hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有關中國國籍及英國國籍問題
開啟左側

有關中國國籍及英國國籍問題

yyy5138 發表於 2011-4-25 00:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟近日係"登高討論區"見到有網友一段留言令小弟萌生數個問題
希望大家可以幫手解決一吓
可唔可以同時擁有bno和特區護照

理論上唔得
實際上 邊個理你

理論上都得.

英國容許國民有雙重國籍.

中國雖然唔容許雙重國籍. 但因為中國唔承認BNO 既"國籍"地位. 只係當你係旅遊證件. 係港府/大陸, 眼所以你仍然係中國籍..

你想同時拎特區護照, 同加拿大護照.. .. 又或者特區護照, 同美國護照. 就唔得

護照係旅遊證件+身份證明only
如果擁有外國護照,只要你唔向入境處申報更變國籍(放棄中國籍)
大陸/港府都仲當你係中國籍

令小弟有問題ge就係紅字到
小弟係97年前香港出生
持有
香港永久居民身份証
特區護照
BNO

係現時情況下
BNO算唔算係英國國籍一種呢?
而我有BNO
因中國只承認單一國籍
中國眼中我只係中國籍
但英國係可以有雙重國籍
咁英國眼中我係咪同時有中國&英國籍?

小弟的引文中提到

如果擁有外國護照,只要你唔向入境處申報更變國籍(放棄中國籍)
大陸/港府都仲當你係中國籍

請問我可唔可以以BNO來申請更變國籍(放棄中國籍)?
(即使中國唔認我ge英國籍(BNO).但BNO仍然係英國護照一種)
但英國同時唔認我有公民權(無居英權)
咁我會唔會成為無國籍人士?

=== ===  === ===
如成功放棄中國籍.再問.
=== === === ===

片中新聞片斷提及有BNO但無國籍人士可申請居英權
如果我成功放棄中國籍
是否可以以此例申請居英權呢?
而有居英權係咪等於做左BC呢?

感謝大家指教

kwwong1 發表於 2011-4-25 20:56 | 顯示全部樓層
分享下我既見解,有錯請大家指正

係1/7/1997 前,我地基本上都只係British Depedent Territory Citizen (BDTC)
到左回歸前,出現信心危機,英國佬就諗左兩野出黎- 居英權同BN(O)
居英權同其他同期的移民計劃(澳洲,加拿大)係用計分制,將社會上既精英吸引去其他國家
而BN(O) 美其名係比本大英帝國護照你用一世,實際就每十年收你renewal 錢

講返樓主,跟據基本法你而家既身份係 "有香港居留權的中國公民,擁有中國國籍"
你本BN(O) 對中國同香港黎講,只係一本travel document, 對你中國公民身分無影響
而對英國黎講,係, 你係一個British National (Overseas)
但呢個身份唔可以係英國本土居留,就業,領取社會福利
即係,同個遊客無乜分別

講到放棄國藉,入境署係唔會接受你用BN(O) 放棄國藉, BC 就得

最後,你條片講個d只係識用於一d無資格成為中國公民的前英國屬土香港人
你有中國藉係唔可以咁做
NH9684 發表於 2011-4-25 20:58 | 顯示全部樓層
應該唔得 過左97年後就失效
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8 ... 7%E5%A4%96%EF%BC%89
OTIS401 發表於 2011-4-25 22:39 | 顯示全部樓層

其實對BNO方面我都有問題...

我而家手上都有本BNO,但老在回歸後不久已經過期
咁我可唔可以而家走去續期的?

另外,如果又有特區護照,又有BNO
會有甚麼問題的?
DW8306 發表於 2011-4-25 22:45 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-4-25 22:39 發表

會有甚麼問題的? ...

BNO就算過左期幾耐都可以去續...
kwwong1 發表於 2011-4-25 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-4-25 22:39 發表

可以,填表比錢就得

會有甚麼問題的? ...

無問題的,兩本一齊用,總之唔好用一本入境但係比第二本人睇
 樓主| yyy5138 發表於 2011-4-26 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kwwong1 於 2011-4-25 20:56 發表
分享下我既見解,有錯請大家指正

係1/7/1997 前,我地基本上都只係British Depedent Territory Citizen (BDTC)
到左回歸前,出現信心危機,英國佬就諗左兩野出黎- 居英權同BN(O)
居英權同其他同期的移民計劃(澳洲,加拿大)係 ...

感謝詳細解答
希望終有一日英國可以對我地負返責任
比返個居英權比有BNO ge香港人啦

PS:
其實續期費用
就當係10年交一次稅比英政府啦

kwwong1 發表於 2011-4-26 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2011-4-26 12:06 發表

感謝詳細解答
希望終有一日英國可以對我地負返責任
比返倘居英權比有BNO ge香港人啦

還記得個陣香港人排隊申請BNO排到打交?
以牛頭角順嫂都有BNO我諗都幾難
不如你努力係英國搵份工或者搵個老婆啦

PS:
其實續期費用
就當係10年交一次稅比英政府啦

淨係一個玫瑰園我地已經交足稅比英國
我都係用HKSAR Passport 算
 樓主| yyy5138 發表於 2011-4-26 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 kwwong1 於 2011-4-26 21:24 發表

還記得個陣香港人排隊申請BNO排到打交?
以牛頭角順嫂都有BNO我諗都幾難
不如你努力係英國搵份工或者搵個老婆啦

淨係一個玫瑰園我地已經交足稅比英國
我都係用HKSAR Passport 算 ...

未知呢句係咩意思呢
望分享

volvo_chan 發表於 2011-4-26 21:57 | 顯示全部樓層

居英權我就無咩興趣了,記得前年定大前年小弟有位專做移民的朋友話可以幫我搞移民去加拿大/英國,
不過心諗有本英國護照又唔會令我賺多一千幾百萬,移民英國又唔會發大達,有英籍又如何!?
唔通放屁會香D咩,所以我最後都無謂浪費金錢時間去搞,繼續做港籍人士已經很滿足了。

而家用HKSAR連去俄羅斯都免簽,BNO我就早以當紀念簿/後備旅遊證件就算。

至于你信不信,我反正信了