hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 人口普查一問
開啟左側

人口普查一問

AVD1 發表於 2011-7-2 11:52 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2011-7-2 09:42 發表

咁樣睇啦
我自己其實係負責失業率方面的
問 0既野跟P11相似

其實你一月至六月頭共五個半月不在港
6月30日在港的話
你 0既答案應該係在港,少於一個月(應該會有呢條選擇)

而P12答案就好睇你自己在港時間

至於你話 ...

咁我而家開始明白小小
但係 "(如公幹、度假、讀書或探親)則不計算在內" 其實係指咩意思, 因為呢句搞到我非常 confuse ~
乜野叫做(如公幹、度假、讀書或探親)則不計算在內 ?

1) 由於我在海外讀書 o既關係, 所以我就應該係填我少於一個月時間起香港 - 你上面已經解答左我個問題啦
2) 如果我屋企人曾經於一月到六月曾到外地旅行, 係唔係應該填返 01 六個月 (即整段時間) ?

THX AGAIN
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ben2004 發表於 2011-7-2 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-7-2 11:52 發表

咁我而家開始明白小小
但係 "(如公幹、度假、讀書或探親)則不計算在內" 其實係指咩意思, 因為呢句搞到我非常 confuse ~
乜野叫做(如公幹、度假、讀書或探親)則不計算在內 ?

1) 由於我在海外讀書 o既關係, 所以我就應 ...

果句野o既意思係, 總之你果日唔起香港留宿, 就唔計算起相關時間入面
「如公幹、度假、讀書或探親」只係「唔起香港留宿」o既例子
就好似「包括但不限於」咁o既意思

你o既第二條問題, 如果你屋企人去唔夠一個月旅行, 咁就要填「5 個月至少過 6 個月」
AVW56 發表於 2011-7-2 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2011-7-2 01:21 發表

我自己都收到短問卷, 不過我真係唔係好明佢講乜 (今次我係選擇電子問卷, 所以就咁 COPY 就 OK)
如果有板友收到 o既, 介唔介意解釋下 P11 / P12 條題目係咩意思 ~

P11        
在2011年上半年,即由2011年1月1日至2011年6月30日,總共有多少時間在香港?
只計算在香港留宿的日子。在香港以外地方留宿的日子(如公幹、度假、讀書或探親)則不計算在內。

P12        
預計在2011年下半年,即由2011年7月1日至2011年12月31日,將會有多少時間在香港?
只計算在香港留宿的日子。在香港以外地方留宿的日子(如公幹、度假、讀書或探親)則不計算在內。

你讀番書所以中文相對地無咁好? (講笑, 勿介意)

你解錯左條問題, 條問題應該係咁理解:

(如公幹、度假、讀書或探親)其實係香港永久性居民於香港以外地方留宿的常見例子,
本意係希望住戶更加明白咩情況係屬於 "
在香港以外地方留宿的日子", 從而減去有關日子的天數.

AVW56 發表於 2011-7-2 19:18 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2011-7-1 23:15 發表

首先, 唔好意思, 你真係左, 我唔係學生哥...
另外, 有甩漏既問卷會有統計員上門處理呢樣野亦都唔係我作出黎或者發夢見到
係個次training 既負責職員講既...
或者佢可能表達得唔清楚, 將checker 同 enumerator 掉亂左黎講啦下....
而因為某d 原因, 個本工作人員既handbook 我係無係手既
至於咩原因就我諗我無義務向你解釋....

我唔係擔心自己呀, 而係擔心有人比左錯誤訊息咋....
不過睇閣下咁了解內部程序, 應該都係助理組長, 甚至係組長
既然係咁, 你話係就係啦
糾正人可以用一d 婉轉d 既手法, 唔需要一黎就大大隻 "錯" 字送比人既....
下下就 "錯!" "錯!" "錯!", 做你既手下都應該幾慘....

你唔係學生哥, 咁你即係 助理組長(ACE) 或者係 組長(CE) 啦.

我強烈建議你盡快領取/搵返你的工作手冊, 一陣做錯野, 就無謂啦.
如果你自己都唔熟詳情, 一陣班統計員(ER)有野唔識問你, 你點算先?
你自己都未讀熟D資料, 做你手下仲慘.

我係知道人口普查的詳情, 但我唔係臨時外勤工作人員, 唔係CA/ER/CK/ACE/CE.
至於我係咩職位, 我無義務向你解釋.

你仲有12日就開工 (Day -1 開工), 趁仲有時間, 希望你可以讀熟本工作手冊.
teddybus 發表於 2011-7-2 22:46 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2011-7-2 19:18 發表

你唔係學生哥, 咁你即係 助理組長(ACE) 或者係 組長(CE) 啦.

我強烈建議你盡快領取/搵返你的工作手冊, 一陣做錯野, 就無謂啦.
如果你自己都唔熟詳情, 一陣班統計員(ER)有野唔識問你, 你點算先?
你自己都未讀熟D資 ...

