hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2011年七一大遊行
開啟左側

2011年七一大遊行

dbat98D 發表於 2011-7-2 14:55 | 顯示全部樓層

源頭根本就係特區政府同中國政府
尋晚嘅示威者好明顯就係受打壓
蘋果日報都寫得好清楚示威者係和平
警察係無理用暴力, 警務處長應馬上辭職及
向尋日有份遊行嘅22萬人道歉
6516 發表於 2011-7-2 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2011-7-2 14:55 發表
源頭根本就係特區政府同中國政府
尋晚嘅示威者好明顯就係受打壓
蘋果日報都寫得好清楚示威者係和平
警察係無理用暴力, 警務處長應馬上辭職及
向尋日有份遊行嘅22萬人道歉 ...
即係咁, apple擺明唔中立, 佢講果d我真係唔多信

先唔評論警方同示威者之前做過d咩
好喇, 假設"警察係無理用暴力"
咁和平o既示威者就要以暴易暴嗎?
香港幾時變成咁?
又好喇, 你以暴易暴, 但唔係對警察, 係對小市民
咁又咩意思先?

點解果時50萬人上街可以幾和平都有成果, 今時今日要訓街?

我唔係唔支持示威遊行, 我唔係支持政府
但有時做野要對事唔對人, 唔好以為民主真係可以橫行霸道
邊個訓街我都一樣鬧, 理得你係為民請命又好, 保皇黨示威又好

好坦白講, 訓一次已經搞到人, e+再訓多次搞到更多人
下次再訓, 我諗好多冇咩立場o既市民都會覺得討厭
仲有幾多人會繼續支持呢種行動呢?
究竟咁樣用市民就講數籌碼, 係唔係正確呢?
真係好值得反思
tomchen 發表於 2011-7-2 15:55 | 顯示全部樓層
我覺得現今示威者開始同特區政府越來越接近.......一樣唔俾生路人行
kiwai 發表於 2011-7-2 16:48 | 顯示全部樓層

仲記得2003年71遊行, 遊行示威者沒有走出去干諾道中堵塞馬路, 一樣可以令董建華落台, 咁就証明左和平理性的示威係可以有效咁表達市民的聲音

點解今年71遊行, 示威者就要走出去干諾道中? 唔通佢地想市民壓惡佢地?
佢地有冇諗過, 今年點解唔可以好似03年咁, 號召到50萬人出黎遊行? 其中一個原因就係市民根本唔讚城佢地呢種激行為, 所以先寧願唔企出黎!
nickhei 發表於 2011-7-2 17:06 | 顯示全部樓層
nickhei 發表於 2011-7-2 17:20 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2011-7-2 17:27 | 顯示全部樓層

原帖由 nickhei 於 2/7/2011 17:20 發表

當然爭議地方係安全同社會淨得益多少問題!

呢個先係最緊要。如果真係要升級,
用身體阻止其他市民正當使用道路,有效、合理嗎?

退一步而言,就算社民連同人民力量的目的,
真係想做不合法但合理、有效的事,我可以話,
用一大班支持者的生命去威脅其他普通市民生命,
係完全錯誤。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2011-7-2 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-7-2 17:27 發表

呢個先係最緊要。如果真係要升級,
用身體阻止其他市民正當使用道路,有效、合理嗎?

退一步而言,就算社民連同人民力量的目的,
真係想做不合法但合理、有效的事,我可以話,
用一大班支持者的生命去威脅其他普通市民生命,
係完 ...
其實都幾矛盾。
一方面我覺得毓民等人散播的理論及領導的行為,某程度上令到社會焦點放在他們的行為上而devalue了訴求;
但另一方面,又怕若沒有這些較aggressive的舉動,當頭上真係壓把刀下來的時候就只能任人宰割。

幾十萬人和平示威和平散去然後真係改變到政治現實,可以係港人引以為傲的成就;
但同時,當和平示威變成常態,又怕特區及北京政府變得麻木,並懂得針對港人心理,
「先讓一部分人收聲」,從中分化削弱每一次的反抗力量。

恨能傷身,我都不知幾想可以萬事如意,讓示威變成歷史。

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E8%B5%B7%E5%88%9D%E4%BB%96%E5%80%91%E2%80%A6%E2%80%A6

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
nickhei + 1 道出了合理暴力乃官逼民反事實 ...

查看全部評分

238X 發表於 2011-7-2 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2/7/2011 18:26 發表

幾十萬人和平示威和平散去然後真係改變到政治現實,
可以係港人引以為傲的成就

我唔相信呢個事實背後無西方社會的利益及暴力作為後盾。

政治是很現實的,幾個中東國家的示威,形式甚至訴求
都可能一樣,但結果各有不同,根本原因就係唔同地方
對唔同勢力的利益都唔同。

我同意必需上街發聲,但並唔認為咁就可以左右大局。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
nwfb94A 發表於 2011-7-2 18:51 | 顯示全部樓層

今次佢地兩班係咪特登聯手封晒去中環以西嘅主要道路