hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) admin75, 一篇帖被鎖後, 是否不能另開新帖討論相同話題? ...
開啟左側

admin75, 一篇帖被鎖後, 是否不能另開新帖討論相同話題?

sea1986 發表於 2011-4-25 09:51 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2011-4-25 08:45 發表
$ a, h0 S, X% {6 `" D而家 admin75 做 ban 左 wilsonli321 啦2 s% ^" r, T: D& O; s( d- Q5 Y. @
咁可唔可以出黎解釋下點解有咁既行為先 ?
( u: s# u( v* R& w9 O
( K+ s, v: |8 m, ?* `; L7 ?. T, o
晒氣啦,如果admin75願意面對群眾
' w# L0 m' ~2 _- ?早就停人板後順道嚟回下文啦
* w5 V, ^  U. N. I: A3 G: D& F( l家吓貼完通告後回都唔回下文* `' j$ X9 F8 ]4 Y" Z
都唔知佢Z23板有冇入嚟都成問題
- x) H3 {; }/ ?7 R5 B7 G$ K& g) W
- Y/ t8 w! ~! A$ P  \! h) s8 `: J根據過往經驗
9 c' r3 I0 Z* a' W# P$ J& E: Z- dadmin75都係視呢啲文如無物% s# m  W; h5 Q6 _
由得佢哋沉底
2 u2 n3 g9 S) V  I" \9 m0 W結果沉咗底、自動鎖文後,YO,又一條好漢1 K# z# ~9 H2 _7 ?! @0 L7 H
: {" p& X: I- r7 _$ r
希望R1板可唔可以再加多個板主(唔係板助)
/ A6 U" W7 w: F) A- q2 h唔好將一個責任只集中喺一個板主身上
: `8 E, R( V3 G7 `/ ?1 [( f以免又再次釀成不必要嘅爭拗
kay 發表於 2011-4-25 10:06 | 顯示全部樓層
其實...........做版務都最怕係原有事情上再生枝節" X( T7 d  m0 b: o* y0 b
, N7 K. u1 Q( a
有版友覺得意猶未盡都係正常,
8 W1 m) e/ {* r  n2 {# ?& V% R不過,我覺得呢d係一d討論上站規以外的一d紀律,
# b8 a; P0 b3 \9 [3 a6 V. ], w但唔代表一定個個都跟。6 Y# w# \/ p' y& s) F# j& c8 B8 ]8 j

) H, g5 Y: i& H& M3 v' x2 X# T係我其他版所見(例如B版),通常有文被鎖(不論咩原因)都叫做告一段落,一向都無人會再重提) Q6 J& h# \* m6 t% q$ P/ h3 |, J' {
' W( k; B/ M7 @4 e1 R" g) e( J
呢d究竟係討論既禮儀、定係一些隱性既紀律、定還是言論自由,
' [$ k1 j5 n/ M/ p7 x亦都係好主觀,無一個ANS。
  J: B) H6 [( q+ G, }- f
: u& z3 N. _6 {5 A5 \如果大家一定要係呢件事上傾對錯,結果就可能要係站規度硬性規定,% o( M6 ~+ s  w7 u* M8 K: h- s
將一些隱性、無絕對對錯既野定性,對各位都無好處。, G! T, s* p- R$ M" W# L

" U2 D6 v0 j  e4 M# |! M0 t. ~- Z我唔會話R1版主有地方錯/岩晒,不過以佢個人既考量' M1 Z9 w$ O% t; O8 {
似乎搵多個抽到多d時間既版主睇住個場會較好囉。
世界很簡單 人類很複雜
ATE24 發表於 2011-4-25 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-4-25 09:46 發表 ; K" N8 T  n4 H: P; F

