hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 深水埗七條小巴線面臨停辦
開啟左側

深水埗七條小巴線面臨停辦

limited 發表於 2011-6-7 23:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://tv.on.cc/index.html?s=3&ss=&i=ONS-110607-7828-29M&d=1307456308

除了 10A 和 10M,
41A, 41M, 42, 44A, 44M 如沒有新營辦商競投,亦可能停辦
andy92 發表於 2011-6-8 00:10 | 顯示全部樓層
44A 真係無肉食 ?
eric278 發表於 2011-6-8 09:57 | 顯示全部樓層
據深水埗區議會交通及房屋委員會會議記錄,下一次會議將於6月16日舉行。
估計這七條小巴停辦的議題將會在這次會議上討論。
還看香港公交
a720p 發表於 2011-6-8 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2011-6-8 00:10 發表
44A 真係無肉食 ?

44A可能有肉食,但同組既其他路線(41A,41M,42,44M)都係豬頭骨.
主要原因係銀碼低(41A,41M),或者客量低(42,44M).
而家既公共交通根本好難做,成本高,競爭大,但加價好難.
市民會覺得小巴商賺到笑,但其實嗌晒救命至真.
唔排除有營辦商見小巴牌有價,寧願放棄經營賣車套現.

andy92 發表於 2011-6-8 13:43 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2011-6-8 12:42 發表

44A可能有肉食,但同組既其他路線(41A,41M,42,44M)都係豬頭骨.
主要原因係銀碼低(41A,41M),或者客量低(42,44M).
而家既公共交通根本好難做,成本高,競爭大,但加價好難.
...

41A 41M 42 同 44A 44M 係唔同公司

我唔信 44A 幫補唔到 44M
a720p 發表於 2011-6-8 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2011-6-8 13:43 發表

不好意思, 報紙寫得唔太清楚, 仲以為係同一組線添.
以41A,41M,42為例,41A同41M明顯地有基本客,但銀碼太低累事.42既客就真係唔多.

JN6854 發表於 2011-6-8 20:30 | 顯示全部樓層

運輸署資料
10A, 10M─天誠
41A, 41M, 42─達毅
44A, 44M─首亨

如果三個營運商都唔做 未必唔係一個機會重組呢堆線
(因為就咁睇其實都有唔少重疊)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
LZ4519 發表於 2011-6-8 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2011-6-8 13:43 發表

44a幫得幾多...81k搶左44a好多客...
44a又唔係快81k好多..最多快5分鐘左右...
44m大部分時間遊街

41a,41m就真係收得太平...
42根本唔會特登等...唔搭42都有紅小, 巴士...

a720p 發表於 2011-6-9 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-6-8 20:30 發表
運輸署資料
10A, 10M─天誠
41A, 41M, 42─達毅
44A, 44M─首亨

如果三個營運商都唔做 未必唔係一個機會重組呢堆線
(因為就咁睇其實都有唔少重疊)

以香港公共交通既私人營運模式, 必須倚靠服務本身盈利去確保營運既延續性.
但為官者畏首畏尾, 大多抱 "不做不錯" 心態.
即使知道問題所在, 亦明知點樣可以解決問題, 但卻唔願意觸碰問題根源.
再係咁落去, 恐怕取消路線的個案將會陸續出現.
HG6729 發表於 2011-6-9 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 a720p 於 2011-6-8 12:42 發表

唔排除有營辦商見小巴牌有價,寧願放棄經營賣車套現.

我想加分俾你 , 但抱歉 , 我仲未有呢個能力!!! 唯有俾個like 你

你綠小放車, 紅小班人就幫你買車, 之後不停搶地盤!
政府又話要紅轉綠 , 但結果綠唔做, 咁就變紅了!
呢個情況佢真係自打嘴巴!!

對於呢7條線將會摺埋深感可惜
Mandy+263M=HG6729