hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [轉載]Sony Ericsson宣佈Xperia X10將可升級至Android 2 ...
開啟左側

[轉載]Sony Ericsson宣佈Xperia X10將可升級至Android 2.3 Gingerbread

gordon 發表於 2011-5-5 00:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前Sony Ericsson曾經宣佈過不會再為Xperia X10, X10mini, X10mini pro及X8提供Android 2.1以上的升級, 但現在詢眾要求, 宣佈Xperia X10將於2011年第二季或第三季提供Android 2.3.3的升級套件.

而Xperia X10 mini, X10 mini pro, X8暫未有任何升級計劃.
http://blogs.sonyericsson.com/products/2011/03/25/update-on-xperia%E2%84%A2-x10/
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
cn2661_2d32 發表於 2011-5-8 02:52 | 顯示全部樓層
最灰都係X10 Mini Pro仍然冇....
想買一部玩下都唔得....貪佢同本來部se機share電池配件
想找部有keyboard都咁難..
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
OTIS401 發表於 2011-5-8 10:34 | 顯示全部樓層
想問問
岩岩出Xperia X10果時,係咪冇multi-touch的?
nr5800 發表於 2011-5-8 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-8 02:52 發表
最灰都係X10 Mini Pro仍然冇....
想買一部玩下都唔得....貪佢同本來部se機share電池配件
想找部有keyboard都咁難..
買bluetooth keyboard 咪得lo

原帖由 OTIS401 於 2011-5-8 10:34 發表
想問問
岩岩出Xperia X10果時,係咪冇multi-touch的?
係,之後上左2.1無耐先有multi-touch update
cn2661_2d32 發表於 2011-5-8 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 nr5800 於 2011-5-8 15:41 發表
買bluetooth keyboard 咪得lo

係,之後上左2.1無耐先有multi-touch update

bluetooth食電.
同埋我係想slide出來即刻打得SMS...

所以我先仲物色緊一部又平又合我心水的2手機
epsilon 發表於 2011-5-8 19:24 | 顯示全部樓層
Perhaps Xperia Pro suits you (not Xperia X10 Mini Pro nor Xperia Mini Pro)
 樓主| gordon 發表於 2011-5-8 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-8 17:34 發表

bluetooth食電.
同埋我係想slide出來即刻打得SMS...

所以我先仲物色緊一部又平又合我心水的2手機

其實X10 mini/X10 mini pro有個缺點, 係佢個Mon解像度太低, 有很多Apps都不支援呢兩部機, 包括硬幣海盜.

如果一定要有鍵盤, 其實HTC Desire Z啱唔啱你? (早前在荃灣見到部二手機只是兩千多元), 不過佢個CPU只係800MHz, 慢過無鍵盤的Desire(Desire有1GHz的CPU, 大家都係Android 2.2+HTC Sense)

我上星期買左部Desire S(無鍵盤的), Android 2.3.3+HTC Sense 2.1, 行得頗為暢順.

cn2661_2d32 發表於 2011-5-9 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-5-8 23:22 發表

其實X10 mini/X10 mini pro有個缺點, 係佢個Mon解像度太低, 有很多Apps都不支援呢兩部機, 包括硬幣海盜.

如果一定要有鍵盤, 其實HTC Desire Z啱唔啱你? (早前在荃灣見到部二手機只是兩千多元), 不過佢個CPU只係800 ...

