hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 口頭承諾算唔算數??
開啟左側

口頭承諾算唔算數??

Andy_Chan 發表於 2006-1-27 15:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果某機構打電話通知你面試ok, 話下個月正式聘用你, 所有offer, 條件, 衣著的所有野都傾好晒...........
之後臨開始新上任之前幾日, 再打電話通知你"因為臨時有變, 現決不獲受理.........唔好問點解........"

咁應唔應怎樣做呢?
咁之前的口頭承諾亦有無效呢?
3ASV196 發表於 2006-1-28 02:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Andy_Chan 於 2006-1-27 15:57 發表
如果某機構打電話通知你面試ok, 話下個月正式聘用你, 所有offer, 條件, 衣著的所有野都傾好晒...........
之後臨開始新上任之前幾日, 再打電話通知你"因為臨時有變, 現決不獲受理.........唔好問點解...... ...

如果從一個法律上的合約去睇, 你的一定唔係 contract under seal,
而simple contract 黎講, 其中一樣使到合約合法的係有consideration,
代價, 即人地應承左為你做d乜, 你又俾返d乜野人地.... 但從上面情
況睇, 有關口頭承諾只是單方面承諾左野, 而你無任何代價俾返對方,
咁有關口頭承諾, 係contract 的common law 下...應該係無法律效力...

當然, 我唔清楚有無其他法例, 如勞工法例, 去影響, 因為ordinance (written law)
係可以凌駕common law (case law)...

以上並唔係專業的法律意見....我唔係律師, 不過有讀contract law
有錯請指正

3ASV196.KE7270
bigfish_hk2 發表於 2006-1-28 11:54 | 顯示全部樓層
就算你係簽左合約
勞工法例規定,試用期內頭一個月,公司只需要早一日通知你唔駛返工,就唔需要支付代通知金!
而家你連第一日工都未返,人地唔要你都冇辦法,真係唔會有任何賠償,只可以節哀順便吧!
nelson72A 發表於 2006-1-31 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2006-1-28 02:38 發表
而simple contract 黎講, 其中一樣使到合約合法的係有consideration,
代價, 即人地應承左為你做d乜, 你又俾返d乜野人地.... 但從上面情
況睇, 有關口頭承諾只是單方面承諾左野, 而你無任何代價俾返對方

如果人地俾左你job offer既話
你要幫公司做野已經算係代價(consideration)
所以呢個口頭承諾唔會係單方面既

不過為左保障勞資雙方既利益
最好白紙黑字寫明僱傭條件
減少日後爭拗
238X 發表於 2006-1-31 23:12 | 顯示全部樓層
睇樓主個樣,份工好似連約都唔簽...
咁就真係無乜保障。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HY671 發表於 2006-2-1 15:41 | 顯示全部樓層
原帖由 nelson72A 於 2006-1-31 22:40 發表

如果人地俾左你job offer既話
你要幫公司做野已經算係代價(consideration)
所以呢個口頭承諾唔會係單方面既

不過為左保障勞資雙方既利益
最好白紙黑字寫明僱傭條件
減少日後爭拗

板友3ASV196兄既解說完全正確。

留意你第二行,明明未幫公司做過野,又何來有付出呢?人家現
在的問題就是在叫左你去返工但之後反口,所以你第二段既野好
似唔多關事。

呢個情況就好似我想你幫我聽日去買d野,買完野請你食粒糖,而
你就答應左我,但後來我自己有時間搞掂d野,於是話你聽唔洗你
幫我喇,咁唔通我仲要俾粒糖你咩?

永遠懷念MJ
3ASV196 發表於 2006-2-2 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2006-2-1 15:41 發表

板友3ASV196兄既解說完全正確。

留意你第二行,明明未幫公司做過野,又何來有付出呢?人家現
在的問題就是在叫左你去返工但之後反口,所以你第二段既野好
似唔多關事。

呢個情況就好似我想你幫我聽日 ...

ar...其實我自己都唔太sure....睇返板友的文, 提返我, 其中一樣野係
executory consideration, 即promise to be performed in the future, 不過
我真係唔清楚算唔算.....但好多時可能可以有唔同觀點^^
3ASV196.KE7270