hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士特別所見 (B7) 「虛假特見」舉報板 2/5 及 5/5 假特見/錯資料特見
開啟左側

2/5 及 5/5 假特見/錯資料特見

GF2158 發表於 2011-5-6 20:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1.) 假特見
2/5 FP9563 , FP5351 @ 71A - 01 , 02
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=611754

FP9563實際運作字軌為273B-31, 71A-01當天用車為FP8644

2.) 錯字軌特見
5/5 GS5458 , GZ7742 @ 72 - S01 , S02
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=612592

GS5458實際運作字軌為72-S30, 72-S01當天用車為GZ7742
GZ7742實際運作字軌為72-S01, 72-S02當天用車為HY9332
HY9332車下段全段走72, 並無調走75K

5/5 HF3094 , GW3430 , HY9332 @ C72 - 31 , 36 , S30
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=612593

HY9332實際運作字軌為72-S02, 72-S30當天用車為GS5458,
柯打調走75K, 相信已經有人中左招

繼上次舉報過樓主報錯左好多個字軌錯特見之後,
今日樓主繼續刻意發放假消息, 再一次犯27條,
今次仲犯埋B7板第4條, 請查明
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=610958
巴士迷....真係過癮=__=
2304 發表於 2011-5-6 20:36 | 顯示全部樓層

解釋

唔好意思喎 師兄
我打個D 全部係上段資料
琴日我親眼見到 GS5458 上段行 72-S1 喎
準時 0932 係太和邨開車
由 72-S1 掛牌司機駕駛
一轉後之前收車返廠

同時我再睇返電腦 ;
GZ7742 琴日上段係行 72-S2
連飛單上面都係咁寫
唔知係派更打錯, 你呢個九巴職員睇錯
還是站長打錯呢?

至於 HY9332 , 琴日上段我亦都見到佢行 C72-S30
10:32 太和開
佢同 HY8872 對調左 , HY8872 琴日行 C74A-30

我諗我無必要刻意打錯"害"打大家
我要講係咁多
其他詳細解釋已經 PM 至admin79

無為比你以為我打錯咁多啦

admin79 發表於 2011-5-6 20:43 | 顯示全部樓層
呀 2304 站友 ...
隨例比 48 小時你解釋一下咯 ...
唉 ... 睇黎呢類情況沒完沒了
咁你地知點解我幾咁唔想人入字軌 number ...

admin79
站務文章
admin79 發表於 2011-5-6 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 2304 於 2011-5-6 20:36 發表
其他詳細解釋已經 PM 至admin79

已經把指示 PM 閣下 mailbox ... thx.
站務文章
2304 發表於 2011-5-6 21:25 | 顯示全部樓層
根據昨日上段太和站頭開車記錄
5/5/2011
0917 C72-33 HA7874
0932 72-S01 GS5458
0947 C72-35 HJ6716
1012 C72-36 GW3430
1032 C72-S30 HY9332
1050 72-S02 GZ7742 收工泊大埔廠
1057 C72-34 HC1460
1122 C72-30 HX7241
1142 C72-31 GX7205
1150 72-S01 GS5458 收工泊大埔廠
1207 C72-32 HY2088
.......

同時間;
我亦留意到 GS5458 GZ7742 HY9332 上段開車時間跟本人所打的吻合
相信唔會連站長電腦都有錯掛?
admin79 發表於 2011-5-6 21:34 | 顯示全部樓層
a. 本人已經發信請 2304 站友 48 小時內於本標題詳述每個「錯」字軌, 「錯」特見 ; 本人暫不會整理 2304 站友任何回覆。
b. 本人會請 admin71 共同審查 2304 站友於本標題內回覆, 同樣地會共同考慮作什麼處罰。
c. 因為 admin71 只於平日當值 ; 而 10/5 為佛誕假期, 本人休息 1 天, 故預計將於 11-12/5 定案。

admin79
站務文章
 樓主| GF2158 發表於 2011-5-6 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 2304 於 2011-5-6 20:36 發表
唔好意思喎 師兄
我打個D 全部係上段資料
琴日我親眼見到 GS5458 上段行 72-S1 喎
準時 0932 係太和邨開車
由 72-S1 掛牌司機駕駛
一轉後之前收車返廠

同時我再睇返電腦 ;
GZ7742 琴日上段係行 72-S2
連飛單上面 ...

