hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [理性討論] 香港「億元六合彩」
開啟左側

[理性討論] 香港「億元六合彩」

樓主| JN6854 發表於 2011-5-21 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2011-5-21 10:38 發表
尋日我係馬會, 聽到前面個男人要買120張電腦飛。
又如何?我就唔信佢平時都買120張電腦飛。
如果因為今次, 佢上哂癮次次買120張, 咁就叫助長賭風啦!

我都覺得好多人係因為今次頭獎獎金吸引先落重注
(因為睇番對上十期投注額 多寶唔多0既時候增幅係無咁犀利←最多只係32%左右 57期更只有3%增幅
係去到六千萬多寶0既時候多0左人落注/加大注碼 到八千五百萬多寶0個陣更加唔駛講)

平時大家都係小賭怡情 真正大賭亂性0既只屬少數

原帖由 kp3011 於 2011-5-21 11:40 發表
況且,真係有幾多人會豪成千銀去買六合彩?

kw兄引述0個位男仕已經係「豪成千銀」0既人之一
(一張電腦票$20 120張電腦票$2400)

不過都唔及土生印裔司機「一張手寫票換一注頭獎」『搵把鋸仔鋸0左棵千年古樹』
所以有0的0野只可以話『唔係自己就唔係自己』 越係強求越求不到
正如我屋企有人窒我「你無買(六合彩)就唔好講!」 係咪一定要買0左六合彩先有(六合彩)發言權呢?
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
DR1666 發表於 2011-5-21 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-5-21 02:34 發表

回應108掛牌, 批評助長賭風的還有明愛展晴中心和東院平和坊, 不止明光社
今次香港人真的好投入, 除了打蛇餅外
(呢度其實起碼有過百人排隊, 龍尾有可能過埋後面的中藥館)
剛才坐車也聽到有人聲稱用過千元買六合彩, 但不中
而且面書亦充斥不少相關言論, 有學生講到中獎後會不讀書
之後有人以 金錢能夠買到學業嗎? 作回應
而水果報亦報導有穿校服, 不計歲數的學生係入到去
可見小朋友會受到影響, 而有外國研究指愈早開始賭博行為的人
成為問題賭徒的機會愈高, 因此個影響係會比成年人大
所以今次批戒賭機構出聲係正確

另外剛才看了水果報, 2頁講一億, 仲要放係頭2頁
還有星期四同五娛樂版都有講藝人玩六合彩, 佢地係比左號碼出來
老實講娛樂版同六合彩有乜關係, 搞到份報紙同六合彩報無分別,
差在水果報無登內地玩法 (都係那句, 有關玩法不便在此討論)
所以呢d報紙都係要批評

其實明光社出聲都好正常, 因為就算當日冇波冇馬冇六合彩, 呢間野都會出聲叫人戒賭架啦
不過我就覺得香港有言論自由, 某 d 社團 / 政黨講既野唔代表絕對正確
同時, 某 d 社團 / 政黨講既野我亦唔會理會囉

至於上期六合彩搞到全城討論, 其實也不為奇
因為香港不嬲都係咁, 久唔久就有個 hot issue
呢個 hot issue 可以係電視劇, 可以係 angry bird, 可以係 iPhone 4, 當然亦可以係六合彩
不過呢個六合彩話題究竟可以講幾耐?
我諗最多講多幾日o個位中左頭獎既印度朋友之後, 呢個 topic 已經 out 啦
所以都不用太緊張

至於學生賭博問題, 老實講
我自己就覺得呢個唔係馬會既問題
而係有關人士如何管教 / 灌輸正確觀念俾學生既問題囉
就你樓上所講, 有學生話中左六合彩就唔讀書
呢個觀念我諗冇可能係馬會教呢位學生下話?
調返轉, 會唔會係因為學生家長成日講「中左六合彩我就即刻炒左老細魷魚」等等既說話
而令時下青少年覺得中左六合彩就等如一切?

我始於覺得, 造物者賦予人類一個有智慧既腦
我地就真係要好好利用囉
肯用腦者, 就算呢個世界如何引誘 /「鼓吹」他/她去做一樣野
他/她都應該知道應唔應該做囉

如果放晒 d poster / 廣告出黎他/她就不加思索地去左買六合彩既話
咁他/她個腦要來有咩用?

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
kp3011 + 1 Good point
CardCaptor + 1 有POINT!!

查看全部評分

HG6729 發表於 2011-5-24 12:16 | 顯示全部樓層
我想住公屋, 但人工高過7789 , 所以申請唔到
如果中左2獎, 我諗都可以買到日出康城的, 冇咁多人中甚至可以美孚新村

老實講,別無選擇先要博一博 , 因為而家個社會基本上對低下層朋友係冇咩希望的
有危自有機呢句話, 而家只係岩有錢佬用
Mandy+263M=HG6729
Anpretext 發表於 2011-5-24 21:05 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2011-5-24 12:16 發表
我想住公屋, 但人工高過7789 , 所以申請唔到
如果中左2獎, 我諗都可以買到日出康城的, 冇咁多人中甚至可以美孚新村

老實講,別無選擇先要博一博 , 因為而家個社會基本上對低下層朋友係冇咩希望的
有危自有機呢句話,  ...
唔單止要有錢, 仲要有膽
不過無錢有膽有係無用

10蚊換一億, 飲少杯珍珠奶茶都抵