hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線) ...
開啟左側

[服務調整] 西九龍巴士線702新走線/班次/收費(6月29日再次更新路線)

dippy 發表於 2011-8-20 18:36 | 顯示全部樓層

dippy 發表於 2011-8-20 20:33 | 顯示全部樓層
kiwai 發表於 2011-8-20 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2011-8-20 20:33 發表
岩岩坐702係又一村上車,全車得一個客係唔落車
到底應唔應該為左一個客而犧牲班次穩定性呢?
係時候要各位諗下,所謂唔影響原有乘客係咪過於理想 ...

其實做番雙向總站, 用番現時702/702轉乘解決東京街往海麗的問題,
又得唔得?
FD5410 發表於 2011-8-20 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2011-8-20 20:33 發表

其實我覺得一條 702 真係唔應該同時揹咁多野上身
特別係沿途特別多燈位既時候...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
ctb8107 發表於 2011-8-22 19:30 | 顯示全部樓層

佢至少應該在又一村循環點等夠鐘先開
kay 發表於 2011-8-22 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2011-8-22 19:30 發表

佢至少應該在又一村循環點等夠鐘先開

但據講星期日702班次去到又一城已經過左鐘...
ykh 發表於 2011-8-22 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 doraemonpaul發表

就係偏偏只有一間學校闊度的東京街與東沙島街就可以搞到702的路線改完又改。

查實東京街長沙灣鐵路站巴士站與保安道街市的距離比原來的東沙島街巴士站與保安道街市的距離更遠,而宇宙商場那個巴士站與保安道街市的距離比原來的東沙島街巴士站與保安道街市的距離則差不多,但偏偏當初702改為途經元州街和東沙島街這個舉動就已經可以搞到海麗邨居民的生活大受困擾,其不滿的程度幾乎達至要圍堵西九廠抗議。

如果你認真做實驗,把兩個海麗邨居民分別放在東京街長沙灣鐵路站巴士站和東沙島街巴士站,然後要求他們步行前往保安道街市,你就會發現東沙島街巴士站的那個會一直迷路,直至他無意中行到東京街為止。這顯示了對於海麗邨居民來說,東京街與東沙島街就是「世界上最遙遠的距離」。這個現象我相信心理學都有記載。

新巴做今次的路線改動時我相信他們心中也幾乎笑到肚痛,因為他們一輩子到想不到原來把702改為途經元州街和東沙島街就足以令到海麗邨居民認為「遠離蘇屋地帶」。不過新巴在整件事件上都有不足的地方,就是他們當時把702改為途經元州街和東沙島街的時候沒有好好教導乘客如果要前往東京街長沙灣鐵路站巴士站或宇宙商場那個巴士站的話請在東沙島街巴士站落車,並在東沙島街巴士站掛上前往東京街的指示牌,咁就唔駛搞到8月20日把702改回途經長沙灣道及東京街,而海麗邨居民亦不會有不滿。

當然整件事件最錯都是海麗邨居民,當時702被改為途經元州街和東沙島街的時候他們沒有好好冷靜下來,打開地圖check清楚東沙島街巴士站的位置,仔細衡量新巴士站與舊巴士站的影響。他們只懂得向區議員投訴,而區議員多不會做恰當的事。

我相信今次的路線改動是香港最搞笑的巴士路線改動,足以令香港遺臭萬年。

除左海麗邨,原本702仲服務四小龍、富昌、欽州街、長沙灣道、東京街、青山道,長沙灣道、東京街沿線都會有人搭唔番702,相反黎講,海麗邨四小龍居民亦都想去番呢兩個站,而元州街範圍亦可由青山道既站覆蓋,所以新巴改番行長沙灣道,實屬合理,何來"遺臭萬年"?

原帖由 doraemonpaul 發表

其實在整件事上新巴是自討苦吃。

...

702現在改成這樣只是「沒有辦法之中的辦法」,因為要途經欽州街意味著往來海麗邨與蘇屋的路線變得迂迴,而且如果要702深入蘇屋意味著把富昌邨和南昌邨往來又一城的乘客趕入鐵路,因此702才改成這個「繞經蘇屋邊界」的方案。

幸好由東京街步行前往保安道街市的路程不是太遠,這才勉強塞得住海麗邨居民把口,如果換著是要求前往蘇屋邨的話則肯定仍然不會滿意。

呢幾句我同意,不過doraemonpaul 你咁關心702,你想出黎選呀?定係你知"一群海麗邨居民"係邊個?
ykh 發表於 2011-8-22 23:47 | 顯示全部樓層
加多句題外話,今日7:2X係旺角等701,發覺條龍由通菜街站去到通菜街間BELENO咁長
琴日下午見到海麗邨總站有調查員數701,702上落客人數

唔通新巴想迫官方加多D QUOTA
michaeltang 發表於 2011-8-23 14:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ykh 於 2011-8-22 23:45 發表

除左海麗邨,原本702仲服務四小龍、富昌、欽州街、長沙灣道、東京街、青山道,長沙灣道、東京街沿線都會有人搭唔番702,相反黎講,海麗邨四小龍居民亦都想去番呢兩個站,而元州街範圍亦可由青山道既站覆蓋,所以新巴改番行長 ...

我只係覺得位doraemonpaul板友句句都講海麗邨居民點樣唔啱,
其實我淨係想講,
正如我前文提及,
唔該doraemonpaul板友喺話任何人士唔啱之前,
先睇睇區議會交通及房屋事務委員會會議文件,
當中要求改行長沙灣道、東京街嘅唔淨止係海麗嗰邊區議員,
富昌嗰邊區議員都有遞交有關建議,

http://ssp.had.pbase.net/ssp_d/pdf/thac/2011/22nd%20THAC/SSP_THAC_2011_109_TC.pdf

所以唔該唔好以偏概全,一口咬定係海麗居民點錯,
而係根本條線改動咗之後係影響一堆乘客,當中亦都唔淨止係海麗居民。

仲有,doraemonpaul板友提及「新巴做今次的路線改動時我相信他們心中也幾乎笑到肚痛,因為他們一輩子到想不到原來把702改為途經元州街和東沙島街就足以令到海麗邨居民認為「遠離蘇屋地帶」。」
我睇唔出呢句野既真確性有幾高
難道doraemonpaul板友係新巴或者海麗居民心入面條蟲?
有咩証據証明相信新巴心中也幾乎笑到肚、途經元州街和東沙島街就足以令到海麗邨居民認為「遠離蘇屋地帶」?
如果冇既,
唔該請唔好用你自己所謂既心理學等等之類去套落其他人諗法度。

同埋,
doraemonpaul板友提及「我相信今次的路線改動是香港最搞笑的巴士路線改動,足以令香港遺臭萬年。」
咁樣我就即管放長雙眼睇有幾搞笑、有幾足以令香港遺臭萬年?
一個小小既改動都可以令香港遺臭萬年我都第一次聽,
或者咁樣,用誇張手法去講一件事無問題,但係誇張到咁既就只會貽笑大方。
HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站
michaeltang 發表於 2011-8-23 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ykh 於 2011-8-22 23:47 發表
加多句題外話,今日7:2X係旺角等701,發覺條龍由通菜街站去到通菜街間BELENO咁長
琴日下午見到海麗邨總站有調查員數701,702上落客人數

唔通新巴想迫官方加多D QUOTA ...

其實調查員呢一兩日都已經見到喺海麗邨總站數人數
至少我星期日夜晚搭701都見到有人數上、落車人數
始終呢一兩日又再改路線,
我諗都應該只不過係運輸署例行做既工作,
唔關新巴想迫官方加多d quota事。
HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站