hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 救命!我就0黎俾個廣告電話煩死......
開啟左側

救命!我就0黎俾個廣告電話煩死......

eric278 發表於 2011-6-14 09:16 | 顯示全部樓層

或者找區議員協助都得,希望喚起市民關注促銷電話滋擾問題
還看香港公交
12A 發表於 2011-6-14 09:46 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2011-6-14 08:47 發表
其實你知道那人的來源 (XX財務), 我想相對上係易D 處理到...
即使無來電..

雖然無禮貌, 但我一貫處理手法有兩種
1. 直情唔聽, cut線/任佢長響
問題 : 不久之後一定再打來

2. 一聽到 你好, 我係.... (公司名),我會二話不說就即刻cut線
九巴十六 與你在 GA5505 相見
kwyeung 發表於 2011-6-14 10:14 | 顯示全部樓層
從常理分析,
傳銷電話俾人cut過一次線, 即係話再打都係食白果多,
理應唔會浪費時間係冇結果既事上。
同埋玩咁大, 俾人投訴, 真係搏炒咩...

似乎樓主俾人玩居多喎...
打去電話公司, 話俾人惡意滋擾, 查下有冇電話號碼先啦
NH9684 發表於 2011-6-14 19:52 | 顯示全部樓層

我都比3hk 煩緊... 話左去美國讀書唔讀約 日日都打黎2~3次 號碼為 21273993
大家用緊3hk的話 唔好接呢個
Gary_B 發表於 2011-6-15 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2011-6-14 09:16 發表
或者找區議員協助都得,希望喚起市民關注促銷電話滋擾問題

使唔使搵區議員咁迂迴呀?  

報警受理既 已經搞掂啦
要搞大 搵生果方向報都已經搞掂啦
gordon 發表於 2011-6-15 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 NH9684 於 2011-6-14 19:52 發表
我都比3hk 煩緊... 話左去美國讀書唔讀約 日日都打黎2~3次 號碼為 21273993
大家用緊3hk的話 唔好接呢個
3HK係咁的, 你唔同佢續約就日日打黎, 我以前都係咁, 如果係有意在滿約後轉台, 不妨同佢講.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2011-6-15 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2011-6-14 10:14 發表
從常理分析,
傳銷電話俾人cut過一次線, 即係話再打都係食白果多,
理應唔會浪費時間係冇結果既事上。
同埋玩咁大, 俾人投訴, 真係搏炒咩...

似乎樓主俾人玩居多喎...
打去電話公司, 話俾人惡意滋擾, 查下有冇電話號 ...
但十個有九個打推銷電話的, 都係俾上司綷數綷到失晒理智, 我試過日日都收到Cxxxbank, DBx, XX兄弟, Ux財務的推銷電話, 懷疑根本係外判予同一間公司打出.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
DW8306 發表於 2011-6-15 14:55 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2011-6-15 11:28 發表
但十個有九個打推銷電話的, 都係俾上司綷數綷到失晒理智, 我試過日日都收到Cxxxbank, DBx, XX兄弟, Ux財務的推銷電話, 懷疑根本係外判予同一間公司打出.

用來電防火牆嘛...我用緊小熊來電通知
安裝後一共auto block左69隻call
cn2661_2d32 發表於 2011-6-15 19:32 | 顯示全部樓層
小弟之前係外國讀書,因為3hk約未完,帶左部機去外國漫遊,
只係用來接sms,唔會打出,唔會send出.
開左內置firewall block所有來電
每日都有2-3個未接來電....check過d number係銀行sales同3hk自己
仲以為係八爪魚card公司賣資料比人,

番左香港,見新世x公司有gprs筍plan轉左同一個number過去,
呢d daily的電話忽然冇晒.
終於confirm廣告電話都係3hk賣比人的.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
HB00610 發表於 2011-6-15 20:52 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2011-6-15 11:28 發表

更有可能的係, 會唔會係財仔假冒銀行呢…

某d財仔做生意, 真係完全係爛仔格做…