hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 救命!我就0黎俾個廣告電話煩死......
開啟左側

救命!我就0黎俾個廣告電話煩死......

JN6854 發表於 2011-6-27 20:43 | 顯示全部樓層

原帖由 HK104 於 2011-6-26 22:01 發表
呢間公司我係「永不錄用」!!
當年貪平用過一段時間,真係谷氣谷到爆。首先係質素,真係差到無倫,我試過在觀塘市中心分站上619想打電話,一直都冇法打出,要去到鯉魚門道回旋處先打到,而且係不時發生,似係佢唔夠線,確實係感受到平 ...

即係好似佢0的寬頻咁 最初推出0個幾年又平又快又好服務
而家...用上一年恍如隔世...(唔係最平 唔係最快 服務又差 仲成日推銷埋0的垃圾)

如果你係佢0的「齋talk用戶」真係唔sell你增值服務就怪
(我0個時用上網plan就好0的 主要都係佢0的「外判」sell0野)

原帖由 12A 於 2011-6-27 12:28 發表
[奇想]
下次聽到呢d電話, 同佢講呢度係長生舖,
不知道有關人士會有什麼反應 ...

睇下佢打你固網定手機啦
手機總唔可能同人講長生舖0卦...
*或者同佢講呢個係公司電話 不過都未必行得通
睇我公司收spam fax收到一日十幾張就知
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
komodo 發表於 2011-6-27 22:37 | 顯示全部樓層
話不投契半句多,如果收到推銷電話 ,我唔會出聲直接收線,慳番啖氣暖下肚
傘外的世界有一片蔚藍
dippy 發表於 2011-6-28 18:21 | 顯示全部樓層
12A 發表於 2011-6-29 22:12 | 顯示全部樓層

原帖由 komodo 於 2011-6-27 22:37 發表
話不投契半句多,如果收到推銷電話 ,我唔會出聲直接收線,慳番啖氣暖下肚

唔接電話的話, 佢係會再打來
我就照接電話, 之後等佢出聲, 我唔會出聲直接收線

我考慮緊用長生店來打發
九巴十六 與你在 GA5505 相見
Anpretext 發表於 2011-6-30 00:33 | 顯示全部樓層
有無電子念佛機apps可以用?
12A 發表於 2011-6-30 15:31 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2011-6-30 00:33 發表
有無電子念佛機apps可以用?

某人不會開發這個apps, 不過會開發聖詠apps,
他肯開發後者的話, 簡直係德政及發揮才能的好機會

剛才接到推銷電話, 就用長生舖打發
位小姐仲問我借唔借$, 我就問你借唔借$搞那些事
位小姐最後就好無癮地同我say bye
九巴十六 與你在 GA5505 相見
kwyeung 發表於 2011-6-30 19:33 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2011-6-30 15:31 發表

某人不會開發這個apps, 不過會開發聖詠apps,
他肯開發後者的話, 簡直係德政及發揮才能的好機會

剛才接到推銷電話, 就用長生舖打發
位小姐仲問我借唔借$, 我就問你借唔借$搞那些事
位小姐最後就好無癮地同我say  ...

人地都係打份工, 洗唔洗咁陰毒?

你估打cold call既又好開心?
我識人就係做呢行,  每日老闆迫佢打200個cold call
明知打黎都冇生意, 老闆叫到可以say no咩?

唔鐘意聽咪cut線, 等人地快D打哂堆電話。
搞咁多野玩人, 你覺得好型好威?
HB00610 發表於 2011-6-30 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2011-6-30 19:33 發表

人地都係打份工, 洗唔洗咁陰毒?

你估打cold call既又好開心?
我識人就係做呢行,  每日老闆迫佢打200個cold call
明知打黎都冇生意, 老闆叫到可以say no咩?

唔鐘意聽咪cut線, 等人地快D打哂堆電話。
搞咁多野玩人,  ...

有時唔好怪人地要毒舌, 因為香港呢d類coldcall的煩擾程度真係太高。
因為cold call有時把口係更賤,, 有人同我講"你死左咪唔駛收到呢d電話囉"。

真人的都還好, 錄音推銷更加無法無天, 我就登記左<<拒收訊息登記冊>>, 都仲收到電話錄音推銷,(登記左呢個登記冊, 如果佢地仲打錄音推銷電話係犯法的)
班友仔都要仲OFTA warn完仲敢再打來

呢d完全無視法紀的人渣, 先係最可怕。

好多cold call話銀行提供貸款, 根本就係財仔冒認錯行去打的。
用意…我諗唔駛講都明啦。

銀行的就應該會好好禮貌, 但係唔見得銀行會打咁多個呢d電話囉。

JN6854 發表於 2011-7-1 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-6-30 21:13 發表
好多cold call話銀行提供貸款, 根本就係財仔冒認行去打的。
用意…我諗唔駛講都明啦。

銀行的就應該會好好禮貌, 但係唔見得銀行會打咁多個呢d電話囉。

以近期聽到0既推銷貸款電話0黎講
最常聽到安信、花旗 尤其前者每日都有N個coldcall打出
學樓上話齋 真係唔知信唔信佢 寧願草草打發佢或者用「來電防火牆」擋0左佢算
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
kwyeung 發表於 2011-7-1 03:17 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2011-6-30 21:13 發表

有時唔好怪人地要毒舌, 因為香港呢d類coldcall的煩擾程度真係太高。
因為cold call有時把口係更賤,, 有人同我講"你死左咪唔駛收到呢d電話囉"。

真人的都還好, 錄音推銷更加無法無天, 我就登記左, 都仲收到電話錄 ...

真人真事, 據我做cold call既朋友講,
佢心情唔好, 又覺得聽電話既串串貢,
聽完唔會刪走號碼, 仲會加粒星係隔離,
第二日再call過, 或者返夜更時半夜打俾你。

打電話又唔係賺自己錢, 人地都俾老闆逼緊。
大家一樣有老豆老母生, 何必要搞到人地難堪?

簡簡單單cut 線,
或者禮貌講明唔會用佢地服務, 臨尾仲要加句"唔該",
呢D叫 "人情世故",
你或者覺得荒謬, 事實係避免自己俾人玩。

當然, 你可以堅持用長生舖方法, 繼續侮辱人玩人,
但記住人在暗你在明,
仲要班cold caller日日俾人鬧幾百次, 有哂免疫。
點解幾百個call入面係要玩你, 值得深思。