hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 社民連,你良心過意得去嗎?
開啟左側

社民連,你良心過意得去嗎?

AV385 發表於 2011-5-22 15:01 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2011-5-21 22:54 發表
香港地劫富濟貧就冇,
劫貧濟富就大把
而家社民連做既頂多只係希望劫貧果班劫完都留番個錢黎食飯

咪就係因為冇立法無罪,所以咪冇人咁做囉
所以社民連應該就唔好痴貼紙住,應該即時動議,修改左條法例先
最好特別註明社民連有括勉起訴權,咁下次想衝上阿特首張床都冇問題啦MA
再附加一條,凡所有反對社民連保衛民生之異見聲音皆為異見人仕,須要信息封鎖
咁就唔怕有人話啦MA
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
gn3509 發表於 2011-5-22 15:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AV385 於 2011-5-22 15:01 發表

咪就係因為冇立法無罪,所以咪冇人咁做囉
所以社民連應該就唔好痴貼紙住,應該即時動議,修改左條法例先
最好特別註明社民連有括勉起訴權,咁下次想衝上阿特首張床都冇問題啦MA
再附加一條,凡所有反對社民連保衛民生之異見聲音 ...
無限上綱
今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2011-5-22 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2011-5-22 14:55 發表

我會搭港鐵,亦都要比錢,但絕對唔係嫌錢多得滯施捨下港鐵都冇所謂。
但聽講要負最大責任既係當日贊承通過可加可減機制既議員,比左個咁華麗既藉口各大交通工具不斷加價,請問怨港鐵,係港鐵站貼貼紙又有乜用?班高層咪當睇場 ...

其實呢,可加可減係連埋兩鐵合併一齊上立法會
而當年兩鐵合併條例草案二讀同三讀都有20個議員反對,
包括民主黨、公民黨及職工盟
就係驚立法會冇左票價監管權會有今日咁既結果出現
DIH 發表於 2011-5-22 15:36 | 顯示全部樓層

原來張敬軒、吳建豪同孫耀威都有份令到港鐵加價。

港鐵公司總部地址
九龍灣,偉業街33號,德福廣場港鐵總部大樓
如乘搭港鐵前往港鐵總部大樓,可從九龍灣港鐵站下車,由「A1出口」步行而達。接待處大堂設於L2平台

唔想畀錢佢賺又唔想畀錢九巴的話,可以自己行過去。

支持社民連的朋友們,其實你地睇唔睇得明問題所在?
好喇,話其他人太溫和,你走激進路線,我唔反對,
但你激進得來,超級近視,只係影響到低下階層要同你執手尾,
高層人士仍然吹口哨嘆咖啡,結果,咪又係一場政治秀,根本沒有改變事實。

你衝到上去向周松崗掟到一隻鞋我話你好野。
又所以,其實佢地係咪真係有被拉的心理準備?

我好坦白,呢班人,有勇無謀,無膽匪類。
有種的你就安個無間道入共產黨,到時何只香港,成個中國甚至半個地球都是你的。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
kp3011 + 1 中point

查看全部評分

AV385 發表於 2011-5-22 15:38 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2011-5-21 23:14 發表
無限上綱

無限上綱係你啊MA,
我係利益受損既人者,但我一樣可以唔滿意社民連既做法嫁MA
有人企出黎,我都要睇佢講既野做既野岩唔岩嫁,
如果有人企出黎我就要撐佢,我多十個分身我都唔得閒啦MA
但你偏偏要講到我地呢D唔撐社民連既人好似係叛亂份子,不明是非,不分青紅皂白,
你呢D唔係更加無限上綱咩

我夠膽講一句,呢到以上所有出過聲話社民連唔岩既人,佢地全部都唔支持加價
我甚至可以講一句,全香港所有要搭交通工具不論佢係唔係搭港鐵都係唔支持加價
呢個好明顯係全民既意思,但如果唔跟呢個意思去做係咪就叫漠視民意呢?

問心個句,如果比大家揀,大家想唔加價定唔使錢?我諗好多人都會揀唔使錢,
咁係咪代表而家要收錢就係漠視民意?

由香港開埠到而家,有邊一次公用事業加價係會冇人反對嫁呢?咁每一次都係漠視民意嫁啦.
但以前請願咪請願囉,遊行咪遊行囉,你搞最多都係搞到D差佬陪你行者,咁佢地本身就算唔睇住你遊行,
佢都要向條街巡嫁啦,咁唔算係增加佢地既工作量啊MA

呢班咁既社民連搵D咁既野黎玩,需要知道要剷走D貼紙又要唔整花哂個表面係好痛苦既一件事.
佢今次玩D咁既野同隨地吐香口膠仲要踩兩腳有咩分別.

我地既內心係唔支持加價,但更加唔支社民連做埋呢D咁損人不利己,導致兩敗俱傷不特止,連附近既蟻民都傷害埋既呢D"暴力"行為!
gn3509 發表於 2011-5-22 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2011-5-22 13:55 發表
當日邊個通過可加可減機制?
今日人地依機制調整票價話人無恥, 真係輸打贏要

社民連出o黎做show有D無知o靚仔和應/加入,
佢地真係好成功

長毛呢D撈政治o既都係做下樣,
每次抗議後都同D差佬拍拍膊頭講辛苦曬 ...

