hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 10日3度掃檔拉人 撐雞蛋仔伯伯 3度掃檔拉人 ...
開啟左側

10日3度掃檔拉人 撐雞蛋仔伯伯 3度掃檔拉人

HR889@3C 發表於 2011-4-11 22:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[qoute]【本報訊】「係咪阿伯走唔郁好拉啲?」近 70名大坑街坊昨為賣雞蛋仔老小販齊聲怒吼! 72歲的吳旭輝在大坑擺車仔檔賣炭燒雞蛋仔 30年,靠一雙手養活一家五口,捉襟見肘亦拒吃綜援,近年被網民熱捧後卻成為食環署小販事務隊打擊對象,他聲稱自年頭開始不斷被抓,最近 10日內便被捉 3次,過去每次除罰款 800元,價值 2,000元的搵食木頭車亦要被充公。街坊昨得悉販管隊再捉吳伯,紛紛趕至聲援,一度群情洶湧,然而無法改變吳伯再被檢控的事實。
記者:陳冠強 劉柏麟 馮樂琳[/quote]

依個食環處係又拉 唔係又拉左先
人地又唔夠錢去租鋪位做生意養家 小販檔拎左牌又限呢樣果樣
搞到食環處好似同小販有仇咁...

ps:有次係街有一隊小販管理隊打橫成條街黎行, 咁岩我果陣趕時間就撞開佢地(同佢地講野係無反應的)
跟住成隊人係度望實我(想打人既樣), 佢地最終都吹我唔脹
Anpretext 發表於 2011-4-11 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 HR889@3C 於 2011-4-11 22:03 發表
[qoute]【本報訊】「係咪阿伯走唔郁好拉啲?」近 70名大坑街坊昨為賣雞蛋仔老小販齊聲怒吼! 72歲的吳旭輝在大坑擺車仔檔賣炭燒雞蛋仔 30年,靠一雙手養活一家五口,捉襟見肘亦拒吃綜援,近年被網民熱捧後卻成為食環署小販事務 ...
說到底也是地產業搞出來的崎型社會
DW8306 發表於 2011-4-12 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HR889@3C 於 2011-4-11 22:03 發表
[qoute]ps:有次係街有一隊小販管理隊打橫成條街黎行, 咁岩我果陣趕時間就撞開佢地(同佢地講野係無反應的)
跟住成隊人係度望實我(想打人既樣), 佢地最終都吹我唔脹 ...

小心呀...城管既身體有如雞蛋殼一樣.
唔小心撞親佢地俾人告襲擊咪唔抵
orange 發表於 2011-4-12 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2011-4-11 22:43 發表
說到底也是地產業搞出來的崎型社會

地產只是其中部分,以前市政年代已經捉緊小販,當時因為滾油同衛生問題
先至捉熟食捉得勁

香港出名既街頭小食都係先由街邊開始,後來先入舖,以管理角度,囉晒牌
入晒舖點都易處理過街邊販賣,當行人專區變成寬頻檔專區,唔通後生仔
賣服務就唔會阻街,唔影響衛生;長者賣小工藝白蘭花雞蛋仔就十惡不赦,
所謂城市管理係咪已經失去常性,失去人性

PS:部分新移民搵工一定無本地人有優勢,低技術工種最低工資後點都會
縮減,街邊做小販又會俾人拉,試問佢地如何生活,結果咪又係走去囉綜援,
有時覺得與其唔俾囉綜援,不如放條生路,劃出地方俾人合法做小生意
益童學校,全民教育
Kaix 發表於 2011-4-12 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2011-4-12 10:48 發表

PS:部分新移民搵工一定無本地人有優勢,低技術工種最低工資後點都會
縮減,街邊做小販又會俾人拉,試問佢地如何生活,結果咪又係走去囉綜援,
有時覺得與其唔俾囉綜援,不如放條生路,劃出地方俾人合法做小生意

難民冇得講, 但點解大部分新移民會係低技術??
只有香港先會咁Q蠢輸入低技術新移民,
最慘就係部分市民因為泛民支持民主,
怕批評佢地會益左對家, 就對佢地錯誤/惡行視而不見

贊成每區劃出地方俾人合法做流動熟食小販,
但在監管食物材料/衛生質素方面有難度,
我食過小販雞蛋仔係夾雜住好多頭髮碎
orange 發表於 2011-4-12 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2011-4-12 11:21 發表

贊成每區劃出地方俾人合法做流動熟 ...

所以講咪部分新移民,有d好有錢有技術當然問題不大,
但有部分本身係務農打工廠工,香港而家農業工廠賣少
見少,試問呢班人可以做d乜,結果一係申請綜援,一係就
大家樂見

連鎖食肆甚至高級食店都有小強老鼠出沒,頭髮碎又如何,
要監管總有辦法,君不見中國繁忙商業區旁都有小販賣串燒,
又唔見d公安城管又拉又鎖
益童學校,全民教育
Anpretext 發表於 2011-4-12 20:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-4-12 11:21 發表

贊成每區劃出地方俾人合法做流動熟 ...
泛民好像仲未明果班新移民根本係大陸落黎既投票機器(辜且比我咁講啦)
Kaix 發表於 2011-4-12 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-4-12 20:41 發表
泛民好像仲未明果班新移民根本係大陸落黎既投票機器(辜且比我咁講啦)

泛民根本就支持新移民落黎, 而當年政府同中央就極力阻止班poor guys落黎,
所以先有人大釋法, 記唔記得葉劉係立會外點比班爭居港權o既人圍??

依家網上好多人話新移民係中央用黎同化港人的手段,
想問下2000年佢地戒左奶未??
Anpretext 發表於 2011-4-12 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2011-4-12 21:52 發表

泛民根本就支持新移民落黎, 而當年政府同中央就極力阻止班poor guys落黎,
所以先有人大釋法, 記唔記得葉劉係立會外點比班爭居港權o既人圍??

依家網上好多人話新移民係中央用黎同化港人的手段,
想問下2000年佢地 ...
咁依樣同投票機器都無衝突

當年社會都係傾向反對果百幾萬人有居港權,
報紙都賣香港陸沉

我係唔支持泛民太傾向為大陸人爭取權益,
但無計啦, 唔通投票比民建聯咩
fai 發表於 2011-4-16 12:53 | 顯示全部樓層

最新發展

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15172694

真係令人意想不到。
[i]影像.從心[/i]