hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 隧巴606分拆建議
開啟左側

隧巴606分拆建議

S3BL100 發表於 2011-4-8 12:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

拆線原因已無須多說。小弟之前在幾篇討論606定線的文章裏面,亦有提過拆線的粗略概念。
考慮各項客觀因素後,建議606作如下分拆(詳細行車路線,請按超連結)。背後的想法,將於文末詳作解釋。

606 啟業 - 筲箕灣(筲箕灣方向啟業方向
(經:九龍灣工業區、觀塘、鰂魚涌、西灣河、耀東)

服務時間及班次
啟業開出:每天
0740, 0800
0800-0900 30
0900-1700 20
1700-2000 15
2000-2200 20
筲箕灣開出:每天
0600-1640 20
1640-1705 25
1705-1935 30
1935-2000 25
2000-2200 20

606P 彩雲(豐盛街)- 筲箕灣筲箕灣 - 彩虹鐵路站
(經:彩德、彩盈、牛頭角、觀塘、鰂魚涌、西灣河)

服務時間及班次
彩雲開出:每天
0600-0700 20
0700-0750 25
0750-0850 20
筲箕灣開出:每天
1700-1930 30

606S 彩雲(豐盛街)- 筲箕灣筲箕灣 - 彩虹鐵路站
(經:四順、秀茂坪、鰂魚涌、西灣河)

服務時間及班次
彩雲開出:星期一至星期六
0740, 0805
筲箕灣開出:星期一至星期六
1745, 1815

618 黃大仙 - 小西灣(藍灣半島)(小西灣方向黃大仙方向

服務時間及班次
黃大仙開出:每天
0600-2140 20
小西灣開出:每天
0600-2140 20

預計拆線後,606單程行車時間連休息約60分鐘,派車6架,當中九巴派車3正1蛇;
618單程行車時間連休息50分鐘,派車5架,當中九巴派車2正。
另繁忙時間只需一架柯打車行走606P或606S(詳見附表)。

以下是整個方案,背後的一些想法:
1. 小西灣特快618,建議柴斜後直接上東廊,不停西灣河,主因是時間上比起港鐵有絕對優勢
(預計小西灣上車,只需25分鐘到觀塘,30分鐘到九龍灣),其次亦避免與紅小競爭,及減少
對694客量的打擊。

2. 經詳細考慮後,606全日仍途經九龍灣工業區及耀東,盡量減低對現有乘客的影響。
至於縮短至啟業,原因有二:第一,是要確保正常情況下,一單連休息可以於60分鐘內完成,
從而不需要加車;第二,是啟業、啟泰苑、麗晶花園來往港島東的潛力相信較彩雲、四彩更大。
而606仍全日行走九龍灣工業區,megabox因素亦在考慮之列。

3. 為安撫耀東、興東一帶上午繁忙時段前往小西灣的需求,建議新巴82S更改行車路線,
往小西灣方向,走線與現時相反(即跟606方向)。

4. 重組後,無可奈何彩雲及坪石只餘下繁忙時間有巴士服務前往港島東。若地區人士反對,
建議將641延長至彩雲(豐盛街)作補償,並與606方案綑綁;並建議641修改行車路線,
港島方向改行觀塘繞道,取消牛頭角至觀塘一段所有分站;
九龍方向,至啟業總站前行車路線維持不變。

附表:繁忙時段606/606P/606S派車安排範例;旨在證明九巴及城巴各只需增派一架柯打車,已可將606如上分拆。
(CHH = 彩虹鐵路站;CHW = 彩雲豐盛街;KAY = 啟業;SKW = 筲箕灣)
KMB: 606-01
0600 606P CHW - SKW
0700 606 SKW - KAY
0800 606 KAY - SKW
...
1600 606 KAY - SKW
1705 606 SKW - KAY
1815 606 KAY - SKW
1930 606 SKW - KAY
...

606-02
0620 606P CHW - SKW
0720 606 SKW - KAY
0830 606 KAY - SKW
0940 606 SKW - KAY
...
1640 606 KAY - SKW
1745 606S SKW - CHH - dead
1900 606 KAY - SKW
...

606-03
0805 606S CHW - SKW
0920 606 SKW - KAY
...
1620 606 KAY - SKW
1730 606P SKW - CHH - dead
1845 606 KAY - SKW
...

