hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 社民連,你良心過意得去嗎?
開啟左側

社民連,你良心過意得去嗎?

Anpretext 發表於 2011-5-26 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 區麗芝 於 2011-5-25 23:32 發表

就算議員提出對民生有利嘅議案,
係分組點票下,都會係「多數服從少數」之下被否決
落實一國兩制方案,
公平競爭法
仲有一大堆野, 全部都係咁被否決
sea1986 發表於 2011-5-26 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-5-25 21:15 發表

好簡單...... 為自己。

他們一定保持知名度﹐一旦知名度下跌﹐他們可以請等同失業(做唔到議員)。

試問有什麼方法可以成本低﹐又會有人支持﹐又可提升知名度?

便是利用大眾的訴求 (唔一定事情係正確)﹐這便有不少人支持﹐做 ...

做人不嬲好多時都為自己
但要睇吓為自己嘅同時佢係咪有為到其他人
今次社民連做法
不否認有政治SHOW之嫌
但至少佢哋嘅出發點係抗議港鐵加價
換著你,你會唔會咁大聲幫香港人出聲?但我估你都未必架啦
可能同保皇派一樣聽中共支笛隨風起舞囉

與其話社民連做SHOW
倒不如話家吓香港大部份議員口就話為香港人服務
實質嘅咪一搵到位就撈政治本錢囉
尤其保皇黨同保蝗黨囉
KR4210 發表於 2011-5-26 10:07 | 顯示全部樓層
港鐵將於6月19日加價
單張快將於各站派發

100th Anniversary KCR - The Way Ahead
3ASV196 發表於 2011-5-26 10:17 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-5-26 00:49 發表

做人不嬲好多時都為自己
今次社民連做法
可能同保皇派一樣 ...

但我想市民想要的, 係實質成果, 而唔係出聲lor

出聲, 無錯係其中一樣表達方式, 但出聲容乜易, 係人都可以出聲,
就算唔駛做議員, 無政黨, 好似以前的長毛, 依家的80後, 或我地
任何一人,一樣可以出聲, 想大聲一樣可以透過激行為去吸引傳媒,
咁我地駛乜請佢做議員wor...

做得議員及政黨, 梗係希望用佢地權力/地位/人手, 佢做到d 實質成果,
好多人笑保皇派d區議員, 話什麼紅綠燈長2秒, 無錯, 係好少事, 但最
少係實質成果, 社民連? 話叫反對港鐵加價, 連加少一仙都無la...話爭
普選, 什麼公投完咪又係一樣..仲好意思講?

點解唔少人覺得佢地做show? 最大問題就是佢地下下真係得個講字lor...
好多野都留於政治SHOW 的層面....做議員及政黨, 根本唔可能得個意念,
得個講字, 亦係要講成績, 講實際..

之前好多人話公民黨司法覆核好衰, 無錯, 我都覺得, 但我無乜大力批評,
因為如果從佢地本身的政治理念睇, 佢地係成功實際做到一d野wor, 不論
市民是否同意

有人話立法會本身係暴力制度, 唔公平....所以咁, 但D人唔係就係見到咁,
先選佢地入去, 希望改變咩, 如果只停留係街頭抗爭層面, 咁駛乜入立法會,
除左見到佢地係立法會搞做show, 分裂泛民, 同投反對票外(最重要呢個了),
我見唔到真係好實際做到d咩...連嘗試去做都見唔到好多....好多時更唔係針
對問題本身, 好似今次港鐵加價, 亦只是好表面咁, 叫人唔好加....真係唔明
個意義係邊...

唔好講政治話題, 港鐵制度唔好, 可加可減機制唔好, 咪盡量係議會做野lor,
去改變個制度, 但如果貼下貼紙, 搵一小班人去嘈下, 做下SHOW, 就叫做左野,
就叫為市民, 咁我只可以講比部分保皇黨更差...尤其我見唔到這民生話題要好
政治性去拉埋中央等去講....

