hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港電車 (R2) [問題] 電車#168報站機
開啟左側

[問題] 電車#168報站機

roylai133 發表於 2011-6-5 23:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.youtube.com/watch?v=LDKUUSnYpbo&feature=related
我想問下一啲#168個報站機問題
係片1:16裡面顯示路線「A」

1. 咁「A」係咩路線?
2. 其他路線係咩呢?
3. 由總站開出第一句講咩同顯示咩呢?
4. 到達尾站個句又係講咩同顯示咩呢?
5. 又有冇特別廣播呢?

謝謝解答
FZ5653xGB2444 發表於 2011-6-8 20:25 | 顯示全部樓層
其實個報站機係用黎控制塊電牌 ga

1. A 係「筲箕灣 - 上環(西港城) 」
2. 其他路線係咩 (睇 ***)
3. 由總站開出係冇
4. 到達尾站個句係「各位乘客,本班車已經到達(目的地),請各位乘客落車」
5. 有

*** 1 ***
A : 筲箕灣 - 上環(西港城)
B : 筲箕灣 - 跑馬地
K : 跑馬地 - 堅尼地城
SX : 筲箕灣 - 堅尼地城
N1 : 北角 - 石塘咀
N2 : 北角 - 屈地街車廠
W : 堅尼地城 - 上環(西港城)
H1 : 銅鑼灣 - 石塘咀
H2 : 銅鑼灣 - 屈地街車廠
C : 堅尼地城 - 銅鑼灣
R : 西灣河車廠 - 上環(西港城)
F : 北角 - 上環(西港城)

*** 特別行車線 ***
111 : 堅尼地城 - 屈地街車廠
222A : 石塘咀 - 上環(西港城)
222B : 上環(西港城) - 屈地街車廠
333 : 銅鑼灣 - 上環(西港城)
444 : 跑馬地 - 上環(西港城)
555 : 跑馬地 - 銅鑼灣
666 : 北角 - 銅鑼灣
777 : 筲箕灣 - 銅鑼灣
888 : 筲箕灣 - 西灣河車廠
999 : 筲箕灣 - 北角道
000 : 跑馬地繞圈
DS1 : 私人租用
DS8 : 暫停載客

樓主| roylai133 發表於 2011-6-8 22:08 | 顯示全部樓層
6. 咁樣報站機下面個部機係咩黎架?
7. 咁一開始就報站?
8. 係唔係全部路線都廣播?
9. 「北角道」係去到邊?
10A. 「跑馬地繞圈」係唔係以跑馬地做總站,不斷兜住跑馬地?
10B. 「跑馬地繞圈」電牌係唔係顯示「跑馬地」?
11. 特別廣播有邊啲呀?

又問咁多,真係多謝晒呀!

nwfb1601 發表於 2011-6-8 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 roylai133 於 2011-6-8 22:08 發表

應該係北角英皇道恆生銀行對出個站。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
FZ5653xGB2444 發表於 2011-6-8 23:09 | 顯示全部樓層
原帖由 roylai133 於 2011-6-8 22:08 發表
6. 咁樣報站機下面個部機係咩黎架?
7. 咁一開始就報站?
8. 係唔係全部路線都廣播?
10A. 「跑馬地繞圈」係唔係以跑馬地做總站,不斷兜住跑馬地?
10B. 「跑馬地繞圈」電牌係唔係顯示「跑馬地」?
...

6. 控制自動轉軌 (好似叫 IGBT)
7. 對
8. 對
9. 樓上已中
10A. 對
10B. 唔知 =.= sorry
11. 「電車故障,請即離開」,「請行入電車車廂」 (只知呢兩個)
marco220 發表於 2011-6-9 00:10 | 顯示全部樓層
666 : 北角 - 銅鑼灣
777 : 筲箕灣 - 銅鑼灣
999 : 筲箕灣 - 北角道

請問呢幾條線係點行法?
hkaiw 發表於 2011-6-9 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 FZ5653xGB2444 於 2011-6-8 20:25 發表
333 : 銅鑼灣 - 上環(西港城)

這個近期算是常見,不過是由上環往銅鑼灣,有時亦會見到由上環往北角。
喵...
ccicoltd 發表於 2011-6-9 13:17 | 顯示全部樓層
原帖由 marco220 於 2011-6-9 00:10 發表
請問呢幾條線係點行法?

北角 / 筲箕灣 - 銅鑼灣:在維園渡線倒頭
筲箕灣 - 北角道:在北角總站外的渡線倒頭
 樓主| roylai133 發表於 2011-6-9 15:24 | 顯示全部樓層
又黎幾條問題

12. 電車布牌寫既呢D地點(西營盤、中環、金鐘地鐵站、灣仔、維園、鰂魚涌)係電牌顯示係唔係無左?
13. 連特別路線都有報站廣播?
14. 報站機播「到總站」會顯示D咩呢?
15. 特別路線報站機播「到總站」會顯示D咩同講咩呢?
FZ5653xGB2444 發表於 2011-6-9 17:51 | 顯示全部樓層

原帖由 roylai133 於 2011-6-9 15:24 發表
又黎幾條問題

12. 電車布牌寫既呢D地點(西營盤、中環、金鐘地鐵站、灣仔、維園、鰂魚涌)係電牌顯示係唔係無左?
13. 連特別路線都有報站廣播?
14. 報站機播「到總站」會顯示D咩呢?
15. 特別路線報站機播「到總站」會顯 ...

12. 對
13. 對
14. 「電車總站>多謝乘搭」
15. 顯示:「電車總站>多謝乘搭」/講:「各位乘客,本班車已經到達(目的地),請各位乘客落車」