hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [午夜奇想] 香港交通公營化可行性討論
開啟左側

[經歷分享/報告] [午夜奇想] 香港交通公營化可行性討論

AVD1 發表於 2011-4-5 17:03 | 顯示全部樓層

原帖由 owen1234 於 2011-4-3 19:48 發表
樓主,你可唔可以唔好用澳洲既公交系統套落香港個度

新構思既成本咁高,市民又要從頭學過佢地既搭車模式,你覺得政府會唔會咁做?

實情外國好多地方都係用緊呢套,

TD 而家成日保鐵, 加上各間公司又不斷加價,
其實一間公司做哂全港 o既公交服務又唔係一件壞事
最小政府機構佢唔可以食水咁深
某程度上我係同意樓主方案, 當然細節方面仲有好多野要再修改 (如短途線收費問題等等) ~  

PS. 根上講到一間公司合併完之後只會得返 M, K 接駁線, 點對點有機會取消
我又覺得如果佢到最後係快過, 平過一程點對點巴士 (或者慢十分鐘平 $ 2 等等, 即係合理 o既價目), 呢樣野我冇咩所謂 ~

始終而家等車, 例如起尖沙咀等 268B 呢 d 線,
冇錯, 佢定線係快, 但係等車都要等咁耐 o既時候, 可能我坐西鐵已經去到美孚, 架車先岩岩到 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hokwanlam 發表於 2011-4-5 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-5 17:03 發表

某程度上我係同意樓主方案, 當然細節方面仲有好多野 ...

268B哩個係九記個時間表做得差,令人難以預到時間.....

但係得返 M,K接駁線,我個人接受唔到,又舉荃灣個例子,沙田去荃灣,
巴士有兩個選擇:49X/48X,25-30分鐘出到荃灣,48X,$7,49X,$7.9,
但係搭港鐵轉3轉車,最快都要40分鐘先到,價錢$8.2,坐到荃灣西再轉小巴/行出去,$9.....

再舉多一個:又係沙田,沙田出屯門市,巴士:36分鐘,俾盡等20分鐘,56分鐘.....
鐵路:最快60分鐘以上,最慢:75分鐘先到.....可能港鐵會有什麼優惠令到該兩程車費比搭巴士低,
但兩者乘車時間相差at least 10分鐘......

點對點路線取消一定會係一件好事??

ronaldlau 發表於 2011-4-5 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2011-4-5 15:33 發表

而家都係按車程設統一上限, 只不過有D線唔收上限
所以有平有貴

假設85M/286M係馬鞍山市中心-->鑽石山一段, 上限係6.8
咁286M會照收6.2定要加到6.8?

例如 13.0 - 13.9 公里最高收費為 $7.20,
咁 85M/286M 撘全程則按原有收費 i.e. 6.8 / 6.2
只係若你無啦啦搭多程去黃大仙, i.e. KMB 10 , 收 $4.40
而 15.0 - 15.9 公里的最高收費為 $9.20, 咁你就只需 $9.20 而非 $11.20

不過星加坡的的 Distance Fare 係短貴長平,
在香港就可能要執執個 Fare scale 已~

又或者我搭 SIL 由 SOH -> ADM 再轉去小西灣
由理論上 $5.5 + 5.8
7km + 14.9km = 21.9km
咁 由於你搭兩程巴士都平過最高收費, 所以你依然要俾 $11.3

又如你由堅城搭 5X 去中環轉地鐵去西灣河轉2A上耀東
$4.4 +6.7 + 4.1 = $15.2
4.8km + 8.3km + 1.5 km = 14.6km
咁 14.0 - 14.9 係收 $8.7,
咁就要收 8.7 啦~
brianso198 發表於 2011-4-5 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldlau 於 2011-4-5 19:46 發表

例如 13.0 - 13.9 公里最高收費為 $7.20,
咁 85M/286M 撘全程則按原有收費 i.e. 6.8 / 6.2
只係若你無啦啦搭多程去黃大仙, i.e. KMB 10 , 收 $4.40
而 15.0 - 15.9 公里的最高收費為 $9.20, 咁你就只需 $9.20 而非  ...

少少要更正...
搭2A係西灣河轉車返耀東係比$2.6..
仲有九巴10仔係收$4.20..