606-S1
0640 606P CHW - SKW
0740 606 SKW - KAY - dead
0850 606P CHW - SKW
...
1700 606P SKW - CHH - dead
1830 606 KAY - SKW
1935 606 SKW - KAY

order(例如可由3M抽車,屆時已過上學高峰時間)
0830 606P CHW - SKW
...

order
1735 606 SKW - KAY

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2011-4-8 19:16 | 顯示全部樓層
82S一咁改的話到鯉景灣班客嘈...
同埋新巴應該唔會肯再加82S班次...

因為對新巴黎講加密82S係冇著數....
條線客路太單向的時候, (不過main pt.係新城係expect你呢個時間以外請轉車...)
佢寧願送班客比過海線總好過加個條82S唔知做乜....(新巴佢係唔夠資源出黎再加班,下面筲箕灣道個條82的班次直情用離譜去形容,去到早上十點幾十一二仍然脫班....如果有車比我都係加強82班次穩定性好過加82S..因為82有個太古城鰂魚涌去柴灣斜而替代品65A直情係用垃圾去形容...81號巴士都叫好少少)

606個度...
今日坐完606-01, (下繁返港島)
呢條線最多客的係西灣河-小西灣個段...(不過如果要令成個上層得半架車客的話單靠西灣河同耀東係唔夠...可能要靠筲箕灣,但咁樣半滿拆線其實巴士公司應該唔肯..)

不過主要真係睇城巴同埋TD的睇法如何..
九巴衰D講句我寧願包哂咁多位,
不過城巴同埋TD的取態我真係唔知道...
不過延長服務時間TD好似唔比....

同埋...
就算比條641彩雲,
我會覺得佢地都未必肯...
不過彩雲呢個位的確係令呢條606生存的空間唔大的其中一個主因....
所以諗計仔將606調走係可取...

LP1200 發表於 2011-4-8 21:27 | 顯示全部樓層
本來694非繁仲可以吸到部分小西灣客搭去藍田/觀塘,
而柴灣客,even柴斜,非繁其實本身都係極少騷佢
如果條618一開線,
我敢斷言694下場定比692更慘
我反而想知點解唔諗埋計改埋條694?
Lovey Dovey
 樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 12:45 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2011-4-8 19:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
82S一咁改的話到鯉景灣班客嘈...
同埋新巴應該唔會肯再加82S班次...

因為對新巴黎講加密82S係冇著數....
條線客路太單向的時候, (不過main pt.係新城係expect你呢個時間以外請轉車...)
佢寧願送班客比過海線總好過加個條82S唔知做乜....(新巴佢係唔夠資源出黎再加班,下面筲箕灣道個條82的班次直情用離譜去形容,去到早上十點幾十一二仍然脫班....如果有車比我都係加強82班次穩定性好過加82S..因為82有個太古城鰂魚涌去柴灣斜而替代品65A直情係用垃圾去形容...81 號巴士都叫好少少)

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=572233&page=7

如果根據呢度,82S鯉景灣根本無人搭,唔到佢地嘈。
同埋我只係提過82S改變行車方向,無提過加班與否,所以暫時唔需要考慮呢個問題。

當然,如果耀東朝早去小西灣的需求,真係需要超過兩架大躉先載得晒的話,
我係會諗,可唔可以抽110的車去做,反正110的港島區定線又係太兜,有空間作修改,不過講落去就扯到太遠。

606個度...
今日坐完606-01, (下繁返港島)
呢條線最多客的係西灣河-小西灣個段...(不過如果要令成個上層得半架車客的話單靠西灣河同耀東係唔夠...可能要靠筲箕灣,但咁樣半滿拆線其實巴士公司應該唔肯..)

咁就更加說明606有拆線的需要,縮短25-30分鐘車程始終唔係少。

不過主要真係睇城巴同埋TD的睇法如何..
九巴衰D講句我寧願包哂咁多位,

呢句唔係好明你想講咩。

同埋...
就算比條641彩雲,
我會覺得佢地都未必肯...
不過彩雲呢個位的確係令呢條606生存的空間唔大的其中一個主因....
所以諗計仔將606調走係可取...

