hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [新野?] 城巴圖像顯示報站系統?!
開啟左側

[經歷分享/報告] [新野?] 城巴圖像顯示報站系統?!

HM3835 發表於 2011-4-16 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-4-16 12:18 發表

反而覺得改左用PC播之後,個system一時穩定一時唔穩定
成程車係度不斷reboot、藍畫面、hang機......司空見慣
此外換左PC之後,多左好多車只有聲無畫面
所以如果想電視做埋報站機的話,請九記先改善原先個system的穩定性
...
咁似乎呢個穩定性要搵偉大既微軟黎攪。
藍畫面,hang機響微軟系統手上,冇可能唔發生。
AVD1 發表於 2011-4-16 16:37 | 顯示全部樓層
原帖由 HM3835 於 2011-4-16 16:29 發表
咁似乎呢個穩定性要搵偉大既微軟黎攪。
藍畫面,hang機響微軟系統手上,冇可能唔發生。

基本上 Mac 機一樣會 hang
電腦始終都係電腦, 點都會有電腦故障發生
根本就唔關微軟唔微軟事 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HM3835 發表於 2011-4-16 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-4-16 16:37 發表

基本上 Mac 機一樣會 hang
電腦始終都係電腦, 點都會有電腦故障發生
根本就唔關微軟唔微軟事 ~
師兄,我只係講微軟hang機好正常,唔駛咁快拖埋Mac落水wor
微軟OS hang左唔搵微軟攪,唔通叫病到就死既Steve Jobs攪咩。
不過帶定頭盔先...,我唔係話developer無責任呀!

離晒題喇
AVD1 發表於 2011-4-16 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 HM3835 於 2011-4-16 17:02 發表
師兄,我只係講微軟hang機好正常,唔駛咁快拖埋Mac落水wor
微軟OS hang左唔搵微軟攪,唔通叫病到就死既Steve Jobs攪咩。
不過帶定頭盔先...,我唔係話developer無責任呀!

離晒題喇 ...

啦, 即係咁,
越多功能就越易 hang 機 (基本上電話都係架, 你以前黑白機時代好小會死機架 bor, 而家用到 SmartPhone ... 有冇死機大家心中有數) ~

報站系統起呢個年代黎講都算係必須,
但係 RoadShow 唔係丫嗎 ~

所以我唔見得點解死要報站系統要融入 RoadShow 入面,
第二, 見樓上係咁話城記同九記個報站系統,
又話九記個個過時,
講真, 如果司機真係每一個站, 就 "咁" 一次報站機, 實情呢個先係最準
城記個個用 GPS 加上其他科技協助, 但係始終香港高樓大廈多, 加上又要網路處理等等需時, 起站多 o既路線上, 分分鐘呢個所謂好處就會變成壞處 ~

我想講每一樣野都有佢優點與缺點而已 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
admin26 發表於 2011-4-16 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2011-4-16 10:40 發表

咁你講咁大段野,有關問題浮現左未先?無就即係國情不同,不能互相比較,即係其實大家只係一齊鬥(or 狗)up 啦
跳飛機又如何,凱倫報站都唔係白癡架,一次過可以 store 4 張卡,新城都好少一日一架車行多過 4 條綫啦
KGIS 每次轉路 ...

警告: kp3011

站友大家都只是討論, 閣下形容其他站友討論為"狗up",
這形容不但粗俗, 亦對其他站友之討論極為不尊重, 違反
站規15及34A.

考慮到有關站友一向未有違規, 及有關字眼不是直接指罵站友,
現對閣下發出"警告", 再違反站規將被停版.

B2版主
admin26
3ASV196
版務文章
DIH 發表於 2011-4-16 21:23 | 顯示全部樓層
講報站:
如果九巴報站可以中英輪流走馬燈顯示,可能較好。
為免混淆,可以在轉站時加上「下一站:XXX Next stop: XXX」這一幕。
我在日本所見,報站都係一直轉換日文及英文的,
有用單行LED、雙行LED、整塊彩色LCD等形式,但不清楚是定位轉站還是人手轉站。

