hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 公路單車迷深夜捱撞命危
開啟左側

[交通意外] 公路單車迷深夜捱撞命危

樓主| NEO_962 發表於 2011-5-9 16:21 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2011-5-9 14:09 發表
響D不適當地方做D不適合既野, 係咪要自己負責任先
果條路有名你叫青山公路, 唔係叫青山單車徑, 果條路冇預過人要黎踩單車
如果你想踩單車既話, 唔該你走番去單車徑度踩

如果你係都要響青山公路度踩單車既, 有乜冬瓜豆腐唔該自己都負番一部份責任, 唔好乜都賴哂其他道路使用者
http://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_5_for_all_drivers/cyclists_/index.html
我冇車牌, 但我會去搵資料,
多人覺得係既野, 唔一定岩
人云亦云, 只會更顯一個人既無知
Anpretext 發表於 2011-5-9 18:30 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2011-5-9 14:09 發表

果條路有名你叫青山公路, 唔係叫青山單車徑, 果條路冇預過人要黎踩單車

如果你係都要響青山公路度踩單車既, 有乜 ...

除左指明路段/高速公路/高架橋外/旁邊有單車徑外,所以馬路都可以踩單車的, 試問點會唔適合?

而家錯既明顯係小巴司機
ben2004 發表於 2011-5-9 18:54 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2011-5-9 16:21 發表
http://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_5_for_all_drivers/cyclists_/index.html
我冇車牌, 但我會去搵資料,
多人覺得係既野, 唔一定岩
人云亦云, 只會更顯一個人既無知 ...

講真起香港踩 roadbike 果班真係幾慘
香港單車徑已經唔係多, 又窄
踩單車徑又比人話, 踩馬路又要比人話

咁大條青山公路, 雙線行駛未就一就人地囉
紅小嚴重超速胡亂轉線呢d唔講
踩馬路冇問題就大大聲 ?
當青山公路係青山跑道 ?
 樓主| NEO_962 發表於 2011-5-9 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ben2004 於 2011-5-9 18:54 發表

講真起香港踩 roadbike 果班真係幾慘
香港單車徑已經唔係多, 又窄
踩單車徑又比人話, 踩馬路又要比人話

咁大條青山公路, 雙線行駛未就一就人地囉
紅小嚴重超速胡亂轉線呢d唔講
踩馬路冇問題就大大聲 ?
當青山公路係青山跑道 ?

有關路段岩岩落完斜, 發力, 加上佢架車都係高級車種,
正常人上到55kph去到事發現場唔係一件難事
事主係車太痕同路邊之間踩都係合理不過之事
係某板既討論, 其實都係雙方都想自己冇事,
唔係大大聲, 冇條理咁去嘈交
JN6854 發表於 2011-5-9 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2011-5-9 11:29 發表
今日蘋果日報亦有相關報導:
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 867&art_id=15237064
照片上的紅小車牌明顯被撞脫,但仍清楚見到是PG4014
http://hk.apple.nextmedia.com/im ... ple/20110509/small/ ...

另昨日日間荃灣亦發生涉及單車0既交通意外 肇事綠小LT1231
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15237065

各小巴大佬開車0個陣記得安全駕駛
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Anpretext 發表於 2011-5-9 22:56 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-5-9 21:50 發表

另昨日日間荃灣亦發生涉及單車0既交通意外 肇事綠小LT1231
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110509&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=15237065

各小巴大佬開車0個陣記得安 ...
講真, 大部份職業司機都好好既,
犬其是九龍巴士(可能怕出事掛?),
我地踩單車果時會駛開幾尺先去爬頭

但係有D職業司機(小巴, 的士比較多),
明明條路雙線單程好闊,
都要特登"介一介"我地(距離唔夠一尺爬頭),
好似示威咁...講真, 大家互相禮讓, 減少意外仲好啦
石頭 發表於 2011-5-9 23:22 | 顯示全部樓層

如果你係都要響青山公路度踩單車既, 有乜 ...

單「車」點解唔可以在馬路踩?

果條路有名你叫青山公路,唔係叫青山私家車徑,

如果你想渣私家車,渣到要快、飛車,唔該去屯門公路渣!

仲有不得不提既,係政府講左在青公起「荃屯單車徑」,但講左咁多年仍未成事!
Anpretext 發表於 2011-5-9 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2011-5-9 23:22 發表

單「車」點解唔可以在馬路踩?

果條路有名你叫青山公路,唔係叫青山私家車徑,

如果你想渣私家車,渣到要快、飛車,唔該去屯門公路渣!

仲有不得不提既,係政府講左在青公起「荃屯單車徑」,但講左咁多年仍未成事! ...
同巴士路線無得改變既原因一樣 - 區議員
佢地話單車徑會影響海景喎...
JF1261 發表於 2011-5-10 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-5-9 23:34 發表
同巴士路線無得改變既原因一樣 - 區議員
佢地話單車徑會影響海景喎...

某個青公李姓區議員話咩影響海景之餘, 仲令治安惡化(??)  
又話單車徑危險 (???)  

跟住正苦就話青公單車徑淨係起一半  (??)

香港仲話搞咩鬼亞運, 哂氣

AKMAN 發表於 2011-5-10 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2011-5-9 01:20 發表
成村人明知馬路危險, 都要響條馬路上面踩單車貪過癮
有乜事點解要人可憐?

講得好!

評分

參與人數 2aPower -2 收起 理由
ben2004 -1 灌水
kwyeung -1 惡意灌水

查看全部評分