其實小弟本來睇中左部二手HTC MyTouch 3D Slide (香港冇行貨)
貪佢1200人仔就買得到....同期仲有Samsung Galaxy 551同LG GW620
不過第個post比板友們advise,買htc好少少

本來諗住CPU 600MHZ OS2.2應該夠用
師兄點睇?
我純諗住上網,email,msn, sms, whatsapp, 憤怒鳥

*你知啦科技的野,當年睇住d客5千銀買部Tytn II 400mhz,大mon 3g full keyboard已好勁.冇耐就唔夠用.
我到左兩年後先8舊水買一部, 由Asus P527 upgrade上Tytn II
所以先諗住買平機二手機,半年換一次咁.
 樓主| gordon 發表於 2011-5-9 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-9 00:26 發表

其實小弟本來睇中左部二手HTC MyTouch 3D Slide (香港冇行貨)
貪佢1200人仔就買得到....同期仲有Samsung Galaxy 551同LG GW620
不過第個post比板友們advise,買htc好少少

本來諗住CPU 600MHZ OS2.2應該夠用
師兄點 ...

$1200人仔以現時匯率約1港幣對0.82人仔計, 約需$1462港幣.

HTC手機小弟用過六部, 包括P3600i(WM6.0), Touch Pro(WM6.1), Cruise 09(WM6.1, 內置PAPAGO地圖), Touch 2(WM6.5), Aria(Android 2.1升級上2.2), Desire S(Android 2.3)

600MHz+Android 2.2即係同HTC Aria一樣(但Aria的RAM比My Touch 3D Slide少128MB), 而HTC Aria我剛Trade in左出去收番$1500, 以經驗呢個配搭其實夠用, 但唔知多左個Qwerty鍵盤會否佔用太多資源, 同埋唔知件二手貨的來源(會否是因為它是一架冷門機而賤價收購, 或者另有內情, 例如鬼機, 14天機, 入過水, 跌過落地, 拆過機, 甚至老翻, 上一手會否是在香港先達某著名水貨店買它呢-炒iPad/iPhone炒到傳媒訪問果間, 全部不知).

以前用過一部二手在先達買回來的HTC Touch Pro(即Diamond的鍵盤版), 528MHz+Windows Mobile 6.1, 個鍵盤反應慢到......玩左一星期放左.

事到如今, 香港市場都好似唔多有鍵盤的Android手機出, 香港就只有Sony Ericsson X10 mini pro以及HTC Desire Z兩部, 兩者以Desire Z比較好, 起碼800MHz+Android 2.2, 二手市場價約2500-3500.

如果Qwerty鍵盤不是太需要的話, 千多元可以買到全新的Sony Ericsson Xperia X8($1580, 如不介意它是Android 2.1及只有128MB RAM), 二手的HTC Hero(如不介意它是很陽春的Android 1.5), Wildfire(有Android 2.1, 但屏幕的解像度就......)

小弟現時有兩部Android手機 - HTC Desire S及Sony Ericsson Xperia X8, 兩部都唔錯的.

cn2661_2d32 發表於 2011-5-9 03:31 | 顯示全部樓層

其實自己心理關口都係1500hkd的位置

講真自己都好大疑問點解大陸淘寶賣機係一批同款咁成千部show出來...係邊度收到成千部同款...
另外你話先達單野,介唔介意pm我比我八卦下?
個人就唔mind翻新拼裝...我自己電話壞左都係會ebay/taobao買零件自己換.電話/laptop都會.
好似爆mon壞底板呢d.早就唔當原裝係一回事
最緊要電池我會自己買原裝電得喇.

其實desire z/ Milestone 1/2等機,仲有Moto MB200呢d我都睇得上眼...奈何頭兩者始終高過自己價位
另外Windows KEYBOARD 機的確反應慢到喊..我都用左幾部,包括係T9的Asus P527/P750
Softbank X01HT (問人借), Tytn II...加埋你講的diamond pro (我以前part time舖頭係咁叫)...

對我來講keyboard真係必須咁滯...我用左咁多年pda/smartphone,最抗拒係全 touchscreen.打字極唔習慣.
否則Xperia系列我都目及住左好耐.
之於冇鍵盤機多的是, 分分鐘粗玩可以諗 Huawei PCCW/ Smartone Voda 果部...

我又係衰ge...又要鍵盤好,又要馬兒不吃草.所以我唔會急住出, 睇定d先.