hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 關愛頭炮10措施派8億 數萬學童獲3000元遊學 ...
開啟左側

關愛頭炮10措施派8億 數萬學童獲3000元遊學

Anpretext 發表於 2011-3-30 01:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

關愛頭炮10措施派8億

數萬學童獲3000元遊學
【明報專訊】關愛基金執行委員會昨日召開會議,拍板接納10項涉及8億元的「派錢」計劃,資助對象涵蓋6類人,包括清貧學童、殘疾人士、綜援
戶、新移民及少數族裔、病人和長者,「頭炮」是資助數萬個領取書簿津貼的中小學生今年暑假到外地遊學,每人資助額不多於3000元。

政府定細節 5月申撥款

早前關愛基金轄下的醫療、教育、民政、福利小組委員會,向關愛基金執行委員會提出10項建議,協助社福制度下未能受惠的「漏網之魚」。執行委員會昨日召開第二次會議,「照單全收」所有建議,但細節有待政府各部門擬定,下月20日交上督導委員會通過。政府將於5月6日向立法會
財務委員會申請50億撥款,之後基金便可正式「開庫派錢」。

綜援戶獲4000元津貼

10項獲接納的建議中,以學童受惠最多,一共有3項資助計劃,合資格學生可獲3000元境外遊學資助、每月250元午膳津貼、每月2500元學前訓練津貼;綜援戶亦有兩項資助計劃,包括一筆過2000元租金津貼及2000元雜費津貼;關愛基金亦會注資由醫管局管理的撒瑪利亞基金,資助病人自費購買癌症藥物(見圖)。不過,住在板間房、沒領綜援的「N無人士」,則沒有任何受惠(見另稿)。

注資基金助癌病人買藥

關愛基金執行委員會主席羅致光表示,待立法會通過撥款,首個計劃便可即時落實,「打頭陣」是資助領取書簿津貼的學生到境外遊學,相信學校可趕及暑假前籌備,預計約數萬人受惠,由於計劃屬3年期,不會所有學生同時於今年暑假出發。委員張國柱相信,3000元的津貼額足夠讓學生到內地、台灣和星馬泰等地方遊學,家長毋須補貼。

位於天水圍的順德聯誼總會翁祐中學,近一半學生來自綜援家庭,校長蔡澤群歡迎有關計劃,認為可讓負擔不起遊學費用的學生到海外擴闊視野。他希望有關計劃不要「抽籤」,而是讓所有合資格的學生皆可起行,資助金額亦需足以應付整個遊學團的費用,「部分清貧家庭要多拿一千幾百補貼,是困難的事,這些學生會寧願不去,免增家人經濟負擔」。

未討論新移民派6000建議

另外,是次會議未有討論財政司長曾俊華早前提出,額外注資15億到關愛基金,向新移民派發6000元的建議。羅致光解釋,會先待政府正式向基金撥款,再作討論。

拿, 我會覺得資助佢地去大陸等等地方"交流(洗腦?)"真係浪費錢,
交流幾時變左必須品?
從來都係有錢就去, 無錢咪唔好去囉

更何況幾日既"遊學", 學生根本唔可以學到D乜,
要交流...等佢地入左大學用自己D loan啦

From 明報
bananasims 發表於 2011-3-30 09:26 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

其實你有無去過遊學

1. 去過大陸遊學 3 4 次完全唔覺洗腦,反而我覺得係我地注入緊思想去佢地既腦
即係呢,我地演講,分享仲多過人地學校講野同演講

2. 例如啦,我去過武漢遊學,不知學到幾多野。淨係嗰幾日就已經學到點解大陸起樓永遠啲窗係對住南面或者北面,好有規律,而唔係好似香港咁起到亂晒大龍 (EXAMPLE)
因為大陸既天氣,如果向西向東溫差非常大,大陸城規就為咗生存需求就設計到南北咁起
有啲人覺得可能係常識啦,不過三四日點都係學到野,詳細太多內容要我一時三刻記唔到,用嗰陣先知,好充實。

3. 家陣大學啲 intern 好睇你去過幾多次遊學,好似屋企人做緊某大銀行 internship
個組長都講過而家啲大學生成日履响香港,乜都唔識,返大陸傾生意又要嫌辛苦,而家只會揀啲出過外國或者大陸遊學,做義工既人做,截然不同
至少訓過山區既人去到羅湖都唔會嫌呢樣嫌嗰樣。

4. 如果你話去外國的話,小弟去過一次英國遊學團,嗰次十足十北韓 100% 嚴密監控,所謂遊學就係一班鬼佬老師教你 he she it 再帶你去下 trafanlgar square, london tower 就完,萬五蚊