都係一句, 如果佢真係成功爭取到港鐵取消加價, 或減少加幅, 我就會支持佢,
如果只是搞埋呢D無聊做SHOW, 貼下貼紙, 就難叫我認同佢地了....
3ASV196.KE7270
thomash 發表於 2011-5-26 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2011-5-26 00:49 發表

做人不嬲好多時都為自己
今次社民連做法

出發點好但手法超錯

我不喜歡建制派
如果有不用破壞市容又能夠讓港鐵取消加價的行動我舉腳支持
你可以說我又要馬兒好友要馬兒不吃草、政治鬥爭要“流血”
但社民連做這種改變不到現實又缺德的政治show就是讓人討厭
ahbong 發表於 2011-5-26 11:25 | 顯示全部樓層

做人不嬲好多時都為自己
今次社民連做法
可能同保皇派一樣聽中共支笛隨風起舞囉

與其話社民連做SHOW
倒不如話家吓香港大部份議員口就話為香港人服務
實質嘅咪一搵到位就撈政治本錢囉
尤其保皇黨同保蝗黨囉

睇左咁多板回應,不難發現好多支持社民連做法既人,有意無意之間都要抽一抽水鬧其他黨派。

咁樣既思維邏輯上其實好有問題,因為其他黨派唔出聲,其他黨派保皇,我點睇都唔會係合理化社民連刑事毁壞既理由。

任何黨派為左選票,多多少少都會做政治SHOW,就算政府都會做一場起錨既政治SHOW。

社民連之所以令人特別唔順眼,因為佢地做SHOW之餘,好多時係教壞年輕人,以前教人掟蕉、講X街,今次就教人毁壞公物,我好心社民連,鬧人無恥之餘,問下自己有無品。
反對明知故問惡意挑剔的回應
DIH 發表於 2011-5-26 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2011-5-26 11:25 發表
社民連之所以令人特別唔順眼,因為佢地做SHOW之餘,好多時係教壞年輕人,以前教人掟蕉、講X街,今次就教人毁壞公物,我好心社民連,鬧人無恥之餘,問下自己有無品。

邏輯上,佢地的做法其實同「我睇邊個邊個唔順眼所以殺左佢」冇分別。
新聞影到佢地,貼貼紙貼到上港鐵職員制服上甚至有肌膚之親,
這只是手眼不協調的低能仔所為,而真正智障人士比佢地聰明自重得多。
人地都係打份工,同你無怨無仇--甚至可能上次選舉投票畀你,
你咁搞法連人與人基本尊重都欠奉,我係大老細都費事睬你啦傻仔。

有一些做傳媒的朋友,雖然做得傳媒都對不公義好敏感,
但私底下都唔係好歡迎佢地(或概論一班冇腦八十後)。
對此我的見解係,佢地係又鬧唔係又鬧,周圍辣火頭,搞串個場,
根本令人集中唔到去處理要處理的事,反而應該討論的事就蒙混過關了。

例如,我知道有人掟蕉,有人掃檯,有人被趕離場,
但議會內在討論甚麼令到他們有此行為呢,背後有甚麼理據呢,卻沒有篇幅報道了。
反而睇《我要做特首》會知道得更多。

講左咁耐,大家睇下,有幾多post真係同港鐵加價有關?又被騎劫了。
Noise有了,問題冇解決,連嘗試解決都冇做到,根本是不合格政客。

kokchun 發表於 2011-5-26 15:50 | 顯示全部樓層

做人不嬲好多時都為自己
今次社民連做法

從小開始就學咩叫「和平抗爭」
偏偏而家個個都信咗社民連果套「激烈抗爭」
啊唔係 應該係信晒幫主既號召
幫主一聲令下
成班支持者立即狗衝打倒異見者
民主黨係咁 連陶君行都係咁
總之幫主唔妥邊個
邊個就會遭殃
呢 d 同紅衛兵無咩分別咋

好彩而家都仲係掟蕉講粗口
一個唔覺意比社民連攞多幾席
隨時垃圾會變擂台陣
迷暈鎖鐵頭功猴子偷桃通通有齊
場外就大批 80 後衝擊圍欄
到時理應外合
就真係唔慌唔精彩囉
Timothy 2B
kokchun 發表於 2011-5-26 15:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-5-25 23:29 發表
你講到議員一定要無私奉獻好似耶穌咁連命到無埋喎,
根本個個都會有私心,
我投票只不過係利用佢黎表達我既睇法,
佢都可以利用我張票做其他野

佢得到政治本錢, 我又可以表達睇法,
有乜問題?

選民唔鍾意大可以 ...

究竟你張票係真係比社民連丫
定係比咗「幫主」咋
Timothy 2B
Anpretext 發表於 2011-5-26 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2011-5-26 10:17 發表

但我想市民想要的, 係實質成果, 而唔係出聲lor

出聲, 無錯係其中一樣表達方式, 但出聲容乜易, 係人都可以出聲,
就算唔駛做議員, 無政黨, 好似以前的長毛, 依家的80後, 或我地
任何一人,一樣可以出聲, 想大聲一樣 ...
實質成果, 唔知你記唔記得掟蕉之後有乜改變呢, 可?