唔好意思,當年兩鐵合併草案(可加可減係連埋兩鐵合併一齊搞),
社民連(應該話除民協外既泛民)都係投反對票
比起某禮義廉政黨,社民連起碼做到從一而終
gn3509 發表於 2011-5-22 15:55 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2011-5-22 15:38 發表

無限上綱係你啊MA,
我係利益受損既人者,但我一樣可以唔滿意社民連既做法嫁MA
有人企出黎,我都要睇佢講既野做既野岩唔岩嫁,
如果有人企出黎我就要撐佢,我多十個分身我都唔得閒啦MA
但你偏偏要講到我地呢D唔撐社民連 ...
我夠膽講一句,呢到以上所有出過聲話社民連唔岩既人,佢地全部都唔支持加價
咁你就錯左,淨係21樓已經有個為港鐵加價既人辯護

唔收錢回唔到本,係人都知冇可能,亦冇聽過有人或政黨要港鐵唔收錢
但係而家係咪唔加價港鐵會回唔到本?
天星電車小巴的士加價,
又唔見有人日日去天星電車總部請願?去小巴的士貼貼紙?

合理既加價根本唔會引起咁大反感

但更加唔支社民連做埋呢D咁損人不利己,導致兩敗俱傷不特止,連附近既蟻民都傷害埋既呢D"暴力"行為!
就算只係遊行,都有人話佢地阻住條路,
即係代表都係返屋企對住塊鏡發洩就好

Quanta 發表於 2011-5-22 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 billyf076 於 2011-5-22 11:33 發表
個班社民連d行為都太誇張和過份了吧,雖然這次的加價會令市民的負擔加重了,但是社民連都不用這樣做吧,貼紙貼到周圍都係,搞到d清潔工人要辛苦一整天,社民連這次做的事令我十分生氣,這次的事情,社民連做得出這些那麼過 ...

首先, 可唔可以撳吓 enter... 一大堆字好難睇
想回應幾點
1) 加幅調低唔係港鐵自己讓步調低, 可以話只係統計處計錯數, 而家有更多資料修正返
2) "認為加價的背後一定有它的原因" 當然有原因啦, 唯一原因就係謀取最多利潤
3) "充滿暴力和怨恨的社會", 貼貼紙都係暴力, 咁請問有咩嘢唔係暴力?
改用聲音/文字, 都可以被建制派話係言語暴力架
AV385 發表於 2011-5-22 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2011-5-21 23:55 發表
咁你就錯左,淨係21樓已經有個為港鐵加價既人辯護

唔收錢回唔到本,係人都知冇可能,亦冇聽過有人或政黨要港鐵唔收錢
但係而家係咪唔加價港鐵 ...

我冇你中文咁好,我就睇唔到21樓有一句說話寫住佢支持加價,
佢為加價辯護係佢認為加價係要有理由,而的確,加價係真係需要一個理由,
但佢無話支持呢個理由,佢只係覺得既然政府已經接受左,
就冇咁既必要去搞搞震,最後搞到一班做清潔既做餐死
打個比喻:就好似有人打刧個女仔,個女仔都會話:"刧財好啦,唔好刧色啊!"
咁個女仔講呢句係咪代表佢同意比佢刧財呢?唔係嫁ma!

既然你可以咁理智咁分析到唔收錢回到本係冇可能既事
點解你會覺得問人地支唔支持加價會係一個可以擺上台既民意調查呢?
點解你會覺得失驚無神衝上台係一個岩既做法呢?
點解你會覺得呢D咁既亂貼貼紙行為會係一個好既仕威方式呢?
點解你會覺得社民連呢D無厘頭,無意義既行為做法係岩嫁呢?
點解你會覺得盲目既從一而終係岩嫁呢?

我想問下天星+小巴+的士+電車既總搭客量係幾多啊?
如果呢4樣野加埋既總搭客量係拍得住港鐵既,大把人去貼貼紙啦...

呢個世界好多野都有正反兩面嫁啦,有幾多樣野係可以一致性,全香港會冇一個人反對嫁呢?
派錢你使,你都反對,何況你遊行阻住條街,
你咁接受唔到反對既聲音,咁同個D要信息封鎖,一黨專制既地方有咩分別?
AV385 發表於 2011-5-22 16:40 | 顯示全部樓層

原帖由 Quanta 於 2011-5-21 23:58 發表

首先, 可唔可以撳吓 enter... 一大堆字好難睇
想回應幾點
1) 加幅調低唔係港鐵自己讓步調低, 可以話只係統計處計錯數, 而家有更多資料修正返
2) "認為加價的背後一定有它的原因" 當然有原因啦, 唯一原因就係謀取最 ...

1)佢冇話港鐵自己讓步,佢只係話加幅已經下降,邊個令到個加幅下降根本就唔係一個重點
2)唔該港鐵改名,並申請為非謀利團體
有邊間公司唔係用盡佢地既方法去謀取佢最多既利潤
一係就叫政府買起哂所有公並機構囉....
3)你講得岩,貼貼紙的確唔係暴力行為,不過剷貼紙係暴力行為。
社民連好野在佢識需太極,佢出四兩,就搞到D做清潔既做千斤,好野啊