咁咪睇下彩雲區到底想要一條非繁忙時間無咩人搭的全日過海線,定係要一條可以出到去灣仔中環的兩味線囉……

同埋,雖然606非繁忙時間彩雲一帶無咩人搭佢過海,
但係你最後果兩句邏輯上有問題,恕我不能認同。
彩雲無客,但係如果彩雲本身淨係用來擺總站,
成條線途經的其他地方都食到唔少客的話,根本唔會令到606「生存空間唔大」,
總站位置絕對唔係決定一條線生存空間有幾多的唯一因素。
亦因為如此,將條線搬走/縮短,唔代表會即刻令到條線多客;
前提係要條線搬去一個潛力更大的地區先得。
我將條606搬走,其實主要係出於行車時間的考慮,
當然啟業/啟泰/麗晶的潛力比起坪石/彩雲更大,都係背後原因。
brianso198 發表於 2011-4-9 12:50 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-4-9 12:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=572233&page=7

如果根據呢度,82S鯉景灣根本無人搭,唔到佢地嘈。
同埋我只係提過82S改變行車方向,無提過加班與否,所以暫時唔需要考慮呢個問題。

當然,如果耀東朝 ...

九巴佢應該唔肯,
不過要睇下城巴同TD兩者的取態會唔會做繁時特快(全日過海係好難)

82S冇人搭唔代表唔需要塞線落去,
再講82S得兩班車做到D乜?
根本係冇可能唔加班....

第一班606A係爆的,
第二班606A一樣係爆,
第三四班就算坐唔滿都仲有半架車的人係度...
第五班車開始先至叫做冇客的時候,
我想問做乜唔需要加車?

仲有,
彩雲冇客就冇客,
點解人地繁時過海線咁好客但係彩雲呢個位繁時得個十幾廿個真正過海?
快係其中一個因素,
不過唔好以為彩雲呢D位係唔會令呢條線的客量長期有限制的原因之一...
彩虹呢D位搭MTR優勢唔係細,
根本彩雲班人好難有意欲去用606系...

仲有,
快左廿五至三十分鐘不過令條606更蝕的時候,
巴士公司願唔願意付出呢個代價?
唔好諗住606早繁會有好多的客會由九龍東坐去筲箕灣...

我可以斷定早繁過左太古之後一定冇客...
你估耀東-筲箕灣的成本真係唔高?
根本呢條606的定線係好易出現110個情況...
606叫做好些少可以講係因為耀東有人上而已...

樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 LP1200 於 2011-4-8 21:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
本來694非繁仲可以吸到部分小西灣客搭去藍田/觀塘,
而柴灣客,even柴斜,非繁其實本身都係極少騷佢
如果條618一開線,
我敢斷言694下場定比692更慘
我反而想知點解唔諗埋計改埋條694? ...

694港島方向應該唔會有影響,反而將軍澳方向,
就應該無晒$13.4小西灣客搭佢去藍田。
但係,如果因為要保住694,而唔去開618,俾小西灣/柴灣居民有特快車
直達觀塘、九龍灣呢兩個客倉,我覺得係本末倒置。

反正618唔會停西灣河同筲箕灣,俾返694去做筲箕灣/西灣河 - 藍田特快
呢個已經建立左的market niche仲好。當然694其實都有改動空間,例如:
1. 往將軍澳方向,不入環翠道,改行利眾街/康民街,食康翠臺/幾座工業大廈的客;及
2. 將軍澳區內行車走線跟798;或
3. 改行將軍澳山上,食埋翠林/康盛/寶達/興田來往港島東的乘客。
brianso198 發表於 2011-4-9 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2011-4-9 12:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

694港島方向應該唔會有影響,反而將軍澳方向,
就應該無晒$13.4小西灣客搭佢去藍田。
但係,如果因為要保住694,而唔去開618,俾小西灣/柴灣居民有特快車
直達觀塘、九龍灣呢兩個客倉,我覺得係本末倒置。

反正618唔會停西灣 ...

如果非繁694係西灣河筲箕灣咁好客的話就唔會搞成咁啦.根本694冇哂$13.4呢D客已經可以整死佢啦...
成條線需求細就細...

仲有我想問,
乜筲箕灣同西灣河係冇人搭車去九龍灣觀塘?
想問行個西灣河筲箕灣哂得幾多時間?

樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2011-4-9 12:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

仲有,
原來西灣河筲箕灣唔需要特快線去觀塘九龍灣但係柴灣小西灣要有特快線去觀塘的...
乜西灣河同筲箕灣唔需要特快線但係柴灣小西灣要條特快線?
太古鰂魚涌冇得快就由佢,
不過西灣河筲箕灣係唔係冇得快?
我唔係想離間柴灣小西灣班人,
不過請問筲箕灣西灣河係唔係冇需要特快線?

