hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3)  大埔及北區的新車 
開啟左側

大埔及北區的新車 

將軍澳 發表於 2011-5-23 13:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

自大埔及北區交由沙田廠管理後,一直有聲音話沙田廠唔肯分新車俾佢地,
事實上多年來,大埔及北區都甚少分到新車,07年既兩部B9,再之前應該係AVW
近年如果唔係 LANCE 退役都未必會有咁多新單層車出現該區
為何當年仲係U廠管理時又冇咁多聲音呢?
與其話沙廠,不如話成個九巴都忽視你們吧

呢篇文唔係針對或偏幫邊一方,而係想講出大埔及北區一直都比較少有新車而已

歡迎討論

sea1986 發表於 2011-5-23 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 將軍澳 於 2011-5-23 13:28 發表
為何當年仲係U廠管理時又冇咁多聲音呢?

當年都有人嘈架,嘈話點解冇乜新車入去架
BDB時代開始嘈,一昧有人話北區食柴架

同今日聲音差唔多嘅姐
yyy5138 發表於 2011-5-23 13:55 | 顯示全部樓層

跟NA8906...

老老實實.
我覺得上水大埔人本身就唔鍾意沙廠.
沙廠又咁快"郁手"拎走兩部B9.
上水大埔咪不滿沙廠.沙廠做咩都唔順眼囉.
情況就好似香港比英國殖民定比中共殖民咁
睇中共唔順眼ge...咪逄中必反咁姐.
edhong 發表於 2011-5-23 13:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
sea1986 發表於 2011-5-23 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2011-5-23 13:58 發表
你係未記錯呀 ... 一廠獨大, 荔廠食柴呀

我記得呢個
但都有人話過當年U廠冇乜幾何分新車俾北區
就話北區食柴
咁啲人見冇新車到火起上嚟乜都o翕得出架啦
Gary_B 發表於 2011-5-23 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2011-5-23 14:33 發表

我記得呢個
但都有人話過當年U廠冇乜幾何分新車俾北區
就話北區食柴
咁啲人見冇新車到火起上嚟乜都o翕得出架啦

咁啲人見冇 雙 層 新車到火起上嚟乜都o翕得出架啦
nickk 發表於 2011-5-23 15:19 | 顯示全部樓層

U廠雖然係少放新車去大埔,但至少佢肯放,會顧下呢邊,每款都會比啲你,
唔似得沙田廠咁,一味淨係識馬鞍山廣源第一城,咁重階級觀念!

仲有,大家成日講單層新車,如果唔係批白單層要退,我諗上水大埔又會係得個望字囉!
仲要呢批車如無意外會一直掛到退,邊似得啲咩87D 680 681咁,幾年又換下新玩具咁好吖!
sea1986 發表於 2011-5-23 15:45 | 顯示全部樓層
DEL

da93 發表於 2011-5-23 17:23 | 顯示全部樓層
原帖由 將軍澳 於 2011-5-23 13:28 發表

http://i38.photobucket.com/albums/e114/TseungKwanO/Bu ...
\

真係?
不如實際D數數十幾年來屯廠放幾多新車入水廠,
淨係同你計大埔,
仲未計當時276系轉AP

95年271成堆3AV,全新既
96年,74X,75X全冷,
3AV,AV連住no落,你自己數下當年有幾多架?
271 之後98年落金,
271都十架八架
之後較為失色少少既係後來調批龍躉入黎,
但大家車齡相差不足2年

2002年加金,
初時ASV,
及後換入ATS,

隨後307試辦全日,
一換換6架全新3ASV,
後來3架同59X對調成KF牌豬

03年,之後75K落金,
3架歐三ATR

----------------------
之後進入直梯時代,

03年2架ATE入籍271
再於04-05年間再放入先後4架ATE
而相約年間307亦換AVW

去到07年再放入2架AVBE

講真...
新車既野屯廠做水廠果陣,
你話放得多,
佢唔係好多,
放得少,
呢D叫少?
我上面數親既幾乎全部都係一手新車,
直梯換曲梯唔係冇,
屯門廠亦都唔係未試過,
但俾人嘈完佢亦都識做,
當年點解冇人嘈屯廠?
欏得走俾得番黎,
嘈黎做乜?

今日既沙田廠?
除左堆唔換唔得既新單層之外,
真係比較有見樹D既係調左批歐三豬俾74X,70X囉,
之後?
我真係數唔到佢有咩貢獻,
唔好話數到十幾年前咁歷史久遠,
淨係睇呢兩年,
衰D講句,
唔係話要好多新車,
你三幾架三幾架咁俾,
我諗都冇咁令人反感,
再講,
沙田堆線食埋咁多新車有咩用?
最實際既連班次都攪到一鑊粥咁...

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
3ASV427_KS8246 + 1 you are right, totally agree
HV7287-TRIDENT + 1 合理分析

查看全部評分

da93 發表於 2011-5-23 17:28 | 顯示全部樓層

原帖由 nickk 於 2011-5-23 15:19 發表
U廠雖然係少放新車去大埔,但至少佢肯放,會顧下呢邊,每款都會比啲你,
唔似得沙田廠咁,一味淨係識馬鞍山廣源第一城,咁重階級觀念!

仲有,大家成日講單層新車,如果唔係批白單層要退,我諗上水大埔又會係得個望字囉!
仲要呢批車如無 ...

數下數下,
其實唔好話屯門廠放得少新車俾大埔

不過講真,
屯門果邊多旺區線,
水埔少係事實,
咁人地果邊比較多新車,
正常丫,
但最緊要既係,
屯門廠放資源起碼叫做有做過下野囉~

甚至觀乎而家,
人地點分堆AVBWU,