hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Android 手機一問
開啟左側

Android 手機一問

cn2661_2d32 發表於 2011-4-30 20:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟諗住下個月番香港,出部andoird手機平平地玩下
係淘寶睇中左3款機(先唔洗擔心我淘寶會唔會比人坤):

Samsung I5510 (Galaxy 551)
LG GW620
HTC Mytouch 3G Slide

因為我要求係OS2.2, 全硬體QWERTY鍵盤
呢3隻機最平.(Milestone/Defy太貴唔考慮)
我想問比你地會揀邊部?我一向用開WM,冇用過Andoird機,去過睇左好多spec同review都唔知邊部好.
個人對GW620同Mytouch 優先

第二, 亦係最想問的問題
想問,assume呢d全部係水貨,或者得水貨先有 2.2upgrade rom,
咁會唔會睇得到中文? (我唔洗中文interface,輸入法可自己裝)?
*唔想用custom rom因為好多時好多bug/個別功能用唔到.我係果d flash左一次機冇大問題唔會成日upgrade..除非出左新os版本

第三, 係第個post亦問過下...
Android有冇得透過USB借PC個internet上網? (唔係當電話係modem,係反過來電話唔連3g,借電腦來連)
ps因為屋企唔想開wifi. 一來wifi係房收唔到, 二來屋企有人係電子工程師, 屋企人對wifi輻射有d疑慮.(手機冇得避免冇得講)
而我亦可能心理作用定點,好多時去親有wifi的地方未知有冇wifi已先頭痛...
(anyway,唔理點解唔開wifi,總之assume wifi唔係上網的option)

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
NC8285 發表於 2011-4-30 21:18 | 顯示全部樓層
如果比我就會要Galaxy 551或者Mytouch喇,因為LG既UI無咁好用,最好我自己覺得係HTC Sence,
其次係Touchwiz ,同埋LG其實都出名幾易壞下,何況樓主你係買水貨 . . .

第二,以我所知好多Android機原生都係可以顯示到國際語言既,所以睇中文應該都唔係大問題 . . .
(不過都要睇番唔同廠商同ROM啦,你可以買之前問下先)

第三,如果我冇記錯係可以既 . . . 不過係原生介面同個別既機種先得,而家有好多廠商都封左呢樣野 . . .
以上個三部機有冇我就唔知,都係個句樓主你買之前問清楚個位賣家先啦 . . .
cheungtszfung 發表於 2011-4-30 21:59 | 顯示全部樓層
三,好多HTC機本身有呢個功能,我部Desire Z有
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-4-30 22:44 | 顯示全部樓層

即係縱合你地咁講似乎部MySmart最合我要求.

樓上果位用HTC有冇裝HTC Sync?
係唔係可以sync 電話簿/calendar入outlook?
我發覺大部份android機都冇呢個功能...要同google sync...
但我個人係用outlook多.

唔知600mhz cpu玩games/app順唔順暢?

NC8285 發表於 2011-4-30 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-30 22:44 發表
即係縱合你地咁講似乎部MySmart最合我要求.

樓上果位用HTC有冇裝HTC Sync?
係唔係可以sync 電話簿/calendar入outlook?
我發覺大部份android機都冇呢個功能...要同google sync...
但我個人係用outlook多.

唔知600mhz cpu玩games/app順唔順暢?

HTC Sync係可以同outlook同步既 . . .

如果行普通app既話其實600MHZ已經好夠,但玩game既話
就睇下咩game啦,Angry birds個d比較小型既就OK既,但
大型d既,例如賽車game呀就唔係咁夠喇,同埋玩game既話
都好睇GPU既 . . .
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2011-5-1 09:09 | 顯示全部樓層
有你地呢幾句我就放心....HTC應該中晒我的要求
包括Outlook Sync, USB Internet Share,睇中文

其實我唔會要求玩乜大game...我都唔打機ge.
angry bird呢d小遊戲就岩我.

最多用的功能都係Whatsapp,MSN, Facebook...
或者係Text Message, Email
或者上下網,約左人用來查地圖,找餐廳地址

咁睇應該 mytouch slide會係我杯茶..番香港即上淘寶買....
千二蚊人仔...抵玩