唔係唔需要,而係西灣河筲箕灣本身應該無柴灣小西灣加埋咁多客,
而且618唔經西灣河筲箕灣,正如我原文提到,係出於戰略考慮。
因為如果落埋去電車路、太安樓上公路,由柴灣上車到觀塘個行車時間
應該同搭港鐵相若,無左時間優勢,同時又會同紅小/694構成直接競爭,無謂搞到咁。

都係俾返D空間俾紅小/694,咁到時三條九龍東來往港島東的全日過海線,
由唔同位置上公路(606由北角上,694太安樓,618柴斜),
係最有效分拆客源及避免重疊的方案。
再者,根據我的估計,618咁行,一單連休息50分鐘搞掂,
如果落埋去,就要起碼多10分鐘,要加多架車。
brianso198 發表於 2011-4-9 13:18 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2011-4-9 13:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

唔係唔需要,而係西灣河筲箕灣本身應該無柴灣小西灣加埋咁多客,
而且618唔經西灣河筲箕灣,正如我原文提到,係出於戰略考慮。
因為如果落埋去電車路、太安樓上公路,由柴灣上車到觀塘個行車時間
應該同搭港鐵相若,無左時間優 ...

咁我可以答你唔該搭一次下繁的606先好講...
西灣河筲箕灣加埋再加個耀東係落到至少三分一至一半車...(最多個班係過左半車)
太康街落十幾廿個,
跟住民生又落多十個, (不過可以答你西灣河有咁的客量係好好,因為西灣河係有船去觀塘)
耀興東加埋又落十幾廿個, (有時仲有得上)
南安里又落差唔多十個...
請問咁的客量真係好少?
鰂魚涌太古兩個位加埋都係廿幾個而已....
(講緊用ATS..)

柴灣邊到上車先?
根本邊到上車可以好影響搭咩的決定...

你話環翠樂軒台興華就有可能影響,
不過柴灣斜山翠苑個邊會唔會嚴重影響先?

694咁行唔駛死的話真係偷笑...根本616咁行694實死冇生....

樓主| S3BL100 發表於 2011-4-9 13:21 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2011-4-9 12:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

九巴佢應該唔肯,
不過要睇下城巴同TD兩者的取態會唔會做繁時特快(全日過海係好難)

82S冇人搭唔代表唔需要塞線落去,
再講82S得兩班車做到D乜?
根本係冇可能唔加班....

第一班606A係爆的,
第二班606A一樣係爆,
第三四班就算坐唔滿都仲有半架車的人係度...
第五班車開始先至叫做冇客的時候,
我想問做乜唔需要加車?

或者另一角度諗,82S加多一至兩班東行班次,應該可以紓緩82的壓力。

總之,要過海客出左東隧後要兜埋太古/耀東,40-50分鐘先返到小西灣,我唔覺得應該係part of the solution,
唔應該要柴灣/小西灣人咁慢慢兜。

仲有,
彩雲冇客就冇客,
點解人地繁時過海線咁好客但係彩雲呢個位繁時得個十幾廿個真正過海?
快係其中一個因素,
不過唔好以為彩雲呢D位係唔會令呢條線的客量長期有限制的原因之一...
彩虹呢D位搭MTR優勢唔係細,
根本彩雲班人好難有意欲去用606系...

唔反對,不過我的意思係,如果換轉係有條特快線,彩雲開經觀塘道直去,東隧後特快往柴灣小西灣,
呢條線彩雲一樣都會無乜人搭,但係觀塘道沿途就應該執到唔少客,成條線唔會生存唔到。

仲有,
快左廿五至三十分鐘不過令條606更蝕的時候,
巴士公司願唔願意付出呢個代價?
唔好諗住606早繁會有好多的客會由九龍東坐去筲箕灣...

我可以斷定早繁過左太古之後一定冇客...
你估耀東-筲箕灣的成本真係唔高?
根本呢條606的定線係好易出現110個情況...
606叫做好些少可以講係因為耀東有人上而已...

點解會令條606更蝕?我無加過車,運作成本一樣,只係放棄左分段客,
但係可以由港鐵手上搶返唔少柴灣/小西灣$9.8全費客,606 + 618整體收入唔可能無增長。