hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [外邊消息]傳Microsoft有意收購諾基亞的手機部門 ...
開啟左側

[外邊消息]傳Microsoft有意收購諾基亞的手機部門

gordon 發表於 2011-5-24 11:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

繼Nokia與Microsoft之間合作, 並將於明年初推出Windows Phone 7手機之後, 原來Microsoft有意於年底前收購Nokia......如果成事的話, Nokia仲有沒有平價電話呢? 不過已經可以證實, Nokia的Symbian已經被iOS及Android打死

http://www.e-zone.com.hk/discuz/viewthread.php?tid=40667&extra=page

另外其他網民有關Symbian系統的四格漫畫:

http://chinese.engadget.com/2010/11/09/about-symbian-sad-situation/

小弟其實以前係Nokia的Fans, 後來推出了iPhone及各品牌的Android手機之後, 就覺得Nokia的Symbian系統實在太陽春, 如上面連結的漫畫所述, 不過Nokia有部份型號其實性價比不俗, 例如5230......

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
cn2661_2d32 發表於 2011-5-24 12:19 | 顯示全部樓層
冇眼睇...nokia只會變左M$的獨家OEM制造商.....

呢個年頭, M$除左 htc,唔會有人出佢機啦.
htc亦大力注重ANDROID,
所以佢唔secure番個oem, wp7唔洗玩.
即係...nokia可以say gd bye...MS買親人地d野都冇乜好下場
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kay 發表於 2011-5-24 15:23 | 顯示全部樓層
似乎nokia都無計係手機巿場扭轉形勢,而且都蝕唔少
有人肯接呢個部門都好幸運

不過有指nokia輸死既原因係marketing問題

但skype+nokia,似乎會擦出火花
世界很簡單 人類很複雜
AVD1 發表於 2011-5-24 16:50 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-24 12:19 發表
冇眼睇...nokia只會變左M$的獨家OEM制造商.....

呢個年頭, M$除左 htc,唔會有人出佢機啦.
htc亦大力注重ANDROID,
所以佢唔secure番個oem, wp7唔洗玩.
即係...nokia可以say gd bye...MS買親人地d野都冇乜好下場 ...

Nokia 手機部門 ?
其實係指咩先 ? Symbian 定係佢製造手機個 part; 定係兩 part 都係 ?

話哂 Nokia 始終都係手機界一哥,
而家落到呢個世步真係
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cn2661_2d32 發表於 2011-5-24 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-5-24 16:50 發表

Nokia 手機部門 ?
其實係指咩先 ? Symbian 定係佢製造手機個 part; 定係兩 part 都係 ?

話哂 Nokia 始終都係手機界一哥,
而家落到呢個世步真係

AVD兄你係咪quote錯人呢
-----------------------
其實...手機巨頭收工唔係第一單架喇.
Ericsson係掂就唔洗比Sony收佢工.衰乜,衰一成不變.
Moto唔係佢肯改出Android?佢會係ericsson之後第二個
中間唔見左堆Siemens/Alcatel呢d話大唔大話小唔小ge.
唔講電話講os, Palm/WM又係衰食老本的昔日龍頭大佬.
nokia食老本就緊係死啦. 當年出touch screen又比人慢,如果佢早早出左,可能 symbian做左smartphone大佬添喇.佢apps又唔係少

根本佢就傻傻地. 話則雖然佢唔想做左Android代工, 只係share android市場(唔同 ios佢係自己獨立market)
但你係揀都揀個有前途d的拍檔, 仲冷醒走出來話WP7同Nokia結盟
我呢d叫做用左近10年smartphone的用家會覺得:
一個OS垃圾冇APPS加自閉, 一個設計d機十世都唔變加老土仲要Spec低, 真係難兄難弟同煲同撈,你地攬住一齊死啦.
WP7係自閉,一來佢比Android更加唔完善,因為佢唔係WM6.0 改出來,
二來, ms太多權限唔放出來,淨係單單Contact Book access問題已令Whatsapp出唔到WP7版. (whatsapp官方解釋的)
佢話,MS一肯放個權佢即去開發,直頭回user email話:你自己去求MS做野啦.
你話啦.我問你地冇左whatsapp,冇得玩angrybirds,冇左pingchat, 你地仲會唔會android先.

跟住等個個都適應晒android/ios, 人地d bugs又越改越少,你WP7先走出來講句I am ready....
乜market都比人食晒. 你傻架我都唔用你 wp7啦
跟住Nokia又會走出來: 拿我唔係唔改,係我改左個天都唔幫我.
同當年palm咁,你係support wifi咁差, multi task做唔到. 你點出到OS6.4都仲係以前咁ge樣.
個個走晒去HTC/O2/Dopod玩WM...你再改都遲.

完全係logical的一個流程, Nokia玩WP7係死路一條. MS 伸隻手出來同你合作你仲當人係白武士.
人地預先綵排同你接軌咋.
我唔希望Nokia收工,但我會企係度睇佢點收科.
kay 發表於 2011-5-24 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-24 18:58 發表

Ericsson係掂就唔洗比Sony收佢工.衰乜,衰一成不變.
Moto唔係佢肯改出Android?佢會係ericsson之後第二個
中間唔見左堆Siemen ...