對唔住, 兩者都唔係...
咁你可以放心, 呢個stage 黎講我了唔了解個步驟對成個統計都未有任何影響
而工作手冊亦都唔係我唔拎, 而係我未有需要拎, 未有需要了解....
所以閣下都唔需要再花時間花心機搵位窒人喇....

但係我o岩o岩問過另一個做ACE既同事
佢都話應該係統計員上門處理呢堆甩漏問卷....
不過基於求真精神, 我諗都會向官方尋求答案...
AVW56 發表於 2011-7-2 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2011-7-2 22:46 發表
對唔住, 兩者都唔係...
咁你可以放心, 呢個stage 黎講我了唔了解個步驟對成個統計都未有任何影響
而工作手冊亦都唔係我唔拎, 而係我未有需要拎, 未有需要了解....
所以閣下都唔需要再花時間花心機搵位窒人喇....

但係我o岩o岩問過另一個做ACE既同事
佢都話應該係統計員上門處理呢堆甩漏問卷....
不過基於求真精神, 我諗都會向官方尋求答案...

哦, 原來係大後備, 失覺失覺.

7月15日有第一LOT, 會交比各中心的所有checker做,
7月22日有第二LOT, 會交比各中心的所有checker做,
成個census period, 只此兩LOT作特別安排.

其餘時間, 一律由觀塘office的同事負責, 透過電話訪問形式補問內容.
如果問卷上無聯絡電話, 觀塘office的同事先至會親身落區做家訪, 總之絕對唔關地區各中心的CK或ER事.

teddybus 發表於 2011-7-2 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2011-7-2 22:57 發表

哦, 原來係大後備, 失覺失覺.

你想要官方答案? 我可以比你!
我問過我老細, 佢話:

7月15日有第一LOT, 會交比各中心的所有checker做,
7月22日有第二LOT, 會交比各中心的所有checker做,
成個census period, 只此兩LOT作特別安排.

其餘時間, 一律由觀塘office的同事負責, 透過電話訪問形式補問內容.
如果問卷上無聯絡電話, 觀塘office的同事先至會親身落區做家訪, 總之絕對唔關地區各中心的CK或ER事.

首先, 我唔知你係邊個
點解有官方渠道查詢唔用而要相信你
尤其是當你所講既同我係training 聽到既有出入個陣....
當然, 唔排除個日training 既同事係simplify 左個步驟
又或者無講明會有另一team 人負責執漏
可能閣下敬業樂業, 想成個census運作暢順
但我諗閣下可以用一d 適當技巧去矯正其他人既錯誤
而唔係一黎就 "錯!" "錯!" "錯!"
你係查詢者 聽到熱線員聽完問題 劈頭就話你錯 你都會火滾啦....

teddybus 發表於 2011-7-2 22:58 | 顯示全部樓層
DEL
12A 發表於 2011-7-3 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2011-7-2 07:40 發表

1. 最理想的情況, 當然係住戶收到通知卡後, 自動自覺打電話去約實一個到訪日期及時間啦.

但如果住戶無咁做, 統計員或覆核員仍是會於其他日子的其他時候再次自行到訪,
2. 直至超過某個到訪次數仍然訪問唔到住戶, 先會將該屋宇單位紀錄為 "未能接觸" 而close file.

1. 聽前輩講, 試過抽到禁區內單位
剛巧該單位是在政府設施內
有關當局自動自覺通知公司, 報番係吉屋,
仲講埋批禁區紙比公司都無用

2. 我見短問卷有7個格作紀錄, 應該係7次

非官方答案, 以前我對於無法接觸的住戶做法如下
1. 問座頭保安 (適用於新近入伙的大廈)
2. 問隔離左右
3. 留意信箱

有些之前有其他人去了兩三次而無法接觸的單位, 最後在我手証明了是吉屋
有次在座頭登記, 個保安見我寫個門牌, 就話係吉
又試過單位業主?見到字條之後就打電話通知我間屋係吉

3. 統計署入面有無人專做多外國人住的地區, 如愉景灣
呢班人同做市區的比, 要求和待遇有什麼不同
九巴十六 與你在 GA5505 相見
AVW56 發表於 2011-7-3 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2011-7-3 00:04 發表
1. 聽前輩講, 試過抽到禁區內單位
剛巧該單位是在政府設施內
有關當局自動自覺通知公司, 報番係吉屋,
仲講埋批禁區紙比公司都無用

唔係好明你問咩......
自動自覺通知公司? 咩公司? 點解要通知公司?

非官方答案, 以前我對於無法接觸的住戶做法如下
1. 問座頭保安 (適用於新近入伙的大廈)
2. 問隔離左右
3. 留意信箱

有些之前有其他人去了兩三次而無法接觸的單位, 最後在我手証明了是吉屋
有次在座頭登記, 個保安見我寫個門牌, 就話係吉
又試過單位業主?見到字條之後就打電話通知我間屋係吉

做法正確

3. 統計署入面有無人專做多外國人住的地區, 如愉景灣
呢班人同做市區的比, 要求和待遇有什麼不同

據我所知, 並無特別要求, 待遇亦一樣.