hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 最新消息:拉登已死
開啟左側

最新消息:拉登已死

AMN1 發表於 2011-5-2 12:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

tvb互動新聞台報導指,美軍已將拉登殺死.
LE5705&LU2001
AVD1 發表於 2011-5-2 15:57 | 顯示全部樓層
Yahoo! 新聞又指另有版本 ~
http://hk.news.yahoo.com/article/110502/18/o3eb.html

不過點都好, 佢人都死左,
只不過我會擔心美國, 甚至英國呢段時候安全問題,
我諗好多人都會聯想到報復呢個問題 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
leslie 發表於 2011-5-2 16:44 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-5-2 15:57 發表
Yahoo! 新聞又指令有版本 ~
http://hk.news.yahoo.com/article/110502/18/o3eb.html

不過點都好, 佢人都死左,
只不過我會擔心美國, 甚至英國呢段時候安全問題,
我諗好多人都會聯想到報復呢個問題 ~ ...

2012 倫敦奧運一定會出事, 英國人, Are you ready?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
AVD1 發表於 2011-5-2 18:07 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2011-5-2 16:44 發表

2012 倫敦奧運一定會出事, 英國人, Are you ready?

而家已經開始黎料 ....
索馬里極端組織警告,阿蓋達領袖拉登被美軍擊斃,是發動聖戰的開始

英國 ROYAL WEDDING 平安冇事,
我覺得英國都可以話叫還得神落 ~

9/11 過左十年, 至今先可以搵到拉登,
而家仲要面對阿蓋達, 伊斯蘭個班人,
我諗恐怖襲擊呢四個字只會沒完沒了 ~

我自己堅信佢地唔會就咁收手,
個人認為如無必要暫時最好唔好去美國一線城市 (實情而家美國自己都驚緊, 唔好話美國, 西方絕大部份國家而家都係加強保安) ~

幸好中國比起西方與伊斯蘭 o既關係都叫好小小,
不過都唔係好得去邊 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2011-5-2 18:35 | 顯示全部樓層
其實依家只係不停咁殺嚟殺去
敢問意義何在呢?
victor888 發表於 2011-5-2 19:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2011-5-2 18:35 發表
其實依家只係不停咁殺嚟殺去
敢問意義何在呢?

伊斯蘭個 o的所謂「原教旨主義者」無非都係要美國佬放棄與以色列為伴
呢個係搞咁多大龍鳳幕後的其中一個大誘因
因為以色列人多仇家,差不多圍住佢個d 都係仇家,又黎巴嫩、又敘利亞,仲有個無底深淵巴勒斯坦,真係唔知點收科。
而個d 恐怖分子而家就係最憎美利堅人拍埋呢個公敵周圍搵著數。

至於D恐怖分子一日講到黑的聖戰
而家到底係為誰而戰,恐怖一般平民都理解唔到了。
但D恐怖分子以宗教為名去亂咁殺人,呢點我就真係無法接受。
ASV97:你搵到新大陸未??
HY1677 發表於 2011-5-2 21:24 | 顯示全部樓層

我有時真係覺得伊斯蘭教係一個垃圾都不如既宗教

居然有宗教去教人發動聖戰?

我阿媽仲話"中東D豬狗人好應該拎去屠殺"
victor888 發表於 2011-5-2 21:27 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

冷靜d...假若本論壇係有信奉伊斯蘭教的版友見到以上文字的話,單憑閣下以及令壽的說話,已經足以向你發動聖戰...
ASV97:你搵到新大陸未??
cn2661_2d32 發表於 2011-5-2 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1677 於 2011-5-2 21:24 發表
我有時真係覺得伊斯蘭教係一個垃圾都不如既宗教

居然有宗教去教人發動聖戰?

我阿媽仲話"中東D豬狗人好應該拎去屠殺"

伊斯蘭教人本來愛和平, 心地大部份人都好善良.
佢地教義亦好講紀律同管束自己行為

好可惜宗教係好多門派,唔同學說,
有d係激進派,有d係邪派
比當權的人借左中教名義,扭曲左本來教義....例如可能:
"教義亦好講紀律同管束自己行為", 變左解為"絕對服從教義",再比人加多句"教主即係教義"
outcome係: 教主講乜你絕對服從

教主就係咁借民眾信念, 用來當左做自己的無限大私家免費軍團
唔洗出糧,誓死效忠,命都唔要.仲包冇逃兵...
真係好過西方國家自己請對兵包你生養死葬仲要怕你逃兵叛國..... 你忠教自然唔會叛佢.班友寧死都唔會采你.
歸根究底....除左班宗教首領為左自己利益, 班教徒根本冇個人意志,係比人利用的愚民

我係外國讀書,,,識好多"呀叉", 佢地絕大部份都好nice,好主動幫人,好好心地,好健談.
你係香港,冇錢坐車,問個中東人/印尼人借銀仔絕對易過問香港人.
佢地唔係懷疑你係咪扼錢,仲擔心你借5蚊唔夠,借夠10蚊比你. 香港人...唔借仲要寸你鬧你.借親面口都好差.
點解我知....因為我細個大頭蝦....有時放學漏銀包係學校鎖左門當年又冇八達通,
都試過唔少次要問人借銀仔..仲要住新界番九龍學校.

所以...要鬧就鬧果堆以宗教治國的國家....宗教本來根本唔可以同政治混談.
宗教影響力太大...一有左政治意識同政治傾向就好大件事
*唔洗伊斯蘭教....睇下當年歐洲淨係基督教同天主校,可以攪到抄家滅族,火刑燒"異教徒"
當年英國皇室...Queen Mary I燒瓜左最少300人,捉人無數,
宗教鬥爭恐怖根本唔係單一教會問題.而係人性問題

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
HB00610 + 1 agree~~

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
HB00610 發表於 2011-5-3 02:32 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-2 21:54 發表

伊斯蘭教人本來愛和平, 心地大部份人都好善良.
佢地教義亦好講紀律同管束自己行為

好可惜宗教係好多門派,唔同學說,
有d係激進派,有d係邪派
比當權的人借左中教名義,扭曲左本來教義....例如可能:
"教義亦好講紀律 ...

基本上一去到絕對服從領袖同埋無限權力就一定出事, 問題只係幾時。
唔講外國, 淨係講中國(包埋而家的中共)咁多朝代的例子…真係數一萬單出來都得

呢d無限權力令人失常性的事, 同宗教關係反而唔大…宗教只係另一個幫兇而已。
得罪講句, 去到阿蓋達之流, 個人覺得佢地的所作所為, 本質上已經同The Peoples Temple一類的邪教無異。