5 @! z, E  S( F% ^! r5 y而係可能閣下討論既會同個篇文既違規行為有關
+ L$ B! i. z) W1 Z1 w
乜o野叫做可能?有就有無就無。
6 R* o% b; f% C( I( B6 ?, g2 A8 B) A  R- Q% v$ \
如果有咁o既事發生過,任鎖任殺悉隨尊便。& g' F7 \. G$ i" L0 ^4 d; i
如果無咁o既事發生過,咁做係濫權,絕對構成違反「37. 不得限制或妨礙其他站友張貼不違反本規則任何條款之文章。」,唔該佢立即交番個位出o黎。
; N1 z8 A' g/ P( B" V) d& p* z
/ E. G+ V& M  A, O. q6 r! h- x' F[ 本帖最後由 ATE24 於 2011-4-25 14:02 編輯 ]
公器公用 香港早要有品
sea1986 發表於 2011-4-25 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-4-25 10:06 發表
. H# T# d8 n4 s我唔會話R1版主有地方錯/岩晒,不過以佢個人既考量hkitalk.net) F8 V. `0 a7 ?% A
9 [4 R5 n/ z; t* y( j& Z! F似乎搵多個抽到多d時間既版主睇住個場會較好囉。
) T* s% K3 \' ]0 j

6 l+ l- k1 D) O7 w2 {' @5 I我覺得admin75既然咁忙% I' ^% i0 m: J# l3 d
倒不如佢仿效一下admin72咁3 S/ M* ?3 N  G# w9 d; o7 X) v
因私事繁忙為由而自己請辭
% G! O# \& \' Y, d總好過而家有時鎖咗文,話自己因為工作忙而隔一排先處理
) O" J2 i4 F/ R, o" U7 e6 t% H% a但又冇人幫佢處理(個板助都唔知有乜用)# N/ d" e6 W( A! U/ D% R
: `! A5 Q4 o7 B: W9 a6 s
無謂搞到好似admin81咁有錯唔認最後被人兜出嚟咁核突啦
teddybus 發表於 2011-4-25 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2011-4-25 13:23 發表 ( p- g% j0 B- v, F0 ~
0 L6 e2 G5 z3 D" F6 [4 H) e1 j3 @
乜o野叫做可能?有就有無就無。' M9 F8 y0 [. ]3 C& c
3 d* K: F5 S6 b: X6 B
如果有咁o既事發生過,任鎖任殺悉隨尊便。. P: {8 W  }/ ^3 [; f
如果無咁o既事發生過,咁做係濫權,絕對構成違反「37. 不得限制或妨礙其他站友張貼不違反本規則任何條款之文章。」,唔該佢立即交番個位出o黎。 ...

) E+ i6 X: e" X$ ~, G7 p
9 m/ W' {  j% W# J2 U當時件事仲調查緊4 W: V  c4 r8 L
個篇帖邊豎違規仲未公佈 (雖則私底下我地好明顯估到邊個犯規)
5 Y& V/ k/ c9 k/ A* q2 l5 y+ J1 D樓主既討論會唔會涉及違規
- q5 q- ^( [5 X% i6 a( E, f0 _旁觀者根本唔可以肯定... 5 E' p+ k/ D2 X. T- v- J: X8 w3 g8 K" v
所以我先用 "可能" 呢個term
" @* E$ S0 E9 I3 \2 e6 @) k4 ]; _: |$ V$ @
不過我對將呢件事向更高層admin報告都無異議
* F3 V' x. q% c- @' T7 h8 Y畢竟admin75 對處理其他會員投訴的確有不恰當之處
5 i# B% [! b5 v4 O) R  v無理由處理完件事都唔對呢度既投訴作出回應....
teddybus 發表於 2011-4-25 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2011-4-25 13:57 發表
1 S" m/ d) a- E% l! E% p4 u+ h% ~- Q6 |4 m) P; }
& N& v; `: Q6 Q. z1 q
我覺得admin75既然咁忙
2 g- i2 W7 R. T& G倒不如佢仿效一下admin72咁# F* M! n& w: H8 C/ m
因私事繁忙為由而自己請辭
, D2 Z" V4 N) c. p: c總好過而家有時鎖咗文,話自己因為工作忙而隔一排先處理0 Q# d* Q2 Z5 R" i* J
但又冇人幫佢處理(個板助都唔知有乜用)5 l% p2 O7 o: Y

( I( F; ]- Y4 s2 ^無謂搞到好似admin81咁有錯唔認最後 ...

