hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 問手機電池
開啟左側

問手機電池

樓主| DA78 發表於 2011-5-17 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2011-5-16 17:57 發表

以往Nokia機最容易壞就係底板電
現在不少Nokia機如5800, X6等,懷疑索性取消了底板電,新機一拆電都會忘記時間日期
其實Nokia機底板電好似未完全取消了底板電,我另外有部6260 slide,佢都可以拆電後show時間日期,所以好懷疑Nokia低級新機都仲有底板電.(6260 slide在09年3月出,5800在08年出)
p.s.多謝樓上師兄解答,估唔到Samsung啲機甘水

teddybus 發表於 2011-5-17 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-5-17 16:54 發表

Nokia 我自己都有用過,
分別係黑白機年代 o既 8250 同埋彩 mon o既 6120C
兩部機到而家拆手機電後, 入面底板電都冇事
at lease 而家都 show 到時間 (即係唔需要 reset, 咁當然係有小小唔準確) ~

另外就係一向有唔 ...

印象中曾經試過用nokia 係換電後自動reset 時間
咩野model 就真係唔記得, 但都好肯定係nokia 機....

P.S. Samsung 都幾出名唔襟用, 另一個同樣唔襟既係LG...
cn2661_2d32 發表於 2011-5-17 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-5-17 21:50 發表

印象中曾經試過用nokia 係換電後自動reset 時間
咩野model 就真係唔記得, 但都好肯定係nokia 機....

P.S. Samsung 都幾出名唔襟用, 另一個同樣唔襟既係LG... ...

呢個我十分清楚.以前做過3個月summer job在手機店.

Samsung機專壞機械野, 例如slide位, sensor, ribbon cable (slide果陣,連住底板同mon果條線),
仲有係壞mon.
slide的壞機率佔爆鑊機(翻修投訴機)絕對多過9成5.

LG就專壞Touch Screen, 摺機臼位,同埋 忽然唔著機

Sony Ericsson唔好得去邊,專壞software,大部份離奇問題都係firmware. 重灌software即可.
當然好黑人憎係成日都壞叉電/耳機插口, 仲有電池插位. 成個甩出來都見唔少.

Nokia少d壞, 但多數壞親都係壞底板即係冇乜得救果隻.

自從做完呢份工, 我已經對話邊隻排子冇乜特別要求. 功能合, 樣好就算.
反正都係咁易壞.
所以亦做左唔少新嘗試,包括買華碩, HTC.
唔講唔知,其實台灣機手功真係幾好幾耐用. 至少全世界仲係made in china, 台灣機真係made in taiwan
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
teddybus 發表於 2011-5-17 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-17 22:13 發表

呢個我十分清楚.以前做過3個月summer job在手機店.

Samsung機專壞機械野, 例如slide位, sensor, ribbon cable (slide果陣,連住底板同mon果條線),
仲有係壞mon.

...

你講起, SE又係好唔襟跌, 我個fd 當年用SE機, 淨係由褲袋跌落地即刻開唔返機...
反而我用足咁耐nokia機, 款款都比我跌勻掟勻, 都未試過開唔到機...

HTC 有人話唔襟兼且售後服務差, 係咪真有其事?
因為我都考慮緊出部HTC, 但上面所講既某程度上都幾影響我買HTC 既意欲....
cn2661_2d32 發表於 2011-5-17 23:40 | 顯示全部樓層
小弟htc未壞過.未上過廠..答你唔到
但對我來講暫時售後服務最好係SE

大部份有零件即日攪掂,
我細妹部T707又係壞電池插, 冇零件要等,
跟住09年年頭出機,10年臨過保去整, 換左塊10年3月的新底板.
唔知點解仲連個花到爆的面蓋都換埋. (但一定換左板,寫住10年WEEK12, IMEI Number冇換)
機就一定係果部. keyboard的花痕我認得

所以SE出廠qc差,但服務算係咁
OTIS401 發表於 2011-5-17 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-17 04:31 發表
某d新機拆電會失憶係因為firmware問題
初版機更常見. 一般upgrade左即冇問題.

不過絕大部份情況都係之前所講.電池打柴
仲有.好多機款支援gsm網絡對錶功能....
只係香港好多網絡唔support呢個功能.

同一部W980, 英 ...

我用PCCW...
有時開機部6300都會問我要唔要更新時間,但唔肯定係咪真係support

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-17 22:13 發表

仲有係壞mon.

...

個人只係用過Mo記、LG、Nokia同Panasonic的電話
Mo記成隻龜咁的機同彩mon機我都用過,不過堆掣已經神神地
LG真係唔好提,買番黎第三日已經死機玩完,駁去電腦條線竟然仲係COM插,當時係06年...
Nokia如果係行S40或以前果堆機真係幾耐用下,我屋企部6060同6300用左三年以上都仲好好地
S60或以上感覺唔差,但Firmware又差左又難用,用個keyboard都用到火都黎

Panasonic其實係除Nokia外另一個好選擇
以前部GD52最近拎番出黎用舊電池都冇死到(部機以前仲要係跌過落水度)
只係聽筒細聲左少少...
之後部VS6係我用過咁多部機中最鐘意果部黎,不過可惜老爸要我送俾人...
AVD1 發表於 2011-5-20 17:51 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2011-5-17 23:19 發表

你講起, SE又係好唔襟跌, 我個fd 當年用SE機, 淨係由褲袋跌落地即刻開唔返機...
反而我用足咁耐nokia機, 款款都比我跌勻掟勻, 都未試過開唔到機...

HTC 有人話唔襟兼且售後服務差, 係咪真有其事?
因為我都考慮 ...

售後服務差 ~
如果 HTC 質數係好, 基本上一年內唔壞你都唔會上去佢服務中心,
我部 Diamond 2 用左接近兩年都未壞過 (咁即係我都唔會 care 佢售後服務好唔好)   ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2011-5-20 17:53 | 顯示全部樓層

仲有係壞mon.

...

其實個人認為 SE D 機最易壞係佢支 Joystick ~
以前用過 K700i, K810i 到最後都係衰 Joystick 度, 但無可否認兩部機當時黎講真係算唔錯架啦, 尤其後者影相個 function (所以我用黎做 spare) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2011-5-20 17:59 | 顯示全部樓層
LG售後差
部機有壞拎上去整,有理無理都要擺幾日

SAMSUNG食住android個勢d產品算係似樣

SE始終唔夠進取,優化隨時弄巧反拙,更新慢
世界很簡單 人類很複雜
cn2661_2d32 發表於 2011-5-20 18:41 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-5-20 17:59 發表
LG售後差
部機有壞拎上去整,有理無理都要擺幾日

SAMSUNG食住android個勢d產品算係似樣

SE始終唔夠進取,優化隨時弄巧反拙,更新慢

的確係,
SE一係就因為 facebook,所以upgrade firmware
一係有重大問題, 一係就減功能 (W980冇左FM)
否則更新Firmware 速度奇慢...亦唔會咁好人部機出左1年半載仲support更新

反而LG呢d...09年部GW620今年11年年頭仲詢眾要求出左Official Android 2.2 Rom.
華碩/htc呢d一年半載都會放新OS的firmware出來.
反之SE堆X10mini/pro/X8全部拖都拖死先 2.1. 2.2更加係唔肯出.逼你買新機但又唔知自己d新機冇特色.
所以我買機睇牌子都好睇佢有冇升級潛力.