hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴81增設巴士站
開啟左側

[服務調整] 新巴81增設巴士站

ma212223 發表於 2011-6-17 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2011-6-17 17:13 發表

咁會係災難.
不過而家720/720A呢系好彩無一條90既物體, 否則

新巴2號線有啲似90
neoplan720p 發表於 2011-6-17 22:57 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

你指係佢搶左18/722既客?
Choi 發表於 2011-6-17 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7295 於 2011-6-17 19:41 發表

22應該都唔會好似而加咁既樣.
而加D 7字頭東廊線由東邊出發平均應該唔駛15分鐘就上到橋, 但722咁慢慢行英皇道停下燈咁, 唔知囉...
要722多返人搭唔該佢減價啦, 咁既價錢只有半特快既享受  

早年722都打算非繁糖水道先上橋 ,不過俾人ban咗嚕
我反建議722太古城出入,然後2就清風街/歌頓道+電器道。
至於銅鑼灣道,就交給81,而高士威道,請坐5X。
新造的人、如鷹展翅上騰。
Choi 發表於 2011-6-17 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2011-6-17 21:07 發表

新巴2號線有啲似90

咁720P似90C/590C ?
專做利南/南灣(可惜否決了 )
nwfb1601 發表於 2011-6-18 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2011-6-17 20:26 發表

而家英皇道東行最主要係慢係炮台山健威一帶.

其實最塞0個段只0係七海0個邊,一過0左油街之後
就行雙線,0個度就唔算好慢。

就算北角道恆生開始轉返做單線,由於大部份車流
已經俾北角道截走0左,所以0個度都無七海咁塞。

原帖由 neoplan720p 於 2011-6-17 20:25 發表

因為而家722東廊個出入口都算係鰂魚涌部分 (當然可能有人會話果到已經屬於北角區)

睇返維基相關條目,北角範圍係由興發街一直去到
模範村,所以722出入東廊0既支路依然處於北角區
內。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
neoplan720p 發表於 2011-6-18 01:15 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

七海果邊真係出奇地塞.
至於北角道打後既英皇道, 最主要問題係堆燈唔順, 搞到成日都盞盞停, 乘客燥了底.

謝指證, 一路都以為模範邨/大酒店已經係屬於QB部分.
richardchan1988 發表於 2011-6-18 09:59 | 顯示全部樓層

原帖由 neoplan720p 於 2011-6-18 01:15 發表
七海果邊真係出奇地塞.
至於北角道打後既英皇道, 最主要問題係堆燈唔順, 搞到成日都盞盞停, 乘客燥了底.

謝指證, 一路都以為模範邨/大酒店已經係屬於QB部分. ...
一係踢車行渣華道

一係就拉長東行燈位

但2種方法而家都唔太可行
110既前科已經反證第1點

第2點就係先天問題
因為東行食正好多大路口 例如油街、琴行街、糖水道、渣華道大酒店
個度又要整過路處 往往都要先cut東行(但同時西行仲係綠燈) 然後比路口D人過先
再跟住cut西行

而且D小路燈位時間又鬼死咁長 好似書局街北行 係長得過份左D

其實可以從調節綠燈時間去入手 令到順燈D
不過多年都無做野 民康街個盞燈仲要特登提早set紅 驚死D人超速
坐電車分分鐘仲高性價比 (我唔敢話佢一定快得過巴士)

至於720 平日我無野講 但星期日真係做得好差
星期日去到太古已經幾乎無位坐 點解星期日唔可以開720P?
我始終覺得 太古先上東廊 已經慢西灣河成10分鐘 我坐地鐵已經差不多到老銅
太古真係咁重要咩? 地鐵整太古到中環車費平一級 平過720 已經係理想替代品
佢地真係要既 咪整番15-20分鐘一班P車比佢地嚕
我深信開到20分鐘一班 非繁都打唔爆

不過我得一把口 或許太古賺得更多 所以都係分享下
我好懷念中巴年代 一出就係西灣河街市個種感覺
我俾左6.5 同地鐵差不多同價 仲要我兜太古? 你太古班人坐地鐵收平一級 平成蚊架大佬 非常極度唔公平

大家講道理者
tobyhokh 發表於 2011-6-18 13:46 | 顯示全部樓層
講開2,720,720A,720P,我真係忍唔住要出聲:
我本身住興東邨,好多時都搭722,次次等車就火滾,平日人地720 10am-17pm做9-10分一班時,我地722就12分(標準),好多時中環脫班既話要14-15分一班,假日仲離譜,差不多4部2A=一部722,講真我都唔mind佢經Quarry Bay,Tai Koo,但係唔該唔好成日脫斑.東行方向仲恐佈,以前细個以為722好快,點知好多時722  16-17分一班+灣碼+Quarry Bay+鯉景灣,我由Central back to home要45分,但from my home to Central only 28分,你地話係末好恐佈,$6.5=勁慢,昆水,失敗.
ccicoltd 發表於 2011-6-18 15:40 | 顯示全部樓層

回復 38# 的帖子

坐 722 最怕遇上碌神,二波碌東廊、碌燈位,坐完真的會發瘋。
Choi 發表於 2011-6-18 20:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ccicoltd 於 2011-6-18 15:40 發表
坐 722 最怕遇上碌神,二波碌東廊、碌燈位,坐完真的會發瘋。

反正$6.5,我寧願上A12好過
落北碼點都快過兜灣碼
去太古坊隨時仲快