hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 救命!我就0黎俾個廣告電話煩死......
開啟左側

救命!我就0黎俾個廣告電話煩死......

eric278 發表於 2011-6-22 09:37 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

建議閣下向私隱專員公署投訴
還看香港公交
DIH 發表於 2011-6-22 10:33 | 顯示全部樓層
唔知係事有湊巧定係群發性事件,星期一有人打去我的辦公室電話,
一聽就講得出我的姓氏,話想「拜會」我傾理財的事,我本身已經有朋友同我搞理財所以拒絕左佢。

當時覺得好奇怪,除了工作聯絡外,我沒有留辦公室電話畀人,而這些工作聯絡也絕對不牽涉理財。
後來細想來電者的公司正正就係我做緊理財的公司,我即刻搵我朋友問個究竟,

我朋友就話,可能係電話公司outsource了電話list出去,輾轉去到佢地公司同事手上,
經我一講佢就話幫我取消個名,之後都無再打來。

當晚,電視新聞就講賣私穩的問題,有人連身份證號碼都被人知道。

尋日,我旁邊的同事又收到一樣的來電,又係拒絕左佢。

這間打來的公司都算係大公司,無謂得罪客,我都信佢真係打完就算。

問題係,為什麼會有人/公司把我的辦公室電話連姓名賣畀人,
公開資料就只有我工作部門的網頁有寫到,最多有資料儲存在工作機構的資料庫,
而我工作的地方不是商業機構。照計電話服務提供者只需理會每個電話駁去甚麼地方,
電話駁去甚麼人理論上不應該是他們需要關心的範疇,而家卻竟然大模斯樣向外披露。

如果得到資料的不是正當公司,而係心懷不軌者,
佢日日打來辦公室滋擾而電話本身又無來電顯示根本無從追究,
但卻影響我工作效率、影響上司對我的評價、
甚至假如對方裝住偷聽器竊聽工作機密,這種種所造成的損失有邊個賠?

雖然個人層面件事暫時解決,我都知道個人資料會賣出去,
但想不到竟然連辦公室電話也遭殃,背後的操作實在令我極為震驚憤怒。

JN6854 發表於 2011-6-22 21:57 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-15 19:32 發表
番左香港,見新世x公司有gprs筍plan轉左同一個number過去,
呢d daily的電話忽然冇晒.
終於confirm廣告電話都係3hk賣比人的

個人遭遇相同
以前用3HK 0既時候真係特別多廣告來電
但係自從過0左SMV之後幾乎絕跡
而小熊來電顯示提供資料0黎睇 除0左打0黎問我續約0既Netvigator以外
主要係推銷金融產品0既電話 其他類型都相對少

Windows Mobile、S60、Android、iOS都已經有拒接來電軟件
另外一0的廠牌0既手機亦有內置來電防火牆
大家選購手機時不妨多加留意

樓主單0野 唔駛講─報警備案
警方唔受理就經生果/方向報跟
*咁已經屬於滋擾罪一類

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
cn2661_2d32 發表於 2011-6-23 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2011-6-22 21:57 發表

個人遭遇相同
以前用3HK 0既時候真係特別多廣告來電
但係自從過0左SMV之後幾乎絕跡
而小熊來電顯示提供資料0黎睇 除0左打0黎問我續約0既Netvigator以外
主要係推銷金融產品0既電話 其他類型都相對少

Windows Mobil ...

我朋友冇你咁好采.
本來相安無事.近日一上3HK廣告電話揀直勁過日經...
如我之前個post所講,
轉左新XX公司後近半個月的報告,
一個廣告電話都冇.以前係每日3個.......

*另外...最慘係...Sony Ericsson呢個大牌子的電話, Feature Phones係冇Firewall功能.
search過,係連自己裝都冇.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
JN6854 發表於 2011-6-24 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-23 00:23 發表
我朋友冇你咁好采.
本來相安無事.近日一上3HK廣告電話揀直勁過日經...
如我之前個post所講,
轉左新XX公司後近半個月的報告,
一個廣告電話都冇.以前係每日3個.......

*另外...最慘係...Sony Ericsson呢個大牌子的 ...