HF3204@243M 發表於 2011-4-5 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-5 17:03 發表

某程度上我係同意樓主方案, 當然細節方面仲有好多野 ...
政府食水唔深只係可以解決表面問題
唔好唔記得政府 d 錢都係由市民身上攞出嚟
公營咗同喺市民身上簡接交車費冇分別
尤其是中產階層,公營公交事業會令佢地既負擔就更加重
除非好似而家港鐵咁,由地產帶動鐵路建設,比塊地佢起站同起樓
之但係咁樣更加顯示香港除咗地產同金融之外已經冇第三重點產業

仲有一點,正如上面話齋
政府班聰明人功力如何,大家心中有數
如果公營化 / 背後公營化香港交通(文中仲提及八仔系統),恐怕成個運輸系統(同收費系統...要為收消費稅舖路嗎?)會比佢搞歪晒
其實就算而家,政府對非港鐵既公交都管得太多,阻礙咗公交發展
AVD1 發表於 2011-4-7 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2011-4-5 18:52 發表

268B哩個係九記個時間表做得差,令人難以預到時間.....

但係得返 M,K接駁線,我個人接受唔到,又舉荃灣個例子,沙田去荃灣,
巴士有兩個選擇:49X/48X,25-30分鐘出到荃灣,48X,$7,49X,$7.9,
但係搭港鐵轉3轉車,最快都要 ...

我幾時有講過話要取消點到點路線
"點對點路線取消一定會係一件好事" ?

我只係話一旦合併, 點對點要取消唔覺得會有咩出奇 ~
AVD1 發表於 2011-4-7 11:34 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2011-4-5 23:40 發表
除非好似而家港鐵咁,由地產帶動鐵路建設,比塊地佢起站同起樓
之但係咁樣更加顯示香港除咗地產同金融之外已經冇第三重點產業

仲有一點,正如上面話齋
政府班聰明人功力如何,大家心中有數
如果公營化 / 背後公營化香港交通(文中仲提及八仔系統),恐怕成個運輸系統(同收費系統...要為收消費稅舖路嗎?)會比佢搞歪晒
其實就算而家,政府對非港鐵既公交都管得太多,阻礙咗公交發展

紅字個度, 你講小左服務同埋旅遊業之外, 香港的確係地產同金融主導左好耐 ~
咩你唔記得香港係國際金融中心來的嗎 ? (香港經常以此自居) ~
實情港鐵公司根本已經有半隻腳差左去地產個度 ~

至於

咁現時中產階層唔需要坐車返工的嗎 ? 如果佢地係渣車的話, 咁即係證明佢地係有能力去應付啦 (實情而家買車都要比稅, 如果因為公營左而要加稅的話, 可能另到佢地減低買車意欲都唔出奇) ~

即係咁講, 基本上公共事業對於一個社會黎講, 基本人對每個人都係有用處的 ~
只不過香港呢個地方, 政府成日話不早預市場. 其他地方, 公共事業大多數都係公營, 就算唔係公營都係 MIX
就算西方國家都一樣 ~
可以睇下呢個圖表一清二楚 (部份國家, 佢都話係 incomplete)
http://en.wikipedia.org/wiki/Government-owned_corporation#Summary

至於八仔系統方面,
個人建議維持現狀就算 ~

政府對非港鐵既公交都管得太多,阻礙咗公交發展

就係因為咁樣, 倒不如一間港鐵做哂全港 o既公交服務好過 (又即類似樓主所講, 一間公司搞掂哂全港 o既公交服務),
既然而家政府又阻止巴士公司開新線 (明明係有客量, 有需要都話因為鐵路而唔比開, 一有鐵路落成就要減 QUOTA 的話, 巴士服務質數只會不斷下降, 近年係有得睇; 既然係咁, 點解唔比港鐵一間做哂佢, 最小唔需要下下鬼打鬼, 用現有資源去做更加有用 o既野好過) ~

對於乘客黎講係有得益,
一間公司可能提供更加多 o既車費優惠 (如鐵路轉巴士, 巴士個程免費, 甚至好似樓主所講用 ZONE 計數) ~
當然再詳細 o既 DETAIL 要再慢慢講

當然壞處都有, 就係冇競爭,
不過我上面都講左, 如果呢間係政府機構, 佢食水都唔會食到咁深,
遇左呢間公司唔會有咩營利可言, 頂多比佢維持到佢個成本, 加埋佢行政 o既支出就係咁 ~

上面係我個人意見而已 ~