hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 深圳灣口岸旅檢大樓上層將開通
開啟左側

深圳灣口岸旅檢大樓上層將開通

JX9097 發表於 2011-4-9 19:10 | 顯示全部樓層

大陸d自助過關,真係用到火都嚟埋
佢當年一出嘅時候,小弟已經申請咗
但次次部機都係過唔到
(可以幫到佢嘅已經做哂,連關員都冇佢乎)

跟住喺深圳申請咗年幾兩年
嗰次同女朋友喺拱北過關,竟然完全唔得
跟住關員問完我哋之後就話深圳data未過到嚟
自此之後,小弟就再冇去自助過關
HV7025 發表於 2011-4-10 01:16 | 顯示全部樓層
幾年前最初有自助過關既時候, D機仲新, 而且使用率不高
當時行自助過關真係好快, 效率比香港既e道更高
但無耐之後D機已經殘晒, 成日都係除埋眼鏡detect唔到

特別係皇崗同深圳灣, 呢兩個關D機都好似特別慢
反而羅湖可能保養好D, 好似比較快
另外一D少人用既口岸, 佢地既自助查檢都無咁多問題, 例如沙頭角同東莞站
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
nwfb1601 發表於 2011-4-10 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2011-4-10 01:16 發表

幾年前最初有自助過關既時候, D機仲新, 而且使用率不高
當時行自助過關真係好快, 效率比香港既e道更高
但無耐之後D機已經殘晒, 成日都係除埋眼鏡detect唔到

特別係皇崗同深圳灣, 呢兩個關D機都好似特別慢
反而羅 ...

深圳灣0個幾部機真係.......反應慢不特止,我仲試過望
住個鏡頭好耐都過唔到機(0個陣我已經執返好個樣,
又較過望鏡0既角度),最後要個關員用部 PDA 0黎幫
我過關。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
rickywk 發表於 2011-4-10 14:11 | 顯示全部樓層

深圳灣而家人多o左,但深圳方關員真係多到呢
ksmbh 發表於 2011-4-10 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2011-4-9 12:55 發表
大陸果邊D自助過關…
如果見到人手果邊冇人排、或者同自助差唔多多人排,
一定去人手果邊…

因為唔好話人o地,我已經update o左張相,
但有時自己都要俾佢個鏡頭scan幾次先得… 但有時scan樣仲快過手指模… ...

自動過關十次有八次過唔到
點都係排人手通關有著數
ksmbh 發表於 2011-4-10 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 stevenlim84 於 2011-4-6 00:07 發表
深圳灣口岸附近的廣深沿海高速公路很快就開通,以後往東莞和廣州的長途巴士會多選擇深圳灣口岸,避免在廣深高速上塞車,這樣會大幅增加深圳灣口岸的人流,加開上層可以疏導過關人流。 ...

深圳灣一地兩檢夠方便
好似之前黃金週已經爆滿要呼籲大陸客行羅湖
fai 發表於 2011-4-11 10:12 | 顯示全部樓層

講開大陸自助過關機反應慢/不能認人問題,最近我同屋企人經過福田
口岸,都感到有類似情況。
[i]影像.從心[/i]
HV7025 發表於 2011-4-11 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2011-4-10 23:30 發表

自動過關十次有八次過唔到
點都係排人手通關有著數

可惜深圳灣深圳邊防人手通道極少
好多時都焗住排自助查檢
但深圳灣D自助查檢機真係好唔掂, 有次排左半個鐘, 就快排到既時候, 部機竟然突然壞左
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
nwfb1601 發表於 2011-4-12 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2011-4-11 21:48 發表

可惜深圳灣深圳邊防人手通道極少
好多時都焗住排自助查檢
但深圳灣D自助查檢機真係好唔掂, 有次排左半個鐘, 就快排到既時候, 部機竟然突然壞左 ...

咪係,次次去親深圳灣,人手過關0既 counter 永
遠都係十個有六七個係空0既。

雖然我都知深圳灣0既人流唔及羅湖咁多,但0係
中方都唔使 hea 管到咁呀嘛......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
da54 發表於 2011-4-13 12:35 | 顯示全部樓層

我自己又唔算太耐,掃五下內應該都掃到.... 只係試過一次要人協助~
不過 d 機真係 short short 地,有次我連鏡頭都未望好已經 OK 左.....

小弟經驗係,過自動查檢時,如果雙腳企正係腳印處,成功機會較高....

我見過深圳灣人手櫃位條隊長到離晒譜....呢個時候點都係排自動
但無論如何,只要人手櫃位條隊同自動機相約,我都一定排人手....
至於你們信不信?反正我信了