會少得唔合理bor!

我越來越覺得奇怪!
以上問題請高人解答!
a720p 發表於 2011-4-7 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 我不好愛 於 2011-4-6 18:31 發表

其實出 1000 部 300 都唔係好足夠的, 有人買幾部, 可能真係幫幾個朋友買呢......未必真係炒家既, (佢係咪炒家真係得佢自己最清楚)
但要作出改善既, 係要針對 "一個人想買哂該日全部數量" 既自私人士 (可能係大炒 ...

好贊同要公開銷售數量既透明度,至少要在CS執行,在發售當日張貼銷售數量.
咁樣排隊人士就有數得計,至少會減低排隊而買不到人士既不滿.

不過都係個句,D疑似炒家又點會咁易收手,佢地一定會見招拆招.
好似鄰版一名版友,唔少人都知佢既作風.
但佢依然好理直氣壯話自己係晨早路過CS兼有唔少朋友托佢買,講到自己好委屈咁.
公道自在人心,有無做過自己最清楚.

GR614 發表於 2011-4-7 07:42 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2011-4-6 19:45 發表

有時唔係佢快唔快截,
佢唔截訂根本都無咁多貨派出去,你唔好忘記佢自己都有 keep 貨炒,
不過我開始懷疑,佢 keep 貨既數量,隨時比某位上網高調為自己炒車護航既人士仲少。

佢keep貨點會少...

隨時幾年之後都仲有全新未拆紙既拎出黎賣,不過價錢就當然
セブンアイランド大漁
ctb234 發表於 2011-4-7 09:13 | 顯示全部樓層
其實AV1(300)仲有貨,不過就要睇自己夠唔夠人源好喇.
而AV(85)仲有大把貨,唔需要好似昨晚係某Y字頭網站用300元買返黎.
大家冷靜小小好嘛!否則只會中炒家奸計.
如果大家能夠忍耐一下,等炒家無肉食甚至蝕本,到時睇下仲有無人夠膽炒巴模.
今日係Y字頭網站所見,無論300定85價錢都有所回落.
a720p 發表於 2011-4-7 14:04 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb234 於 2011-4-7 09:13 發表
其實AV1(300)仲有貨,不過就要睇自己夠唔夠人源好喇.
而AV(85)仲有大把貨,唔需要好似昨晚係某Y字頭網站用300元買返黎.
大家冷靜小小好嘛!否則只會中炒家奸計.
如果大家能夠忍耐一下,等炒家無肉食甚至蝕本,到時睇下仲 ...

拍賣網真係有好多賣家放緊300號,始終供應充足情況下,成交價自會回到合理價.
想儲呢部車既人士,如果有耐性真係可以睇定d,話唔定會用較為合理價bid到.

相信咁樣會更直接同理性地回應疑似炒家既惡行,完全唔需要同佢地爭論,等佢地無辦法用種種"理據"作任何唇舌上既還擊.

dippy 發表於 2011-4-7 15:41 | 顯示全部樓層
HOMAN 發表於 2011-4-7 16:13 | 顯示全部樓層
查實呢架300, 唔止一間網上商店都以原價賣緊一手貨
只要肯俾廿幾至40幾郵費, 就已經可以足不出戶送到上門...
有咩好爭?

當然如果原價係指九友價/ 80M九折價, 當然有差距....

da93 發表於 2011-4-7 16:17 | 顯示全部樓層

原帖由 HOMAN 於 2011-4-7 16:13 發表
查實呢架300, 唔止一間網上商店都以原價賣緊一手貨
只要肯俾廿幾至40幾郵費, 就已經可以足不出戶送到上門...
有咩好爭?

當然如果原價係指九友價/ 80M九折價, 當然有差距.... ...

你講名字以網絡為首二字既果間野?