返大陸遊學邊會無幫助丫,絕對支持
當然對我黎講,競爭大咗 ..

~~~
Kaix 發表於 2011-3-30 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2011-3-30 09:26 發表
邊個話

1. 去過大陸遊學 3 4 次完全唔覺洗腦,反而我覺得係我地注入緊思想去佢地既腦

2. 家陣大學啲 intern 好睇你去過幾多次遊學,好似屋企人做緊某大銀行 in ...

有社運人士直情在報章撰文反對人遊學/留學,
佢地可能驚D人係外國長住後知道以香港刁民標準黎睇, 外國原來係咁恐怖,
或者以外國標準黎睇, 香港刁民有幾咁無賴,
返到香港唔會咁易受搧動事事反政府,
嚴重影響社運行業的發展
DW8306 發表於 2011-3-30 09:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-3-30 09:41 發表

有社運人士直情在報章撰文反對人遊學/留學,
佢地可能驚D人係外國長住後知道以香港刁民標準黎睇, 外國原來係咁恐怖,
或者以外國標準黎睇, 香港刁民有幾咁無賴,
返到香港唔會咁易受搧動事事反政府,
嚴重影響社運行 ...

香港叫刁民?外國月亮特別圓?
早幾日倫敦示威,咁同香港果班搞社運,示威比又邊個刁d?
 樓主| Anpretext 發表於 2011-3-30 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2011-3-30 09:26 發表
其實你有無去過遊學

2. 例如啦,我去過武漢遊學,不知學到幾多野。淨係嗰幾日就已 ...
我去過新加坡同西安團, 比D幹部洗腦到參觀車廠又無乜學, 又講洗腦野

同埋我覺得重點係用者自付, 唔通比埋錢你補習咩, 都好多野學嫁

bananasims 發表於 2011-3-30 11:35 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

可能我好彩去過 4 次都係無事
(學校搞?)

張五常都講過香港教育應該全部自費,咁樣啲家長會好比心機咁叫啲學生讀書
不過可行咩
補習又唔係話特別需要,不過我覺得遊學團點都有啲用,況且三千蚊去北京都唔夠啦,我去武漢都搞咗四千…
都叫有少少自費

~~~
 樓主| Anpretext 發表於 2011-3-30 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2011-3-30 11:35 發表
可能我好彩去過 4 次都係無事
(學校搞?)

張五常都講過香港教育應該全部自費,咁樣啲家長會好比心機咁叫啲學生讀書
不過可行咩
補習又唔係話特別需要,不過我覺得遊學團點都有啲用,況且三千蚊去北京都唔夠啦,我 ...
遊學團都唔係話特別需要, 無左咪又係咁讀書~
S3BL100 發表於 2011-3-30 12:48 | 顯示全部樓層

呢D要睇下跟D咩組織去喇。

我準備升大學year 1果年的暑假,跟過民政事務署搞的一個八日七夜北京石家莊交流團。
果陣係民政署全港十八區揀選一班所謂「精英」,合共三十幾人(咁當然我地呢班人入面
都有唔少真正的精英,例如有至少好幾個會考8A/9A),費用政府全包。

我未去都已經知道係洗腦,但係橫掂唔使錢,又未去過北京,梗係去啦。
記得果陣頭幾日帶我地睇晒北京所有主要遊客景點,睇到奧運準備情況。
之後幾日就多D「官方活動」,記得有朝要去睇升旗禮,天未光、四點未到就要起身;
又有朝要去清華大學聽政治學教授seminar,果陣其實成團人,包括領隊,都自動發白日夢
我因為返香港第一日大學有個placement exam,所以就用左成個seminar的時間溫書,
又見到有準備升med school的團友,拎出本year 1 medicine textbook自修。
但係記得果位教授講左一句,大意係「六四事件完全沒有人傷亡,
西方媒體上有關六四的圖片和影片,有人受傷……全部都係捏造的」

行程拉尾兩日去石家莊,記得有個環節係探訪民居,果家人不知幾熱情,教整地道風味小食(包餃子),
係咁塞我同另一位團友食,果晚食飽返到酒店即刻肚痾:L
同埋石家莊果兩日,最深印象的係,我地坐旅遊巴,沿途有警車開路,指揮交通,攔住沿途十字路口所有車輛,一支燈都唔使停

3. 家陣大學啲 intern 好睇你去過幾多次遊學,好似屋企人做緊某大銀行 internship
個組長都講過而家啲大學生成日履响香港,乜都唔識,返大陸傾生意又要嫌辛苦,而家只會揀啲出過外國或者大陸遊學,做義工既人做,截然不同
至少訓過山區既人去到羅湖都唔會嫌呢樣嫌嗰樣。