大牌子真係未見過有... (N記,SE都... )
好睇OS有無「坊間防火牆」
我地唯一可以做0既只有唔聽某類電話 除非你肯定佢0既「來源」
呢0的通常一聽就會「中伏」(往後有排收推銷)

http://news.hkheadline.com/daily ... 11/06/23/152461.asp
今日報章報導 部份商業機構自願簽署「人對人電話促銷專業守則」 有關守則7.1起生效
接到有關來電0既人會聽到對方表明身份 而『你』亦有權要求對方安排不再來電推銷
最重要係唔會再0係「睡眠時間」來電滋擾

商業機構終於肯為「抗拒真人推銷」邁出重要一步
cn2661_2d32 發表於 2011-6-24 00:47 | 顯示全部樓層
自願簽署.....

衫HK呢d有牌富貴爛仔, 點會同你守規矩講仁義道德丫.佢點會簽塊大石丟自己隻腳
明燬約ge野佢都成日做, 冇法律效用ge野佢真係簽左唔守咪又係咁.

仲有,佢大可以學"速龍地產"咁, 我地外判左比乜水公司,我地眼中佢只係間公關公司,我唔會理佢點幫我達成銷售目標

*唔聽係冇用架,以我所知你唔聽,佢system會mark做:未完成目標.
會打到你聽為止

當然,你聽亦衰第二範,即係話左佢知呢個號碼係有人用....
一係佢繼續sell你,一係佢學八爪魚card公司咁,賣你個number比.其他公司(唔止一間).....
即係做又死唔做又死
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
JN6854 發表於 2011-6-24 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-6-24 00:47 發表
自願簽署.....

衫HK呢d有牌富貴爛仔, 點會同你守規矩講仁義道德丫.佢點會簽塊大石丟自己隻腳
明燬約ge野佢都成日做, 冇法律效用ge野佢真係簽左唔守咪又係咁.

仲有,佢大可以學"速龍地產"咁, 我地外判左比乜水公司, ...

3HK唔駛講0架喇 佢會簽的話就真係『天下太平』

就算外判俾其他公司 外判公司都要遵守守則
包括有銀行業的匯豐電話理財中心、保險業的中銀集團人壽保險有限公司、電訊業的電訊盈科、教育業的香港導師會及客戶中心外包商
HK104 發表於 2011-6-26 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2011-6-24 21:32 發表

3HK唔駛講0架喇 佢會簽的話就真係『天下太平』

就算外判俾其他公司 外判公司都要遵守守則

呢間公司我係「永不錄用」!!
當年貪平用過一段時間,真係谷氣谷到爆。首先係質素,真係差到無倫,我試過在觀塘市中心分站上619想打電話,一直都冇法打出,要去到鯉魚門道回旋處先打到,而且係不時發生,似係佢唔夠線,確實係感受到平野真係冇好。此外,經常收推消電話,一個上午可以有4-5個,其他公司冇一間會咁多,亦難怪咁多人會認為呢間野賣客戶資料。
仲有,呢間野成日會sell一些憎值服務,推消員永遠唔會同你講幾錢,只有話提升服務叫你確認,唔問你就中招,問佢佢就答你只係$2/日,但當時我用的是四十幾月費,每日$2咪要俾多150%?而且試過有打來sell係3G憎值服務,但我當時仍是2G,唔通呢個野既sales冇生眼睛?就係呢野,我立刻停止服務,絕不回頭。

呻完谷氣野回返樓主,我認你應該報警,你個case似電話騷擾,警方會備案的。不過,警方會用來查既資源未必會多,所以同時最好去埋私隱公處、電訊理局等。
中華巴士 DL20 ML77
Anpretext 發表於 2011-6-27 00:18 | 顯示全部樓層
+X哥開力場都要錢嫁,
唔sell野幫補下點得呢,
無左佢香港一早淪陷喇

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
kp3011 -1 惡意灌水

查看全部評分

12A 發表於 2011-6-27 12:28 | 顯示全部樓層

剛才有3字頭電話響一下就收線
我無聽到, 但知道打返去就會係同你sell野

[奇想]
下次聽到呢d電話, 同佢講呢度係長生舖,
不知道有關人士會有什麼反應
九巴十六 與你在 GA5505 相見