hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 城巴E400底盤
開啟左側

城巴E400底盤

syp 發表於 2011-5-19 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011/5/19 00:21 發表
由本身有得坐, 因為直梯變做無得坐, 有幾"提高舒適度"呢

呢類 "不幸" 嘅人佔整體巴士乘客百分之幾?
下一站係西營盤
a720p 發表於 2011-5-19 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2011-5-19 00:21 發表

由本身有得坐, 因為直梯變做無得坐, 有幾"提高舒適度"呢
3+2 要坐足五個人唔一定可行, 以現今香港人的身型, 好多時根本坐唔落, 即係有個位都坐唔到人
但因為直梯而取消嗰幾個位就實坐得人

講真, 搭咗咁多年巴士,  ...

絕對同意Quanta兄的論點.
不過算吧, 我們再回應落去只會俾人有更多機會灌水.
公道自在人心, 理性既討論大家自會明白的.
本人在這標題的討論到此.

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
kp3011 -1 老屈人灌水

查看全部評分

syp 發表於 2011-5-19 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2011/5/19 00:29 發表

絕對同意Quanta兄的論點.
不過算吧, 我們再回應落去只會俾人有更多機會灌水.
公道自在人心, 理性既討論大家自會明白的.

灌水是犯板規的, 請問邊篇文灌水?

我都好希望 "每人的睇法能得到尊重" 呢。

下一站係西營盤
edhong 發表於 2011-5-19 00:36 | 顯示全部樓層

只著眼有無得坐幾難提高舒適度
架巴士載120人同114人個空氣質量已經有分別喇
簽名被屏蔽
93A_S3_6:30am 發表於 2011-5-19 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2011-5-18 22:59 發表

又來了 ... 其實係城巴帶頭3+2改2+2浪費空間D定係九巴堅持要用直梯浪費空間D ?

你都打橫泥講
1,需求問題 : 佢改2+2之前ge10~20年,你知吾知港人average身型的figure係大左幾多
2,實用問題 : 今日3+2車大部份頂閘果陣都係坐2+2人,D人情願企都吾''夾麵包'',你點解釋?
3,Target customer問題 : 隨MTR幅蓋上升,舒服成為巴士最大優點

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
DA21 + 1 非常同意!

查看全部評分

獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
tkf_2005 發表於 2011-5-19 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2011-5-19 00:15 發表

你講到 "座位大個天", 冇位坐就要轉去迫地鐵的話, 咁有 3+2 坐都好過企地鐵火車啦

你有冇試過3個男人迫住坐3+2???

如果我係座位大過天,我應該主張3+2,而唔係直梯轉曲梯去突多幾個位LA...

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2011-5-19 00:40 發表

你都打橫泥講
1,需求問題 : 佢改2+2之前ge10~20年,你知吾知港人average身型的figure係大左幾多
2,實用問題 : 今日3+2車大部份頂閘果陣都係坐2+2人,D人情願企都吾''夾麵包'',你點解釋?
3,Target customer問 ...

睇黎有人唔睇實際情況,而故意唱反調去換取一些掌聲似的.....

syp 發表於 2011-5-19 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2011/5/19 00:40 發表

你都打橫泥講
3,Target customer問 ...

改直梯咪就係繼 2+2 後進一步滿足第 3 點囉
下一站係西營盤
93A_S3_6:30am 發表於 2011-5-19 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2011-5-18 23:37 發表
E400用直梯純粹遷就油缸形狀,同巴士公司對樓梯取態關係不大,
油缸放前對底盤負重較平均,亦提供更多低地台區域。

反而兩軸B9TL可能順應客戶要求試用曲梯/較大油缸,
結果要左cut右cut先可以成功出牌作進一步測試實際載客 ...

E400底盤負重平均已勝B9

據説B9 cut尾排位one main reason就系負重不平均,
我倒想問,這不是Volvo責任的話,是誰的責任?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
syp 發表於 2011-5-19 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2011/5/19 00:40 發表
你有冇試過3個男人迫住坐3+2???

有呀, 不過講真, 真係好過企一個鐘o架都。況且又未必每一排位都係 3 個男人嘅, 至少都有 D "嬲" 嘅配搭嘅

睇黎有人唔睇實際情況,而故意唱反調去換取一些掌聲似的..... ...

咁個 D 一見直梯讚不絕口嘅乘客, 同決定用直梯既巴士公司話事人, 算唔算係 "故意唱反調去換取一些掌聲似的" 呢?

不過呢, 板友貼文嘅動機就唔係呢個板嘅討論範圍, 唔知呢 D 算唔算就係 "灌水" 呢。

下一站係西營盤
orange 發表於 2011-5-19 00:58 | 顯示全部樓層

自從102成為返工必需品後,兩間公司新車都坐過不下數十次

說老實,多6個座位其實未必真正受惠,反而現時座椅編排,特別
係下層倒頭位,先至真正浪費座位(試問邊有人鍾意腳頂腳),
加上現時下層佈局不設橫位,基本上中軸以後根本企唔到人,與其
諗下層點樣用曲樓梯加座位,倒不如諗點引人上樓上座,特別係短途線

返回主題,呢批新車其實已經黎左幾架,有d已經開始裝車身,不過就咁睇
個油缸編排仲可以有改善地方,至少唔使要樓梯中位入油

益童學校,全民教育