* T' Q8 P' ~) }; r* K; P, m. D) y6 K7 s' ]; x
鎖左文隔一排處理其實都唔係大問題1 o4 ^% u6 K3 Q0 m( T! R
畢竟處理本身都要時間... 5 ?. ~! ~" t. ~0 b. G
最大問題係到頭黎無處理到由得件事沉底
+ m0 S9 Q) F/ ]$ B' N甚至有陣時報告左, admin一樣唔回覆唔處理... ! g  u8 ]4 [, f8 e6 J1 g
講真, 一日有只得一個admin 管理某一個板既情況出現, 有關問題一樣存在
* W3 k, m  K" |我覺得每個區都set 兩個, 甚至三個admin 管理會更加可取.....
sea1986 發表於 2011-4-26 02:46 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

admin75啱啱又只識去鎖文都唔願過嚟對件事解釋一下6 v( t0 i6 W5 M1 s% k1 W
咁嘅板主咁不負責任
5 z" v2 }4 c  L9 c3 Q3 H2 ^( Y$ r真係唔明點解站方可以容許呢種板主管理italk
teddybus 發表於 2011-4-26 08:39 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2011-4-26 02:46 發表
) S2 }7 R3 X# @# r; U$ p3 }/ W3 \admin75啱啱又只識去鎖文都唔願過嚟對件事解釋一下: p' _; k, t5 {4 L4 @) ?) R9 o8 n
咁嘅板主咁不負責任3 ^' C& q0 j7 ~) a
真係唔明點解站方可以容許呢種板主管理italk

8 y" d  }4 x# A* j( g" g5 X  s7 ~* J5 j" x) N& v
不如你試下msg admin75要求佢係呢度解釋/ f! n8 L; j7 U7 j  S
照計佢都係收到其他人報告msg 先做到鎖文呢樣野...
kks 發表於 2011-4-26 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-4-26 08:39 發表 2 e' L6 `( `" T: e& G( e6 E2 Q

7 @) o+ c: F( j- a& A' P+ _6 \
6 M. C; F; ^: M不如你試下msg admin75要求佢係呢度解釋
# E) k+ V# |1 z/ N$ N( B7 @  j照計佢都係收到其他人報告msg 先做到鎖文呢樣野...

. O3 j' Q( ?0 F6 L
3 C! w- ?- ~7 x& C/ H( V上次厚此薄彼果單野/ H! r* ~% G, u. P
連站長出埋手 admin75 都一樣唔覆
+ D" m+ g, E- G" a' p, H+ S$ m4 h& m你認為我地 msg 佢會有用嗎
: q; A5 f: w8 N9 X
1 d) }& v+ c! u$ x0 f9 f) ~其實做板務好需要有承擔
$ t5 S* L' q2 k& q尤其如果佢認為自己所做既一切係正確
. a( Q) R$ e2 R+ `' [  k- V出黎講番兩句應該唔難5 G3 X. o! Q0 w$ X& N, J; v! [; N4 P
希望有關板務人員能在此交待一下8 \& C( V) k2 N0 |8 H9 {2 F
以免令板友有進一步的揣測
6 C6 Y. c+ R* X# [$ t  _. w否則這只會令板務人員自己更不利
cy211 發表於 2011-4-26 14:07 | 顯示全部樓層

原帖由 kks 於 2011-4-26 12:35 發表 2 o4 s* k2 @+ w  Q! V% F
! \9 `0 p+ C! K

* k0 r7 S$ n% Y: v上次厚此薄彼果單野
) ~% \1 q5 A* S# E( J連站長出埋手 admin75 都一樣唔覆
" ]( |! ~9 B: C6 |$ O  S$ s% |' H你認為我地 msg 佢會有用嗎 5 ?, l1 a' P5 _6 c, E+ M/ Q
0 ^* Q8 Q2 i4 a9 k
其實做板務好需要有承擔* v  s8 q" M# Z* ~% Z9 T
尤其如果佢認為自己所做既一切係正確, \6 V7 g" {# E3 ^' v( n" `
出黎講番兩句應該唔難
& X+ d6 M; {0 f' P* l9 t希望有關板務人員能在此交待一下
- Q& J2 @. a3 Z* j: u以免令 ...
1 D9 R9 |) @4 x7 S; x1 i1 M
呢度對 "短消息" 好似冇咩規管 ?5 n1 i" E! {0 k2 Y5 ~7 ?& S- ]+ B* ]- `
是咁的話有心人咪一段時寄一堆去 ,$ \5 y# C% [0 c2 Z. n- o4 ]4 p
就算佢想唔理都俾果D"叮噹 .. 叮噹"煩死啦
% b) y0 O  i& j* ~* r1 B
; o1 u% }; ]! P" P$ y3 G- G非常人 , 非常理嘛
-