hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城巴E400底盤
開啟左側

城巴E400底盤

a720p 發表於 2011-5-18 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2011-5-18 22:59 發表

又來了 ... 其實係城巴帶頭3+2改2+2浪費空間D定係九巴堅持要用直梯浪費空間D ?

試問今時今日既社會仲有無人接受到3+2既擠迫環境呢?
3+2改2+2係直接改善乘車舒適度, 但曲梯改直梯係咪真係如巴士公司所講改善到上落安全, 我真係唔見得吧.
3+2同直梯根本係兩回事, 不應混為一談吧!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Nokcheong + 1 Totally agree !!

查看全部評分

edhong 發表於 2011-5-18 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2011-5-18 23:02 發表

3+2改2+2係直接改善乘車舒適度, 但曲梯改直梯係咪真係如巴士公司所講改善到上落安全, 我真係唔見得吧.

咁試問當直梯成為標準將來社會有人接受接唔受直梯嗎 ?
唔見得改善到上落安全有無數據支持先 ?
12m 曲梯改直梯都係少幾個位
以今日巴士服務舒適為先無果幾個位比3+2改2+2無十幾個位
只係九牛一毛

簽名被屏蔽
a720p 發表於 2011-5-18 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2011-5-18 23:07 發表

咁試問當直梯成為標準將來社會有人接受接唔受直梯嗎 ?

如果直梯成為標準, 那麼新城就無須買返曲梯版E500吧!
既然3+2改2+2後已經少左好多位, 不是應該更需要善用空間爭取載客量嗎?
如果唔係直梯車唔夠載, 934又何須將早排換入的AVBE轉返做歐三躉呢?
我不是要爭論, 但希望每人的睇法能得到尊重! 更希望能理性討論!

es2559 發表於 2011-5-18 23:24 | 顯示全部樓層

認同13樓的,真係唔明有某人既想法,車費又貴,
但仲要強行迫乘客接受一的果間公司自己認為安全既措施,
每日都要對住E500直梯樓下既窗罰企,點解唔可以好好安排下多幾個位比乘客,
雖然而家直梯巴士既椅闊左,但係走廊空間又窄左,我又唔覺又有幾接受同享受喎
syp 發表於 2011-5-18 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2011/5/18 23:02 發表

3+2同直梯根本係兩回事, 不應混為一談吧! ...

係咪安全咗就唔知喇, 不過我坐巴士見親乘客都只會對直梯有讚冇彈, 情形同見 2+2 位就差唔多。
下一站係西營盤
111 發表於 2011-5-18 23:34 | 顯示全部樓層
以親身經驗,作為一個乘客,行E500曲梯既感覺比行直梯好。
edhong 發表於 2011-5-18 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 a720p 於 2011-5-18 23:16 發表

如果直梯成為標準, 那麼新城就無須買返曲梯版E500吧!
既然3+2改2+2後已經少左好多位, 不是應該更需要善用空間爭取更大載客量嗎?
如果唔係直梯車唔夠載, 934又何須將早排換入的AVBE轉返做歐三躉呢?
我不是要爭論,  ...

以目前應該提供既服務質量
根本上不需要更大載客量
長路程路線越開越多
乘客希望得到舒適程度較高既巴士
多過一架滿載既巴士
減少巴士載客量 (看似賺少左實際上不是) 就係一個辦法

有業者解釋過我知 新城買返曲梯版 E500
同 934 將早排換入的AVBE轉返做歐三躉 (或者 238P 必須用歐三躉)
不過 ............ 聽完當笑話算喇 ~
簽名被屏蔽
 樓主| on11358 發表於 2011-5-18 23:37 | 顯示全部樓層
E400用直梯純粹遷就油缸形狀,同巴士公司對樓梯取態關係不大,
油缸放前對底盤負重較平均,亦提供更多低地台區域。

反而兩軸B9TL可能順應客戶要求試用曲梯/較大油缸,
結果要左cut右cut先可以成功出牌作進一步測試實際載客情況。
da54 發表於 2011-5-18 23:41 | 顯示全部樓層
咁曲梯 E400 油缸擺邊?
至於你們信不信?反正我信了
a720p 發表於 2011-5-18 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 edhong 於 2011-5-18 23:35 發表

以目前應該提供既服務質量
根本上不需要更大載客量
長路程路線越開越多
乘客希望得到舒適程度較高既巴士
多過一架滿載既巴士
減少巴士載客量 (看似賺少左實際上不是) 就係一個辦法

有業者解釋過我知 新城買返曲梯 ...

或者請於晚上時間去長沙灣道一帶望下.
經常可以見到返洪橋方向既68X, 未到長沙灣廣場已經頂閘, 有時甚至起深水埗已經上唔到.
難道咁樣都唔需要更大載客量?