hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線) ...
開啟左側

[服務調整] 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線)

樓主| CN9AMT100UP 發表於 2011-8-16 11:49 | 顯示全部樓層

區議員消息

有轉機

75A 小巴正式向運輸署申請延長至大坑東(救世軍)

換言之,運輸署原理上可以用75A代702

702又可以應海麗居民要求回復原狀

補充資料:
75A 為小巴75 號之輔助路線
來往富昌邨及北河街街市。
為75短途特車之正式分支
收費2.7

用車一架(長陣)
只在繁忙時間服務(好似0900-1230, 下午大約1500-1900)

PS. 就係75(75A)令10A/M 加設西九龍$2.5 分段
cong 發表於 2011-8-16 11:56 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2011-8-16 12:31 | 顯示全部樓層
原帖由 CN9AMT100UP 於 2011-8-16 11:49 發表
有轉機

75A 小巴正式向運輸署申請延長至大坑東(救世軍)

換言之,運輸署原理上可以用75A代702

702又可以應海麗居民要求回復原狀

補充資料:
75A 為小巴75 號之輔助路線
來往富昌邨及北河街街市。
為75短途特車之正式 ...

有咩用?都駁唔到九龍塘站。由 10A/M 到今日 702,果頭最多人上車始終係又一城。
而且行多成倍路,都唔知道 75A 洗唔洗加價....
至於你們信不信?反正我信了
da54 發表於 2011-8-16 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2011-8-16 11:56 發表

呢度曾經有板友講過, 短途線即使好似九記 5 仔咁既客量都要見紅 (果陣仲係彩虹做總站), 701 / 702 收到咁平應該都幾難做

5 號係短途線?長途流水線黎架喎.....
兩種線盈利模式大有分別.....
cong 發表於 2011-8-16 13:31 | 顯示全部樓層
michaeltang 發表於 2011-8-16 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-8-16 08:17 發表
係隔離版見到富昌居民協會通告
702會係20號改做循環線

其實,702真係一個唔合適既替代品
今次改完,下次又幾時改?下次會否因為脫班嚴重要改返雙總站?

決策個班人又願唔願意,承認702改動係有根本性問題,要求運吉招標返小巴,還原702?

係個張通告度,對於往返蘇屋的,暫時都要用796C
雖則796C既服務真係好難叫人由702轉796C,除非796C班次拍住702喇

而且796C當初set個分段係優惠分段有期限,其實又暗示左d乜?
會否留一步比702一個機會還原?

今日都見到政黨資料,
702會提早喺8月20日改做循環線 (原先各政黨均表示係8月25日改路線)。

今次改完理論上應該唔會再喺短時間改,
因為今次已經滿足大部份區議員喺交運會所提出嘅建議,
包括改行長沙灣道、東京街,改做循環線,
所以理論上條線要再次大改嘅機會唔大,
改返做雙向更加唔會有可能。
有可能嘅改動就係睇下泓景嗰邊有冇牙力要番702入南昌站,同埋南山邨、龍珠街一帶巴士站更改。

至於再招標小巴問題,
亦都相信唔會再做,就算係嘅都唔會以10A、10M原有路線形式進行招標,
因為議員早於會上同意新巴改路線去又一城就唔再將10A、10M招標,
咁所以運輸署相信都唔會批招標、而新巴相信都會反對。

同埋,講真招標小巴線係咪真係對乘客/居民一個好好嘅解決方法?
我曾經都同一啲區議員提及過,
最理想其實係由巴士去做好過用小巴去做,
始終巴士載客、清客量高,
可能巴士路線班次比小巴疏,
但有時等上到一架有位嘅小巴時間可能同巴士路線差唔多,
所以兩者其實冇太大分別。

此外,留意以前10A、10M收費其實比而家702貴,
但一樣都係維持唔到收入,再申請加價俾區議員反對而最終申請停止服務,
所以一旦由小巴路線做,
我真係唔敢想像一程收幾多錢,
同埋小巴營運商可以隨時話唔做 (俾6個月通知運輸署),
變左主導權喺小巴營運商度而唔係區議員,
舉例議員唔俾加價小巴營運商咪最多唔做,一拍兩散。
所以如果要有穩定服務,巴士係會好過小巴~
HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站
dippy 發表於 2011-8-16 13:51 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2011-8-16 15:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-8-16 13:51 發表
依家條702做埋海麗同埋又一村
如果要係蘇屋同又一村中間揀一個, 我會要又一村而唔要蘇屋
因為據說44A如果可以拉去長沙灣(永隆街)同加價就肯做落去
而富昌又有75小巴
咁又何苦夾硬拉走岩岩得黎既702呢 ...
加價? 班區議員肯咪得lor~
HT408 發表於 2011-8-16 16:03 | 顯示全部樓層
宇宙有得去又一城
但又一城無得返果邊:(

點解唔將返海麗改行元州街、東京街南行直落呢

似乎冇人睇到改線後有E個問題wo
da54 發表於 2011-8-16 16:24 | 顯示全部樓層

原帖由 HT408 於 2011-8-16 16:03 發表
宇宙有得去又一城
但又一城無得返果邊:(

點解唔將返海麗改行元州街、東京街南行直落呢

似乎冇人睇到改線後有E個問題wo

1. 又一城本來就無車去宇宙商場,即係維持現狀
2. 行東京街?你講笑嗎?你知唔知 702 有幾多客係欽洲街上車?
唔行欽洲街不如直接取消 702