唔緊要啦師兄, 如果你覺得太和, 長廣, 大埔鐵路, 派更全部錯
而你睇到既係岩既話...無問題既...反正要俾admin睇既野已經send左上去俾佢睇
你有興趣既話你可以問佢拎黎睇下, 我屈你都無意思架, 對我又無益處
LE9821@75K 發表於 2011-5-7 17:16 | 顯示全部樓層
其實睇左咁耐,想了解一下當日會唔會係上下段字軌調左?
因為我印象中禮拜四上晝係見過GS5458行72-S1, 亦如2304板友所言由掛牌關車長駕駛
如果按返樓主cap圖, 2304板友報特見的時間為上午11:23, 咁以上段而言字軌的確無錯喎
相信留意開車務,或者會影特見既師兄都知道, 好多時上下晝同一蛇車字軌用車會因唔同因素有變,
例如車輛維修,抽驗,壞車等等, 咁站友報特見前只係能夠將所知既報出黎,
總唔能夠100%確保部車之後/下段會唔會行返相關字軌
相信唔少師兄可能都試過蛇車下段無出白等情況吧
當然ADMIN提議站友唔好輸入字軌的確係保障自己既做法,
但相信站友報特見提供字軌, 都係俾其他有興趣影/搭既站友參考吧
不過始終無人保證車輛出車車況, 有心影/遊既站友無可避免要冒風險
如果人人都咁保障, 唔打字軌出黎,
有心影/遊既站友可能要一早去站頭等,
要知道唔係每一個板友都咁神通廣大, 可以咁易check到字軌吧
如果人人咁做, 相信最終受害既係每一位站友

另外本人有少少建議
如果真係有站友錯報特見,無論有心虛報, 又或真係睇錯都好
相信最受影響既應該係當日去影/遊河既站友吧
咁提出質疑唔係應該最好係當日提出?
當日提出既話, 無論投訴者或者被投訴者都可以盡可能當日找出支持自己的證據,
可能有心既站友可以係收車前到站頭再了解情況,
唔係人人都有辦法可以咁易搵到證據支持幾日前發生既特見吧
即使透過相熟站長,據我所知也不是輕易能找到數日前站頭的資料吧
如果係咁.. 咁不如規定每個站友報特見前都要附上相片做證明吧.. 最好有埋師傅飛單
咁就確保日期 字軌 車牌都唔會出錯吧
觀乎樓主提及2/5 的事要至5/5才提出, 而樓主係中間幾日都有上過板出過文
如果真係有誤的, 我認為好應該早點提出吧
否則被投訴者完全站在被動的一方,對被投訴者亦不公平
除非被投訴者剛有拍攝該該特見吧  但淨係影特見都唔知字軌
如果字軌錯 都有機會被人投訴啊 不如唔好報特見算數吧

講左咁多,唔係話站友報錯野係無問題
我都支持每個站友無論報特見,又或者提供車務消息都應該盡量確保準確
只係想提出可能性 同埋覺得無論雙方,或者站方,以致廣大站友可以更好處理類似問題方法
我相信,亦希望每個站友提供消息都係本著與其他站友分享,出於興趣的交流
不致淪為有消息都要左驚右驚唔敢報 到時受損既肯定係每一個無咁多內部消息既站友吧

admin79 發表於 2011-5-7 20:08 | 顯示全部樓層
暫時我唔會回覆 LE9821@75K, 抱歉 ... 待有關案件結束就一次過回答
站務文章
 樓主| GF2158 發表於 2011-5-8 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 LE9821@75K 於 2011-5-7 17:16 發表
其實睇左咁耐,想了解一下當日會唔會係上下段字軌調左?
因為我印象中禮拜四上晝係見過GS5458行72-S1, 亦如2304板友所言由掛牌關車長駕駛
如果按返樓主cap圖, 2304板友報特見的時間為上午11:23, 咁以上段而言字軌的確 ...

其實我都從來無話過係下段 同埋當日上下段都係果架車
我見到既係S2-HY9332 1051拍卡收工
S1-GZ7742 1153拍卡收工, S30-GS5458 12:49拍卡收工
唔好講S1同S30, 但S2要做71A, 呢個無可能會錯啦掛
71A兩張更紙睇哂, 72兩張更紙睇哂, 派更出車表睇埋,
如果係5樣野齊齊錯既 咁咪果個人岩哂囉 當係我屈佢有乜所謂
反正果個人都唔係第一次倒轉哂D字軌黎報 淨係我開POST提佢都唔知提左幾多次啦
我豪30日出黎俾人當睇戲有乜所謂 至怕有人輸唔起果30日咋

同埋想話你知...如果你識人既...你要睇1年前既記錄一D難度都無
唔一定要係親身係度做果D人先睇到呢D野架, 唔好諗住過左就乜事都無
同埋呢...你講到果個人貼埋字軌好似好偉大咁...又話幫到人搵到架車
不如你叫佢直接貼見到架車既時間好過啦, 貼字軌出黎有咩意義?
唔係個個人睇到字軌就會知時間囉, 由始至終根本就係有人想認叻
但又唔係有百分百把握走去貼呢D字軌出黎...貼錯左承擔番自己錯既野有咩問題
而家無人迫佢一定要有字軌先貼得喎, 好似今日咁丫, 唔貼字軌咪好地地囉
唔係下下諗住一句 認到個車長同時間就作落去當係齊料...咁樣係叫不負責任咋

再講落去ADMIN遲早出警告 講埋呢次...我唔會再對呢個舉報有任何回應