講電視:
Roadshow近來好似真係好少搞作,內容亦越來越空泛,
除了睇字幕報新聞外,已沒有甚麼觀賞價值。
很多新車沒有或未裝上電視,樂得清靜。
我個人就沒有所謂,反正睡魔急call的話佢部電視嘈住我都訓得著。
JN6854 發表於 2011-4-16 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2011-4-16 01:43 發表
佢係咪近幾個月冇搭過城巴就唔知,但係閣下似乎幾個月冇搭過有roadshow既巴士
roadshow轉左電腦控制,唔再係播碟,如果唔係點播走馬燈即時新聞

就算架車有RoadShow 我都習慣打機/睇小說 唔會全程睇電視 甚至坐0係下層車頭
最多係睇佢0的即時資訊 (內容講老實仲衰過免費電視.
如果唔係免費電視有限制每節最短播放時間 一早已經好似RoadShow咁不斷廣告再廣告...)

原帖由 kp3011 於 2011-4-16 10:40 發表
咁你講咁大段野,有關問題浮現左未先?無就即係國情不同,不能互相比較,即係其實大家只係一齊鬥(or 狗)up 啦
跳飛機又如何,凱倫報站都唔係白癡架,一次過可以 store 4 張卡,新城都好少一日一架車行多過 4 條綫啦
KGIS 每次轉路綫都要重新 download 過資料(以我所知舊版係,新版就要請教下高人)

如果唔係盲人就應該睇字幕唔好理音量,咁我想問你是咪想歧視盲人?佢地同正常人有相同的聽力,正常人聽唔到,佢地一樣聽唔到,但佢地無得依靠視覺睇報站

「齋talk」代表問題真係未浮現?
系統容量再大 只要資料遺漏更新、突然要調走一條無該線資料0既線、師傅唔記得按掣 九巴個報站系統已經即時「廢武功」甚至累生客落錯車
(已經見過唔少次170師傅駛到『城都工業大廈』仲報緊『田灣街』)

原帖由 JN6854 於 2011-4-15 23:00 發表
(除非你大近視又唔願戴眼鏡又要坐車尾或者係盲人 下一站資料有跑馬燈顯示 唔係一定要「聽」)

正常人無指定必須靠聽覺 可以用視覺補足

盲人如果要去一個陌生地方,會有『正常人』隨行 而經常使用0既路線,除非有突然而明顯0既更動,佢地係清楚自己要點樣行路、搭車
(我以往朝早搭新巴42時就有一位盲人每日都係自己搭車番工 我地『正常人』做0既係協助佢上車同搵位坐 即使無報站都知搭到邊度落車)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
lwb701 發表於 2011-4-16 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-4-16 21:23 發表
講報站:
如果九巴報站可以中英輪流走馬燈顯示,可能較好。
為免混淆,可以在轉站時加上「下一站:XXX Next stop: XXX」這一幕。
我在日本所見,報站都係一直轉換日文及英文的,
有用單行LED、雙行LED、整塊彩色LCD等形式,但不清楚 ...

Dbay用果隻報站牌子同九巴果隻一樣,部主機同個display就咁睇落去都一樣
但係Dbay係可以用跑馬燈方式(純橙色LED)出報站
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
herman15hk 發表於 2011-4-17 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-4-16 00:00 發表

就算達者為先 佢唔更新有關技術 當時間令問題浮現0既時候又點呢?
(如果九巴唔係行掛牌線 學似城巴咁日日跳飛機0既 唔通要師傅帶住十幾廿張CF咭?)

如果閣下近幾個月都無咩「真正」搭城巴0既 咁你呢句話應該收回
而家 ...
語速過快,語調奇怪,停頓不常呢D係錄音問題,點解唔同真人要用機gen?

細聲都唔係個別車的問題....
坐103咁多次係導航位都係聽唔清

大家可能太過耐無用一個街客角度諗
對於街客來講你用咩技術關佢咩事...

城記設計上係好,不過始終有缺點,而家係咪只可以踩老九唔可以鬧黃色公司?
例如錄音錄好少少...條電腦音真係好惡頂.... 除左民生同堅拿道之外仲有 "電器 道街市"
少甜啊唔該
530 發表於 2011-4-17 01:32 | 顯示全部樓層

原帖由 herman15hk 於 2011-4-17 01:20 發表
語速過快,語調奇怪,停頓不常呢D係錄音問題,點解唔同真人要用機gen?

用電腦合成聲大勢所趨, 用真人聲成本又高, data又可能會多d
佢第二代機肯改善英文把聲已經好返好多
定係大家想聽九巴熱線個隻"合併"聲