hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 問手機電池
返回列表 發新帖
開啟左側

問手機電池

kay 發表於 2011-5-20 19:17 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-20 18:41 發表

的確係,
SE一係就因為 facebook,所以upgrade firmware
一係有重大問題, 一係就減功能 (W980冇左FM)
否則更新Firmware 速度奇慢...亦唔會咁好人部機出左1年半載仲support更新

反而LG呢d...09年部GW620今年11年年頭 ...

SE話過經佢優化過既android 2.1拍得住2.2..
但我有fd話SE既優化其實好多無必要,用返最原本既仲好

另外SE都有傳佢唔太重視android....

但人地SAMSUNG係硬件許可下,升級速度已經可以與HTC等1線牌子睇齊
SE似乎都注定要做2、3線選擇,但佢梗係想你買PS Phone...
世界很簡單 人類很複雜
cn2661_2d32 發表於 2011-5-20 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-5-20 19:17 發表

SE話過經佢優化過既android 2.1拍得住2.2..
但我有fd話SE既優化其實好多無必要,用返最原本既仲好

另外SE都有傳佢唔太重視android....

但人地SAMSUNG係硬件許可下,升級速度已經可以與HTC等1線牌子睇齊
SE似乎都注定 ...

se晒氣...
HP可唔可以話"我優化個Winxp好似win7咁,所以我地唔會提供Win7 upgrade及其driver?
至於HTC/Samsung同其他Android廠,要爭就爭OS優化得好唔好,介面寫得靚唔靚, 其他function足唔足,
such as HTC咁自家有HTC Sync
仲有樣靚唔靚,
最緊要就係硬件易唔易壞.

不過,真係用家先會諗咁多. 一般人出smartphone出到濫真係反感.
完全比部touchscreen feature phone比佢唔會有分別(如果有相同的games 同app),完全浪費部smartphone.
仲有絕大部份玩家係睇樣行頭. 部機有d乜料都唔知.
我經常覺得XDA Developer班大佬真係好勁,每部機的性能都比佢地搾到盡, custom rom自己寫, 原廠d垃圾app刪晒,
部機行得鬼咁快. 仲有好多原廠聲稱冇辦法解決的問題XDA班大佬都攪得掂.
真係睇間廠有冇心去攪. 但另一方面,攪到部機咁完美又點,班客唔捨得換機.
到頭來出來出去其實中階機個spec冇乜變過, 樣唔同左.咁又玩兩年...
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
superay 發表於 2011-5-21 10:21 | 顯示全部樓層
最不明白係Motorola的手法,有些2.1的機種有2.2官方rom不過只限韓國版......
HB00610 發表於 2011-5-21 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-17 22:13 發表

呢個我十分清楚.以前做過3個月summer job在手機店.

Samsung機專壞機械野, 例如slide位, sensor, ribbon cable (slide果陣,連住底板同mon果條線),
仲有係壞mon.
slide的壞機率佔爆鑊機(翻修投訴機)絕對多過9成5.

...

後期ASUS都變哂大陸做
基本上想搵件台灣做的ASUS野都係件難事, 我懷疑緊ASUS係摺哂自己D台灣廠…

HTC就一DD, 聽聞有大陸做的機, 不過我So far未見過

另一個台灣做的牌子係Gsmart, 我曾經抽中過部MS802, 所以肯定係台灣做的。
(不過諷刺的係, 我真係當佢係電話用的時間, 只有6個鐘頭…大部分時間都係當佢係WM PDA用<--開GPS)
gordon 發表於 2011-5-23 02:35 | 顯示全部樓層
我現時手上有iPhone 4, HTC Desire S, Sony Ericsson Xperia X8, Nokia 2710 Netvigator, Nokia 6170, Nokia 8310, Motorola WX160, Ericsson GH388

HTC的機一水水, 同一個型號, 一水台灣造, 另一水大陸造都唔出奇, 我手上果部Desire S係台灣造, 但在網上見到有其他人的Desire S寫明Made in China, 連我響衛訊買機張單都係寫產地為中國或台灣.
(我朋友架第一代Desire都係Made in China)

講開我手上的機(除了iPhone 4):
HTC Desire S:
用它的時間尚短, 但都覺得HTC自家的Sense寫得唔錯, 所有重要功能(例如上網, Wifi, 藍芽......)都有捷徑, 加上原生的Android 2.3.3, 簡直係Perfect

Sony Ericsson Xperia X8:
與Desire S同一天購入, 外型靚仔, 但缺點在只有Android 2.1, 仍未有升級計劃(但X10已宣佈將可升級至2.3, 相信同期的機都有機會), 介面算幾易用, 但沒有HTC那麼方便, 但呢部機比起我以前用過的SE機(K608i, W850i, W910i)均有進步, 話音質素進步左.

如果SE肯Update得快一點, 相信會好賣的, 不知現時多間廠商對Android的升級協定(協定內容為若有新版Android推出, 若手機的硬件支援上許可, 手機廠商必須要在18個月內提供相關的官方升級)

Nokia 2710 Netvigator:
都係新買回來的, 主要代替架Motorola WX160上大陸用, 普通S40介面, 不過不失(不過我部部S40介面的機都用唔長, 唔知呢部點)

Nokia 6170:
2009年時二手用260元在先達買回來收藏, 個殼算完整, 仍操作正常, 最正係塊貼上CSL貼紙的原裝電至今仍未死, 可想而知電池有幾耐用(不過我為了安全起見, 買了一塊全新的Momax及一塊飛毛腿的代用電回來)

Nokia 8310:
2009年時二手用100元在鴨記相熟店舖買回來收藏, 個殼之後換左, 但原本個殼完整, 至今操作正常, 塊跟機原裝電在我接手後三個月才死, 現時用上Momax或飛毛腿的代用電)

Motorola WX160:
2009年底在DSC用99蚊(無錯係九十九蚊)買它回來(全新的), 它原本是Alcatel設計及推出的機款, 後來Motorola收購它才改為Motorola, 主要上大陸用, 但估不到的是, 原裝跟機的電池不是Motorola的, 而是比亞迪製造, 普通打出打入收短訊唔錯的, 現時因為有Nokia 2710所以很少用.

Ericsson GH388:
2010年底用30元二手在鴨記買回來收藏, 電池用了170元在新高登一間店重修換上三洋eneloop的AA充電池5粒(其實原本都是AA充電池5粒), 現時操作正常, 機身與新機無異.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
cn2661_2d32 發表於 2011-5-23 05:04 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-5-23 02:35 發表
我現時手上有iPhone 4, HTC Desire S, Sony Ericsson Xperia X8, Nokia 2710 Netvigator, Nokia 6170, Nokia 8310, Motorola WX160, Ericsson GH388

HTC的機一水水, 同一個型號, 一水台灣造, 另一水大陸造都唔出奇, ...

GH388粒電係AAA充電吧?
以前用過337,厚電應該都冇AA咁厚, 5粒AA電應該好大架喇.
*我亦曾經自己改左部T18用4粒AAA.

另問.Alcatel唔係比TCL買左咩.點解關Moto事?
thx

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
gordon 發表於 2011-5-23 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-23 05:04 發表

GH388粒電係AAA充電吧?
以前用過337,厚電應該都冇AA咁厚, 5粒AA電應該好大架喇.
*我亦曾經自己改左部T18用4粒AAA.

另問.Alcatel唔係比TCL買左咩.點解關Moto事?
thx ...
係, 一時手文之誤打錯左, 應該係AAA

Alcatel有幾個款, 同一個樣, 可以有Alcatel, 又可以有Moto......
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法