hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3)   城 巴 全 新 K280UD -- 土 瓜 灣 → 上 水   ...
開啟左側

城 巴 全 新 K280UD -- 土 瓜 灣 → 上 水  

nwfb1601 發表於 2011-4-7 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 平田巴總站長 於 2011-4-7 20:42 發表

唔知上捷達色又會係點既樣呢

http://hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=483816&page=1

上面條 link 係早前有板友整0既金雞造馬相(內有捷達色),
或者可以俾你做個參考。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Ming@5119 發表於 2011-4-7 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Mandurah__Line 於 2011-4-7 20:24 發表
車頭兩邊用番紅色感覺無甘怪 =P
但睇下右邊車身果度, 紅色之後跳黃色又好似怪怪地咁..
bushong 發表於 2011-4-7 22:28 | 顯示全部樓層
想問下如何去上水SCANIN廠??
講到土瓜灣,我去年曾經去過旭日街送件收客
以今日POST相,可能有機會見到
唉~~依家都冇得去見識一下LU
仍掛念中的街及客
Mandurah__Line 發表於 2011-4-7 22:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Ming@5119 於 2011-4-7 21:17 發表
但睇下右邊車身果度, 紅色之後跳黃色又好似怪怪地咁..

跳色其實81xx一樣有
不過可能你地睇慣左唔覺

講真﹐可以overcome到跳色既城記色都係只有一眾舊色﹐高裙腳同捷達色
krausssammy 發表於 2011-4-7 23:17 | 顯示全部樓層
本來城巴呢部車個頭係型過九巴 ASU.

因為城巴上層車頭玻璃係用貼的, 比九巴版有條厚膠條流線同美觀得多.
可能上車身油配色冇九巴咁好.

潮流係油黑佢, 惡o的, 但城巴色反潮流

7000 個尾泵巴都油黑佢扮惡呀
nwfb1601 發表於 2011-4-7 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2011-4-7 23:17 發表

潮流係油黑佢, 惡o的, 但城巴色反潮流

而家搞到個車尾凸0左個四四方方0既尾窗出0黎,好 odd。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ctb8107 發表於 2011-4-8 00:06 | 顯示全部樓層

我覺得而家車頭兩邊油紅係好過之前"紅眼", 跳色其實唔係好大問題, 81XX都係咁, 而家呢部跟返81XX標準都合理。
其實新巴波浪色都係唔連貫, 但好靚!

不過如果要挑剔, 我覺得8100-8127果種跳色跳得好睇d, 不過部Scania想學都學唔到。

其實而家睇呢部車車頭都幾好睇, 我覺得仲好睇過九巴ASU添!
不過車尾真係唔掂!
因為要就城巴logo擺位, 一併放棄晒原本「黑色主導」既設計,
其實如果跟ASU咁油黑晒, 剩係留返中間散熱位對上果個位置油黃色貼城巴logo, 會唔會好d呢?

p.s. 我覺得成部車d紅色都有d偏粉紅

千年 發表於 2011-4-8 11:53 | 顯示全部樓層
我真係覺得樓主好好,竟然自己駕車陪呢隻雞!
krausssammy 發表於 2011-4-8 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2011-4-7 23:31 發表

而家搞到個車尾凸0左個四四方方0既尾窗出0黎,好 odd。

車咀都轉左紅色

順手改咁個牌箱下的黃色做咩黑色
人地 SC 個Design 就係要突出左右牌箱的Shape 出來.

家陣畀CTB 的配色搞到個Design 冇晒格調.....
河灣西 發表於 2011-4-8 12:05 | 顯示全部樓層

原帖由 千年 於 2011-4-8 11:53 發表
我真係覺得樓主好好,竟然自己駕車陪呢隻雞!
跟樓主同車的人付出的膽色更大呢

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
edhong + 1 agree
ATR175@89X + 1 good point

查看全部評分