呢個世代去遊學團已經無咩用,要真係去exchange先有用。而且exchange係俾我地呢d窮人的玩意,
有錢果班,全部都唔係留晌香港讀undergrad,走晒去堆ivies啦。

應該咁講,all else being equal,最值錢係外國名校undergrad degree;
如果不幸好似我咁,屋企無錢,去唔到外國讀undergrad的話,點都要盡量搵機會去外國exchange,
而且盡量去一D好D的學校(據我所知,香港各間大學,exchange programs去到最好的學校,
其實都係得UC Berkeley / UCLA,其次係NYU/Stony Brooks/Toronto/UBC,比起堆ivies已經爭一截,不過好過無)。

可以講埋以下的例子,俾大家自行判斷exchange / 去外國top schools讀書的實質作用:

1. 有個小學同學今年科大BBA畢業,用左幾個月時間先搵到工,係ibank,一個月萬八;
佢有個同事,係LSE畢業,做既野同佢一模一樣,人工五萬。

2. undergrad有個同學,去過Berkeley一個學期,晌果邊的lab做過intern,拎住推薦信,考到入Princeton讀PhD;
我就無呢位同學咁好彩,不過我都知道我呢行的遊戲規則;如果我唔係有去過exchange,有相關的經驗可以寫落CV度,
我肯定我考唔到入去我而家讀緊間研究院(唔講校名,不過可以透露,呢間學校overall唔出名,但係我個field都係全美國top 5)
實際上,如果我記憶無錯,我個undergrad department入面,無去過exchange的同學,
基本上無一個能夠考到入外國PhD programs(按:我個field如果晌香港讀PhD,基本上無可能搵到tenure track positions),
not even 3rd-tier果堆。
fb.com/scientisthk2usa/
bananasims 發表於 2011-3-30 13:03 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

咁當然入外國名校點都好過做呢類遊學團,不過相對返本港無做既人點都有啲優勢,而且有啲 instructor 講明…
同埋你咁講,我覺得唔關外唔外國事,係關間大學名氣事
LSE 個名點都響過 HKUST 掛 正如你拎 MIT vs CalTech vs HKUST, Michigan vs McGill vs Columbia vs HKU...
LSE 全 UK 第 4 喇,HKUST 全 HK 第 3,overall 全球都係 6x,無記錯只係 NYU 前一名
見到你入到知名名校優勢點都大過你個遊學團啦。
不過你拎嗰啲 Pace, Fordham, Oxford Brookes 呢類咁既大學就未必真係咁大分別

離一離題,我想問下你個同學係响 LSE 讀咩?
因為我有 LSE 既 A&F conditional offer (2A* 1A),如果真係有機會揀我好大機會揀 LSE
LSE 個 prospect 好似好過 HKU 好多

~~~
S3BL100 發表於 2011-3-30 13:13 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2011-3-30 13:03 發表
咁當然入外國名校點都好過做呢類遊學團,不過相對返本港無做既人點都有啲優勢,而且有啲 instructor 講明…
同埋你咁講,我覺得唔關外唔外國事,係關間大學名氣事
LSE 個名點都響過 HKUST 掛 正如你拎 MIT vs CalTech vs HKUST, Michigan vs McGill vs Columbia vs HKU...
LSE 全 UK 第 4 喇,HKUST 全 HK 第 3,overall 全球都係 6x,無記錯只係 NYU 前一名
見到你入到知名名校優勢點都大過你個遊學團啦。

離一離題,我想問下你個同學係响 LSE 讀咩?
因為我有 LSE 既 A&F conditional offer (2A* 1A),如果真係有機會揀我好大機會揀 LSE
LSE 個 prospect 好似好過 HKU 好多

我係話我個小學同學係讀HKUST,佢個同事(無記錯的話)係LSE,不過唔知讀咩。
反而我中學同學就真係有個讀LSE(無記錯係讀Law),另外又有個中學同學,
舊年中大sociology畢業後考到入LSE讀master in urbanization and development,
佢又係去過美國exchange,CV靚到不得了。

你既然有LSE的conditional offer,如果無第二d再好d的offer(例如Oxbridge,同埋唔知你有冇報美國學校),
都係疊埋心水入LSE喇。HKU大把人出到黎咪又係一萬銀一個月,唔係話HKU廢,
不過香港太多HKU/CUHK/HKUST grads喇。

P.S.1 係Caltech,唔係CalTech
P.S.2 Michigan同McGill已經無得同Columbia比,Columbia點講都係間ivy,
Michigan係全美國排第二的public university,整體排名已經差過Columbia一截,不過
如果淨係計我個field的話,Michigan應該排名前過Columbia少少。
fb.com/scientisthk2usa/