hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 社民連,你良心過意得去嗎?
開啟左側

社民連,你良心過意得去嗎?

Transperth 發表於 2011-5-23 20:17 | 顯示全部樓層

下一站:銅鑼灣…

http://www.lsd.org.hk/index.php/event/detail/810

睇怕佢地仲有排玩…
一次經歷,等於一次訓練。
7000 發表於 2011-5-23 23:17 | 顯示全部樓層
你地知唔知香港仲有好多人活在水深火熱之中...
加一個幾毫對佢地黎講都好多...

係就係整污穢地方,但港鐵有冇理過佢地既訴求呢?
係都要賺咁多!

thomash 發表於 2011-5-24 07:59 | 顯示全部樓層
你根本就自相矛盾
既然你不認為港鐵會認真處理反加價訴求
那麼貼貼紙這種有毀市容的行為你期望會有什麼效果呢?

中國越是有頭有面的階層大多是吃軟不吃硬
你越是硬來,對方就越有籍口對你的行為進行批判而轉移開你的訴求
就算軟方式是能打動決策群的想法亦不要期望有即時的改變
那個速度一定沒有你希望的快

老實說最有效的手法就是全民罷坐港鐵
但你明白說起來就好聽,但一定有過半數通勤客不會響應的

如果說低收入打工仔的車費問題,不是有交通津貼嗎?

重複一次:不要以任何自以為有理的籍口正當化犯法的行為
社民連不代表我!
3ASV196 發表於 2011-5-24 08:34 | 顯示全部樓層

原帖由 7000 於 2011-5-23 23:17 發表
你地知唔知香港仲有好多人活在水深火熱之中...
加一個幾毫對佢地黎講都好多...

係就係整污穢地方,但港鐵有冇理過佢地既訴求呢?
係都要賺咁多!

其實都係那一句, 你認為港鐵會因為你貼下貼紙, 就會取消加價,
或變得"聽話"?

真係唔好玩la, 社民連做樣宣傳下自己立場, MTR 就對呢D行為隻眼開,
隻眼閉, 擺明大家只是政治SHOW...

如果真係要改變現況, 其實要從制度考慮, 透過立法會去改變, 而唔係
做埋呢D SHOW...

制度上, 除左可加可減機制下的計數問題, 我覺得更重要係為MTR 呢D
公營服務的私營/半政府機構重新定位, 最近我都開始發覺呢類機構真係
越來越惡..

你同佢講你為乜可以有咁大控制權力, 控制左大部分市民的交通服務, 又
可拎地發展, 佢就會答, 我地做公營服務, 可算半政府機構嘛, 到問到公營服
務良心, 佢又會話, 我地都係私營, 要賺錢嘛....結果呢類型公司就講得難聽D,
食晒2家茶禮....仲惡過政府/發展商, 其實唔只MTR, URA 等都係的...

本身私營唔係唔好, 但制度上應該重新定位, 否則MTR 等只會不斷座大, 越來越
難受市民甚至政府本身監管及控制(即使政府有部分股份)

P.S. 要改變現況方法有好多, 香港本身亦有言論及示威自由, 但到今時今日,
我地表達/行動上是否應該理性一D呢, 貼貼紙本身除左辛苦左清潔工人外,
我唔認為是有大問題, 但我反而奇怪係部分人會期望這樣真係可以帶來真正的
改變

3ASV196.KE7270
ASV100 發表於 2011-5-24 14:31 | 顯示全部樓層
好心佢地訂D容易撕出黎不留痕既貼紙啦,
仲要大力痴到實一實。
ahbong 發表於 2011-5-24 18:51 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-5-24 08:34 發表

P.S. 要改變現況方法有好多, 香港本身亦有言論及示威自由, 但到今時今日,
我地表達/行動上是否應該理性一D呢, 貼貼紙本身除左辛苦左清潔工人外,
我唔認為是有大問題, 但我反而奇怪係部分人會期望這樣真係可以帶來真正的
改變

言論及示威自由,與板友批評社民連的做法,並沒有衝突。板友並不是要限制社民連示威的自由,而是指出貼貼紙的做法並不洽當。

舉例,每年六四晚會,大會都會要求參加者清理現場,不會留下蠟跡;又例如以往有遊行人仕用絲帶表達訴求,雖然不一定會立即自行清理,達到表達意見的目的的同時亦沒有損壞公物。

但貼貼紙,看來是有刑事毁壞的可能性。社民連等人仕好應該選擇比較好的方法,例如用膠帶,而不應使用貼紙。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
星惡魔-傑 + 1 完全認同閣下之觀點!!

查看全部評分

反對明知故問惡意挑剔的回應
ATR361 發表於 2011-5-24 20:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2011-5-24 18:51 發表

言論及示威自由,與板友批評社民連的做法,並沒有衝突。板友並不是要限制社民連示威的自由,而是指出貼貼紙的做法並不洽當。

舉例,每年六四晚會,大會都會要求參加者清理現場,不會留下蠟跡;又例如以往有遊行人仕用絲帶表達訴 ...
太唔得!社民連做法一向激進,我估如果貼貼紙只是一種示威,咁社民連一定再做野!社民連d人既性格我地唔係唔知
kk78780 發表於 2011-5-24 20:26 | 顯示全部樓層
這樣的話應該太誇張了吧
LimCl203 發表於 2011-5-24 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-5-24 08:34 發表

其實都係那一句, 你認為港鐵會因為你貼下貼紙, 就會取消加價,
或變得"聽話"?

真係唔好玩la, 社民連做樣宣傳下自己立場, MTR 就對呢D行為隻眼開,
隻眼閉, 擺明大家只是政治SHOW...

如果真係要改變現況, 其實要 ...

當然不可能取消加價啦!!!

不過社民連再激進一些的話港鐵就照加價不特止,
仲會CUT哂所有優惠呢!!!

例如 : 原定推出的搭10送1優惠,新增特惠站和新增全月通的建議會無限期擱置,
現有全月通和屯門-南昌全日通會取消,
現有特惠站亦會在到期後停用...等等......

到時多虧社民連啦!!!
DIH 發表於 2011-5-24 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 LimCl203 於 2011-5-24 21:58 發表

當然不可能取消加價啦!!!

不過社民連再激進一些的話港鐵就照加價不特止,
仲會CUT哂所有優惠呢!!!

例如 : 原定推出的搭10送1優惠,新增特惠站和新增全月通的建議會無限期擱置,
現有全月通和屯門-南昌全日通會取消,
現 ...
取消優惠就唔會,你估MTR真係同佢一齊癲咩,到頭來咪又畀位佢入。
收得貴就係霸權,收得平就係成功爭取,講到底香港政黨咪又係一丘之貉。
講真丫,見到某黨英文縮寫,已經知佢可以有甚麼作為啦。