WP7無記錯硬件規格要求都幾高,無個一個lv就唔出得

不過WP7會忽略左平價智能手機巿場,而中高諧黎講,我有咩理由揀WP7?
M$又唔甘心比人食晒個巿...老實講,日後平板電腦更盛行,會再一步食M$巿場

再者,iOS,Android真係好知用家心態,如果唔係點會咁賣得,間接幫幾間廠企穩陣腳
世界很簡單 人類很複雜
cn2661_2d32 發表於 2011-5-24 19:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-5-24 19:05 發表

不過WP7會忽略左平價智能手機巿場,而中高諧黎講,我有咩理由揀WP7?
M$又唔甘心比人食晒個巿...老實講,日後平板電腦更盛行,會再一步食M$巿場

再者,iOS,Android真係好知用 ...
\

最慘WP7要硬件高唔代表佢OS勁
我知佢要1Ghz cpu先比行.
但似足MS一貫作風, 雙核心行Win7都會窒, 單核心玩Linux健步如飛.
打個比喻,唔係實則數據
wp7佢就算行得順都唔係因為佢os做得好,而係佢將本來500mhz應該做得到ge野,要用700mhz先做得到,再逼1ghz的機用,緊係順架wor
Android機, 500mhz CPU已經行得唔錯.至少我部老爺tytn ii刷Android overclock, 400變530行得好順.
同一部機行WM6.1,慢到嘔. XDA出晒名MS對Qualcom粒MSM720X支援做得差.浪費晒粒CPU.

同埋其實我覺得nokia幾慘.
本來最賺錢唔係做手機,而係做Cell Site, Infastructure呢d設備
但近年比大陸公司,華為,ZTE食晒....
有親戚做電話公司,佢都話唔好計中東/非洲/南美,中國佬送機送服務搶生意,
連歐洲都好多國家半買半送,加送保養,仲要機價唔夠Nokia三份一,比華為 同 中天(ZTE)食晒.
(本來呢d野, 機貴, 保養/support/maintenance更加天價, 華為同ZTE就頂爛市送晒.)
仲好到點,
nokia/AT&T/nortel呢d賣機,program update就係幫你20年前隻program patch完又patch...bugs多到傻,又會拖低效率.
一次出差上門整機,per unit 逐次計
中國公司人多,人平. 你唔滿意,我全個program幫你重寫又點話.
最後就做死班Engineer. 1個project manager拖最多一隻馬,就要24小時on call四圍去接客,
一張contract一個價,包底無限次任整...

你係電訊商,你揀邊個喇.
咁就活生生打殘Nokia/Ericsson/AT&T/Nortel呢d本來做大件hardware的business.
佢地最大成本係做Reserach & Developement.
中國公司唔洗....親戚話華記d cell site technology都係抄ATT/Nortel.或者好似五州蟲咁
你一joint venture就大件事.
OTIS401 發表於 2011-5-24 20:01 | 顯示全部樓層
冇記錯的話,蘋果已經取代左Nokia,成為了手機銷量最高的公司...

不過M$都幾奇怪下,最近係度收購就黎死得的公司
最近收Skype都唔知為咩...唔通佢想將MSN變成可以打電話?
但你話M$將成個Nokia收購,我覺得只係死路中的死路
兩個差的system合出黎,究竟係雙拼成功定係雙拼便當,我只係抱住食住花生等睇戲的態度

另外Nokia個Symbian, 認真講
就算用係部仲勁過iphone多多聲的N8,但流暢度唔知點解差過iphone多多聲
雖然我好少用智能手機,自己只有ipod touch冇智能手機
但用過咁多部機之中,Nokia真係愈黎愈難用
起馬個touch keyboard用左好多次都仲係唔識用,按左十幾廿次都仲未按到想入的字出黎
我寧願用番最傳統的S40算數
 樓主| gordon 發表於 2011-5-24 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-5-24 18:58 發表

中間唔見左堆Siemen ...

現在都未知如收購成事, 會保留Nokia商標, 定抑或將之改為Microsoft.

以前Symbian真係好多擁躉, 廠商有Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, Siemens, Panasonic......

事到如今出左Android, Samsung, LG, Sony Ericsson都轉投罐頭哥的懷抱(坊間咁多Apps或者畫像找罐頭哥惡搞, 又春牛圖, 又男女Android, 就知有幾受歡迎), 取其易用, 免費, 軟件開發成本低, Apps多.......間接整死左Symbian及母公司Nokia.

如果WP7唔好賣, 可能到時佢又死死氣咁出Android手機......或者賣給其他軟件公司, 例如Samsung, Google, Yahoo......

奇想, 如果收購Nokia果個係Google, 個形勢會唔會180度扭轉呢

樓主| gordon 發表於 2011-5-24 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2011-5-24 19:05 發表

再者,iOS,Android真係好知用 ...

WP7仲有個致命傷, 是它並非免費作業系統, 每部裝有WP7的手機, 廠商要支付手機成本的百分之十予微軟, 與Android完全免費不一樣.

當然WP7的硬件限制都係一個問題, 除了1GHz之外, 仲有不可以有插卡糟, 要有256MB RAM及8GB Flash ROM, 不可以因應需求加寫新介面在手機的作業系統上(如HTC的Sense, Samsung的Touch Wiz都不能安裝在WP7手機上)

不過Android趨向成熟, 多Apps, 硬件要求不高, 而且自由加入自家介面, 固然會受歡迎