hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線) ...
開啟左側

[服務調整] 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線)

dippy 發表於 2011-8-12 17:44 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2011-8-12 18:00 | 顯示全部樓層
其實佢好在開學前改,不過海麗班人應該會繼續嘈
(一日唔夠車,又要大貪要做晒新區-SSP,SSP-石峽尾/又一城,始終都係一個死結)

其實我覺得dippy個建議都唔錯

不過衰在701好難同796C合併...
唔係就多幾部車用

而且新巴都應該唔多受796C食左條701,始終701都有佢既大客源定位

而且做循環線,新巴都會有乘搭限制
我覺得連宇宙坐唔坐到返去海麗都係問題
doraemonpaul 發表於 2011-8-12 20:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-8-10 18:51 發表
如果唔夠車,又要兼顧保安道同石峽尾
到最後兩邊班次只會一齊疏

而且我覺得舊時702係新區、SSP、長沙灣做已經好完美

再者係九龍地盤,我覺得九巴既責任就大D
比小巴搶客都算啦,小巴有客唔做你又唔郁手...

新巴今次都係 ...

關於車源問題,其實叫埋堅廠派車是否可行?

再不是,就不如索性把702轉做新巴/城巴聯營(話哂新巴和城巴都是同一個集團,而且城巴出名多車)?

這樣應該會很難不夠車嗎?甚至把702改成「超級循環線」都應該沒有問題嗎?
doraemonpaul 發表於 2011-8-12 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 6516 於 2011-8-10 16:18 發表
真係cover晒? 就咁睇見到達之路俾人放棄左

不過702是否應該要繞經達之路這個問題就應該要小心處理,因為這個建議幾乎等於把41A和41M提早判死刑。

我想你都不想見到41A和41M的停辦聲明出現「被702弄死」這個point,和引起市民不滿「大財團壟斷巴士服務」嗎?
KC3555 發表於 2011-8-12 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ScottLeung 於 2011-8-12 17:38 發表

其實知道10仔鐵定唔做之後,我地個會(富昌邨居民協會)甚至全個區議會都係叫702A常規化上又一城,唔知點解運輸署會郁702....
好啦改702之後,保安道果頭斷左,我地居協係主力叫將702S常規化行走新填海區同蘇屋李鄭....又唔 ...

好簡單,新巴嫌702客唔夠,常規化某條線就等於要係另一條線抽調資源,
現時運輸署對所有巴士線個玩法就係咁,除非運輸署一早同意開放資源,
無理由我地知,你地D社團唔知喎。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
doraemonpaul 發表於 2011-8-12 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ykh 於 2011-8-10 22:57 發表
其實將702S全日加相反方向開多條線,已經完滿解決702原有路線+明愛的問題
至於原本10A/M客當792M咁做就得喇
咁搞法點都少車過DIPPY個方案(太看好填海區去九龍仔的需求,應該要成十架車),
而且條條村都有車搭,點都好過依家同DAB今日派紙個報告(同doraemonpaul個提議一樣,有無咁準?)
702變番循環線只會搞到脫班有排等,25/8改又會太遲,如果今年唔係選舉年兼小巴唔做,
702,10A/M,75,41A/M,42,44A應該用巴士重組改革
而796C就真係吉車遊街,唔知點搞好喇

其實我那個雙向循環線並不是甚麼大智慧,基本上讓小學生去想都想得出。

因為事實上若該地區有「多邊形需求」且只能容許一條巴士路線經營的話,「雙向循環線」幾乎是最好的解決辦法。

現在最大問題就是海麗果班區議員自私,企圖把702「私有化」。

海麗果班區議員應該要修讀工程學課程,重新建立「各界互相遷就」這個做人應該要有的態度。
kay 發表於 2011-8-12 20:57 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2011-8-12 20:45 發表

其實我那個雙向循環線並不是甚麼大智慧,基本上讓小學生去想都想得出。

因為事實上若該地區有「多邊形需求」且只能容許一條巴士路線經營的話,「雙向循環線」幾乎是最好的解決辦法。

現在最大問題就是海麗果班區議員 ...

問題係702..或者701開辦原意...
702依家個開辦性質已經同當時好唔同

明明係海麗往返SSP長沙灣既線,無啦啦整到去咁遠
就算夠車夠客有得賺,都一定有人嘈,好正常姐....

而且石峽尾班客點睇都唔會多過海麗新區個班
新區個邊有個較大既發言權都好正常..反而你話佢地想私有化條路線就唔算合理

成件事,如話話邊個有錯,第1個錯都唔會係海麗居民

如果搞循環線..701+702+796Ccut幾部車,個時針循環應該可以再大D..可以去埋旺角了..

都好視乎新巴點睇,究竟想還返條702比海麗,定係繼續深入九龍區
不過以新巴目前既睇法,佢又係大貪,想兩樣做晒皆大歡喜

呢個時候都要考驗新巴班人有無創意,係不加資源下創造共贏了
HF3204@243M 發表於 2011-8-12 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2011-8-12 20:40 發表

好簡單,新巴嫌702客唔夠,常規化某條線就等於要係另一條線抽調資源,
現時運輸署對所有巴士線個玩法就係咁,除非運輸署一早同意開放資源,
無理由我地知,你地D社團唔知喎。 ...
我覺得新記唔係嫌客唔夠,而係想食埋石峽尾
但係車就得咁多,運吉死都唔加 quota
原帖由 kay 於 2011-8-12 20:57 發表

問題係702..或者701開辦原意...
702依家個開辦性質已經同當時好唔同

明明係海麗往返SSP長沙灣既線,無啦啦整到去咁遠
就算夠車夠客有得賺,都一定有人嘈,好正常姐....

而且石峽尾班客點睇都唔會多過海麗新區個班
新區 ...

但係唔怪得晒老新,人地都係做生意
如果運吉每開新邨都唔只係旨意居民搭鐵,諗埋巴士同小巴點開點走,都唔洗搞到今日咁
michaeltang 發表於 2011-8-13 08:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-8-12 18:00 發表
其實佢好在開學前改,不過海麗班人應該會繼續嘈
(一日唔夠車,又要大貪要做晒新區-SSP,SSP-石峽尾/又一城,始終都係一個死結)

其實我覺得dippy個建議都唔錯

不過衰在701好難同796C合併...
唔係就多幾部車用

而且做循環線,新巴都會有乘搭限制
我覺得連宇宙坐唔坐到返去海麗都係問題

咁今次係區議員要求做循環線,
而且新巴已經俾唔少區議員嘈今次延長路線已經收貴左,
所以新巴應該都唔會喺呢個moment加乘搭限制呢樣野。
不過都係嗰句,有幾多人真係會喺宇宙為左唔駛行而走去搭702兜一大個圈先返到海麗
HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站
michaeltang 發表於 2011-8-13 08:45 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul 於 2011-8-12 20:45 發表

現在最大問題就是海麗果班區議員自私,企圖把702「私有化」。

海麗果班區議員應該要修讀工程學課程,重新建立「各界互相遷就」這個做人應該要有的態度。

其實我想問下你認為海麗班區議員自私,企圖將702私有化,
有冇一個實則例子?

我淨係想講,
的確今次702改左道之後最大反映係海麗班居民,
包括要求改道行番長沙灣道、東京街一段,
之不過...係咪就係等如將702私有化?

同埋...我想講既係...如果有留意遞交文件要求改道行返長沙灣道、東京街既唔淨止係海麗議員,
富昌都有,咁我睇唔出海麗議員點樣自私、企圖將702私有化?
HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站