hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 倉底菲林相翻掃系列─雅麗道 [包含10年前的巴士照片] ...
開啟左側

倉底菲林相翻掃系列─雅麗道 [包含10年前的巴士照片]

komodo 發表於 2011-5-10 12:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴1091

大白豪

11米利蘭

間銀行已經不存在

FJ9070@89

短蘭

都係短蘭

以上照片全攝於2000年2月。

多謝點賞

評分

參與人數 7aPower +7 收起 理由
kp3011 + 1 Great pics
Dennis34 + 1 集體回憶,值得加分!
S3BL100 + 1 多謝分享好相!
3350 + 1 經典相片,好多回憶,讚!!!
S3M221-EH439 + 1 康水蘭!!!
KC7960 + 1 nice photo~
deep3@italk + 1 經典

查看全部評分

傘外的世界有一片蔚藍
3350 發表於 2011-5-10 16:34 | 顯示全部樓層
估唔到十年時間轉變咁快..
KOLOR 圍城
AD264 發表於 2011-5-10 16:46 | 顯示全部樓層
CZ9891 影果陣都就黎要退 ...
ma2 發表於 2011-5-10 21:38 | 顯示全部樓層

個時九記的金車未有全面進軍個條過海隧道線 , 仍然以白車作主力! 但
自2001年開始 , 金車陸續進駐各條過海襚道而換走白車....到而家金車
作為過海隧道線的指定車種...!
S3BL100 發表於 2011-5-11 11:11 | 顯示全部樓層
多謝樓主貼出我的代表車同一眾伴我成長的巴士的相片,
樓主的相片實在勾起我童年的回憶,更勾起我對香港、對家人的思念……

我自己架代表車 S3BL100 就淨係2002年8月影過一次,
果陣已經大批退緊水塘蘭。下個月返香港放假,如果有時間,
我都好想搵返舊相簿,將當年相片貼出來與大家分享。

細個住牛頭角,樓主影呢幾張相果陣,我讀緊小學六年級。
果陣因為小學由屋企行過去就到,所以平時都無咩機會搭巴士出外。
不過當年家母間唔中都會帶我去牛頭角街巿買餸,但係又嫌街巿污糟,
唔想我入去,於是通常都會叫我企街巿門口等,等佢出來果陣,
我就幫手拎一兩袋蔬菜生果返屋企。
就係當年企街巿門口觀察來往車輛的機會,令我開始對巴士有所認識。
樓主貼出來的3AV7、BL6、BL47、AD101,都係令我特別有印象的巴士。

BL6記得98-99年間上過一間中資銀行的廣告(唔記得係咪中國銀行?),
跟住99年落畫回復原色,繼續掛23M直到退役。
BL47唔使講,佢個特別牌箱令我好有印象。
AD101,果陣差唔多成日都會見到呢架89掛牌(記得果年好似有架93K的AV都上左同一款廣告?)
直到而家我都覺得呢個廣告係近十年全車身廣告入面,最靚的其中一個……

至於3AV7,記得當年同3AV1、3AV8(?)等一齊掛101,
其他幾架都有上全車身廣告,唯獨唔知點解,3AV7呢個色彩配搭又係特別有印象,
跟住2000年中,101開始加金,短期內換走晒3AV同AD,換入當時最新的電牌超豪3ASV74-91。

當年無咩機會搭巴士去比較遠的地方,係99年同2000年都試過坐兩次101,
兩次無記錯都係上環永安大減價,老豆帶我去,我央求老豆搭101唔好搭地鐵。
無記錯的話,第一次係坐AD91,當時架車好似上左深藍色底色的好易通(?)廣告,
第二次係2000年暑假坐新落地的3ASV88。

之後升中學,中學位於中西區,反而因為嫌貴,六年中學入面,一次101都無坐過。
最後一次坐101,係07年有次夜晚走去HKU探朋友之後,行落去電車路搭101返屋企,
坐的係掛牌ATE,但係已經唔記得係坐邊架;而港島方向的101,更加係11年來都無再搭過。

轉眼間11年就過去,11年間我經歷的轉變實在太多,由小學升中學,再升大學,
到而家出國繼續升學,樓主的相實在勾起我太多回憶。11年真係好快就過,
人生又有幾多個10年?可能因為我份人念舊,睇到樓主的相片,諗返起當年往事,實在睇到我眼濕濕……

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
S3M221-EH439 + 1 同道中人... :(
DW8306 + 1 好post留名

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
Mandurah__Line 發表於 2011-5-11 16:32 | 顯示全部樓層
10年前坐新巴絨籠﹐好新淨好正
今時今日坐新巴絨籠﹐好殘好污糟
lampuikin 發表於 2011-5-11 17:46 | 顯示全部樓層

樓主既相好多都不再...
而家再搵唔到通街熱狗既場面lu...
NP8088 NR5800 KF8311 GP8588 FZ7068
games_chunho 發表於 2011-5-11 19:38 | 顯示全部樓層
仍是白色制服時代的事.
另外, 上兩圖的23m之車長已經無在23m出現了.
 樓主| komodo 發表於 2011-5-11 19:50 | 顯示全部樓層
加多五幅

CTB 1007 行606

AL88 @ 13D

AD87 @101

S3M175,最愛呢款MCW頭徽

3AV51,都是行101

多謝點賞
傘外的世界有一片蔚藍
S3M221-EH439 發表於 2011-5-11 20:13 | 顯示全部樓層

仲係K廠既FD8794,正!
有冇人知架車係邊年轉左廠?
Hu