hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 石澳巴士總站被古蹟辦列為三級歷史建築 ...
開啟左側

[問題] 石澳巴士總站被古蹟辦列為三級歷史建築

leslie 發表於 2011-6-13 21:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今天傍晚2家報館的記者朋友來電, 告訴我石澳巴士總站被古蹟辦列為三級歷史建築.

有關詳情, 請留意明天新聞報導

這是一個使人鼓舞的消息-郊區的一個小小巴士總站,都是有一定的歷史價值而成為古蹟, 可況幾乎每個港人都去過的尖碼巴士總站? 期待古蹟辦盡快為尖碼巴士總站評級
L. Chan - 我們堅持才有希望!
NH9684 發表於 2011-6-13 23:38 | 顯示全部樓層
呢個政府曾經講過"我會做好呢份工" 一個特首應該係為百姓著想 事事都會以民生為先
但係我近幾來只見到政府只為"大商家"服務 事事都係以大商家為先 民生為次
有利益就做 有麻煩野做"HEA"做 一係就唔做 比人插到成身箭 噴到成面屁先做
實施咩政策就好似軟皮蛇咁 踢一下先郁一下 一係好似沙雕咁 一推就冇 再唔係就似冇牙老虎 拋兩拋就縮埋一舊
講返尖碼巴士總站 前面臨海 呢D黃金地段 賣出去一定可以打破97年小西灣地王記錄(118億)
我知道你好想保育 但係我地對住呢個夕陽政府 有時真係好無奈
比較可行既唯有7月1日上行遊行 比更多人知道更多呢件事
3ASV196 發表於 2011-6-14 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 NH9684 於 2011-6-13 23:38 發表
呢個政府曾經講過"我會做好呢份工" 一個特首應該係為百姓著想 事事都會以民生為先
但係我近幾來只見到政府只為"大商家"服務 事事都係以大商家為先 民生為次
有利益就做 有麻煩野做"HEA"做 一係就唔做 比人插到成身箭 ...

其實我想閣下要批評政府, 先了解下事實, 尖碼巴士總站 收返的建議本身都唔係拎黎賣地起樓...
要抽水都唔好亂講吧..

不過對於樓主講, 期待古蹟辦盡快為尖碼巴士總站評級, 我想問返, 尖碼巴士總站現時的巴士站上蓋,
有多少年歷史? 石澳巴總的建築又有多少? 而古蹟辦是否主要睇建築年齡去睇評級? thx
3ASV196.KE7270
 樓主| leslie 發表於 2011-6-14 01:15 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2011-6-14 00:16 發表

其實我想閣下要批評政府, 先了解下事實, 尖碼巴士總站 收返的建議本身都唔係拎黎賣地起樓...
要抽水都唔好亂講吧..

不過對於樓主講, 期待古蹟辦盡快為尖碼巴士總站評級, 我想問返, 尖碼巴士總站現時的巴士站上蓋, ...

尖碼巴總的石屎上蓋, 應該是在戰後重建的, 大約於40年代尾至50年代(圖片證明, 之前三十年代的上蓋是高身一點的,坑同坑之間是連在一起,後來因雙層巴士出現而重建成今天的模樣)
3ASV196 發表於 2011-6-14 08:36 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2011-6-14 01:15 發表

尖碼巴總的石屎上蓋, 應該是在戰後重建的, 大約於40年代尾至50年代(圖片證明, 之前三十年代的上蓋是高身一點的,坑同坑之間是連在一起,後來因雙層巴士出現而重建成今天的模樣) ...

即到現在都有50-60年了, 如果有這樣的年代歷史, 的確應可嘗試申請成古蹟,
將鐘樓, 碼頭連成一體, 我都希望可以做到

http://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%89%E5%BB%BA%E7%AF%89%E5%80%A1%E5%88%97%E4%B8%89%E7%B4%9A%E5%8F%A4%E8%BF%B9-221018419.html
出左新聞了, 有閣下的訪問
3ASV196.KE7270
 樓主| leslie 發表於 2011-6-14 09:49 | 顯示全部樓層
星島: 三建築倡列三級古迹http://hk.news.yahoo.com/%E4%B8% ... F%B9-221018419.html

東方: 兩傳統名校列法定古蹟
http://orientaldaily.on.cc/cnt/n ... ml?pubdate=20110614

太陽:SUN角度:石澳巴士站進身歷史建築
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110614/00410_031.html
3357。KS8450 發表於 2011-6-14 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2011-6-14 00:16 發表

要抽水都唔好亂講吧..

不過對於樓主講, 期待古蹟辦盡快為尖碼巴士總站評級, 我想問返, 尖碼巴士總站現時的巴士站上蓋, ...

石澳亦坐底有40年 ( 45年或以上)
12A 發表於 2011-6-14 10:38 | 顯示全部樓層

有無人關注其他歷史悠久的總站

原帖由 3357。KS8450 於 2011-6-14 09:52 發表
石澳亦坐底有40年 ( 45年或以上)

講開歷史悠久的總站

蘇屋都應該榜上有名
印象中在60年代初的年鑑已見到蘇屋總站一詞
當時那兒係有2D去觀塘
即係話有近50年歷史,

現在不少和它同期落成的總站不是已消失, 便是好快也會被拆
加上蘇屋村同附近唐樓都拆了, 有可能會建成豪宅
不知道蘇屋總站能否逃過一劫, 日後不會成為豪宅的一部份

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
petcity -1 覺唔覺得,妳講緊廢話

查看全部評分

九巴十六 與你在 GA5505 相見
eric278 發表於 2011-6-14 11:36 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2011-6-14 10:38 發表
講開歷史悠久的總站

蘇屋都應該榜上有名
當時那兒係有2D去觀塘
即係話有近50年歷史,

加上蘇屋村同附近唐樓都拆了, 有可能會建成豪宅
不知道蘇屋總站能否逃過一劫, 日後不會成為豪宅的一部份

現時位於長發街與廣利道交界的蘇屋總站,是在1964年3月5日才啟用的
(來源:《二十世紀九龍市區巴士路線發展史》,容偉釗著)
在此以前的蘇屋總站,位置在保安道(大約位置在近興華街交界)

政府已公佈,蘇屋邨清拆後,會興建13座公屋(來源:維基百科)

有錯請指正
還看香港公交
teddybus 發表於 2011-6-14 12:24 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2011-6-14 10:38 發表

講開歷史悠久的總站

蘇屋都應該榜上有名
當時那兒係有2D去觀塘
即係話有近50年歷史,

加上蘇屋村同附近唐樓 ...

首先,我諗蘇屋總站個歷史或者保留價值應該無尖碼咁大卦
如果個個有番咁上下歷史既總站都唔拆得,咁仲得了?
再講,印象中蘇屋巴總個難入程度都數一數二
就算唔拆,我覺得執下坑道係絕對有需要
正如尖碼一樣,搬走係唔應該,但一定規模改建係絕對有需要...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
petcity + 1 講得太好喇

查看全部評分