hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 影響巴士車務運作, 真不該-2011-05-17 九巴8P上 ...
開啟左側

影響巴士車務運作, 真不該-2011-05-17 九巴8P上

關閉 [複製鏈接]
Anpretext 發表於 2011-6-3 01:42 | 顯示全部樓層

同巴士公司投訴啦,
通常會叫車務督察搞一搞,
再搞唔掂就公司報警
流星☆雨 發表於 2011-6-3 06:22 | 顯示全部樓層
我唔反對擺呢幾個巴敗上網
因為呢種行為會影響到交通安全
有必要教育公眾唔好咁做
但我對擺上網有保留
擺上網之後 真係唔排除佢地會畀高登起底 因為唔少高登會員都討厭巴迷(?)
甚至會影衰我地呢啲守法嘅巴迷 令外界錯誤理解巴迷=巴敗

雖然呢幾個巴敗係做錯事
而且態度惡劣
但有無必要係佢地嘅罪狀畀巴士公司/警方處理前
就將佢地帶到網上畀網民公審呢?
一帶左佢地上網 我相信一定有唔少人出黎做法官做陪審團
話就話香港有言論自由 但搞到網上公審又有無必要呢?
呢樣野值得商榷

不過點都好 公唔公開片段 呢個係樓主嘅選擇
會尊重樓主做法
DIH 發表於 2011-6-3 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2011-6-3 06:22 發表
我唔反對擺呢幾個巴敗上網
因為呢種行為會影響到交通安全
有必要教育公眾唔好咁做
但我對擺上網有保留
擺上網之後 真係唔排除佢地會畀高登起底 因為唔少高登會員都討厭巴迷(?)
甚至會影衰我地呢啲守法嘅巴迷 令外界 ...

同意,這種妄顧他人生命安全、嚴重影響社會秩序的行為,
我都認為應該交由警方/九巴處理,無必要給網民及無知傳媒加鹽加醋。

樓主首要做的是還司機一個清白,第二就是經警方阻嚇巴敗不要再故作妄為,至此功德圓滿;
另外樓主處理尖碼一事,身份很易找到,公開片段可能惹禍上身,務請三思。

LY7309 發表於 2011-6-3 10:17 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

咁我又想問喇 無證無據而作出無根據的猜測...一個雪糕筒擺馬路第一時間唔係諗起地所盤而係諗起班手持相機的巴士迷..再講樓主話班人透過第三者交條片...即係車長同班人中間係存在中間人?睇黎似私人恩怨多d wo...老實講真係覺得樓主係針對緊佢地lor...

班人怕唔怕俾人影我就唔知喇..不過我知如果用公開短片黎要脅人地撤消控訴可能構成刑恐..
teddybus 發表於 2011-6-3 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 LY7309 於 2011-6-3 10:17 發表
咁我又想問喇 無證無據而作出無根據的猜測...一個雪糕筒擺馬路第一時間唔係諗起地所盤而係諗起班手持相機的巴士迷..再講樓主話班人透過第三者交條片...即係車長同班人中間係存在中間人?睇黎似私人恩怨多d wo...老實 ...

Well dealing with the first argument you stated, I have doubt. You are right these traffic cones could be placed by workers from road construction sites, but as I remember there is no road construction performing in that road junction, at least, that particular part of the junction, then where can you find workers to place these traffic cones? so I do think your first assumption could most likely be excluded...
Anpretext 發表於 2011-6-3 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 LY7309 於 2011-6-3 10:17 發表
咁我又想問喇 無證無據而作出無根據的猜測...一個雪糕筒擺馬路第一時間唔係諗起地所盤而係諗起班手持相機的巴士迷..再講樓主話班人透過第三者交條片...即係車長同班人中間係存在中間人?睇黎似私人恩怨多d wo...老實 ...
樓主話:車長表示, 已經連續2天有人在該位置放置雪榚筒, 阻礙巴士轉彎, 2次都見呢班青年係度

好難唔懷疑嫁喎~況且亦有其他人見過班巴敗為左影靚相咁做
DW8306 發表於 2011-6-3 10:49 | 顯示全部樓層

贈你幾隻字:此地無銀三百兩

錯就要認,打就企定.你兜咁大圈講咁多野都說服唔到我架喇

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leslie + 1 依家擺明有人賊喊捉賊, 成功引蛇出動了 XD ...

查看全部評分

樓主| leslie 發表於 2011-6-3 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2011-6-3 09:16 發表

同意,這種妄顧他人生命安全、嚴重影響社會秩序的行為,
我都認為應該交由警方/九巴處理,無必要給網民及無知傳媒加鹽加醋。

樓主首要做的是還司機一個清白,第二就是經警方阻嚇巴敗不要再故作妄為,至此功德圓滿;
另外樓主處 ...

我講得出就不怕甚麼起底, 反正身分是公開的.

講多少少, 當時有四名青年在場, 有一名事後透過他朋友(也是認識我的人, 之前所講的第三者)要片, 並澄清自己同另外三人行為無關, 也撤回了投訴, 但現時仍有2人未有撤回.

L. Chan - 我們堅持才有希望!
kay 發表於 2011-6-3 13:50 | 顯示全部樓層

如果事件如你所推測
何解有人託人問片,其中兩位仲撤銷左投訴?

係無做過既,點解唔企硬繼續投訴?

你唔駛搵食0者,個司機都要搵食ga

當然,今次姑息呢班人,我覺得實有下次
不過金口一開講明撤銷投訴唔追究,樓主已經好好人,相信唔會反口,亦唔係好做法...
否則一早係警局見....
世界很簡單 人類很複雜
HY1677 發表於 2011-6-3 17:05 | 顯示全部樓層

既然自己無做過,做咩要片?當時做咩又要去投訴司機?
澄清自己同另外三人行為無關我覺得係啱既