hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 公路單車迷深夜捱撞命危
開啟左側

[交通意外] 公路單車迷深夜捱撞命危

Anpretext 發表於 2011-5-10 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2011-5-10 00:16 發表

某個青公李姓區議員話咩影響海景之餘, 仲令治安惡化(??)  
又話單車徑危險 (???)  

跟住正苦就話青公單車徑淨係起一半  (??)

香港仲話搞咩鬼亞運, 哂氣 ...
一個產生兩個UCI單車世界冠軍既地方,
竟然...容不下單車, 真係諷刺
JN6854 發表於 2011-5-10 13:23 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-5-9 22:56 發表
講真, 大部份職業司機都好好既,
犬其是九龍巴士(可能怕出事掛?),
我地踩單車果時會駛開幾尺先去爬頭

但係有D職業司機(小巴, 的士比較多),
明明條路雙線單程好闊,
都要特登"介一介"我地(距離唔夠一尺爬頭),
好似示威 ...

呢個師傅「示威」0既結果咪就係自己負刑責仲要賠錢囉...

大家都係道路使用者 顧一下其他使用者係咪真係咁難?又唔係...

原帖由 石頭 於 2011-5-9 23:22 發表
單「車」點解唔可以在馬路踩?

香港係容許單車0係一般路面使用0既
(只係同駕駛「機動車輛」一樣要守行車燈號 唔好諗住踩單車可以衝紅燈 一樣可以俾警員發告票)
http://www.td.gov.hk/tc/road_saf ... cleways_/index.html
http://www.td.gov.hk/tc/road_saf ... unctions/index.html
http://www.td.gov.hk/tc/road_saf ... _lights_/index.html
如果唔得0既 用單車送貨已經違法
就咁簡單

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
OTIS401 發表於 2011-5-10 14:01 | 顯示全部樓層
認真講句,就算有單車徑又如何?
去過沙田踩車的人都已經有目共睹,尤其是假期
一大班Sunday drivers係度塞住哂條路,想踩快少少都唔得
係度等人時唔係泊係路邊,而係一排咁企係路中心塞住來回線
唔小心撞到班後生仔,得到的回應又是粗口問候

就算真係話要起又如何?
政府成日叫市民響應環保唔好搭咁多車,但老早又已經當單車係康樂用具而唔係交通工具
唔係講左十幾年都唔見影,就係好似東涌同將軍澳咁起到斷斷續續
加上一班唔理三七二十一,為反而反去爭取市民支持的尊貴區議員
又有用嗎?

好啦
單車徑起唔成又用唔成,法例又話可以容許單車係一般道路上使用
就當然走去用啦,但又唔好咁開心住
香港咁多唔知趕住想去邊的司機,見到前面有單車
俾面既就boot下你叫你踩快D,唔俾面就踩畫油爬佢頭
之後上網鬧爆,話人地唔識法例...

不過講真,香港的交通情況已經就黎同祖國接軌

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
hotatmandavid + 1 車友心聲

查看全部評分

JN6854 發表於 2011-5-10 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-5-10 14:01 發表
不過講真,香港的交通情況已經就黎同祖國接軌

呢句恕不能苟同

祖國瘋狂起上0黎抽過對面線超車視作等閒(懶理對面有車駛近)
而且高速公路並不高速 繁忙時間車況比香港快速公路更差
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
KC=] 發表於 2011-5-10 21:04 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

CHING,希望你明白條路係比車行,而車係包括單車既,單車係絕對合法係馬路上行走既,單車駕駛者根本就係合法既道路使用者,點解比人車死左仲要比人鬧?費解
238X 發表於 2011-5-10 22:07 | 顯示全部樓層
小巴一定走唔甩...

唔係單唔單車徑問題,根本開車就有責任安全行先。
尤其是紅小,自負盈虧,唔通走少轉會被人炒咩?

不過下面言論恕不苟同:
原帖由 JF1261 於 10/5/2011 00:16 發表

某個青公李姓區議員話咩影響海景之餘, 仲令治安惡化(??)  
又話單車徑危險 (???)  

你都唔知幾多飛仔鍾意開大個音樂
然後踩住架單車橫衝直撞!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
victorwong888 + 1 讲得好,讲得妙,讲的呱呱叫

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
da87 發表於 2011-5-10 22:37 | 顯示全部樓層

多年前都踩過一排馬路, 但只係非繁忙時候行少車的路, 大路一直都唔敢踩

香港地渣電單車都危險啦, 更何況踩單車...
一個唔好彩, 比你岩晒都冇用
guin 發表於 2011-5-10 23:06 | 顯示全部樓層
d司機話馬路d公路單車慢阻住佢地
公路單車手又話單車徑d sunday cycling o靚仔阻住佢地

其實大家都係容納唔到其他人, 先攪到有意外

如果有一日o係單車徑有個公路單車手高速炒到個sunday cycling o靚仔重傷
大家又會點睇?
238X 發表於 2011-5-11 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 guin 於 10/5/2011 23:06 發表

如果有一日o係單車徑有個公路單車手高速炒到個sunday cycling o靚仔重傷
大家又會點睇?

撞傷可能,但重傷技術上似乎較難吧...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ben2004 發表於 2011-5-11 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2011-5-10 22:07 發表

不過下面言論恕不苟同:

你都唔知幾多飛仔鍾意開大個音樂
然後踩住架單車橫衝直撞! ...

都唔知幾多飛仔起馬路橫衝直撞, 胡亂轉線, 超速駕駛
做乜要起條馬路