hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2011年七一大遊行
開啟左側

2011年七一大遊行

JN6854 發表於 2011-7-3 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N280_FX8032 於 2011-7-3 00:57 發表
攪到今時今日香港咁亂全因為曾蔭權班子領導唔好,管治唔到香港。就算將來邊個做特首都係這樣的局面,我希望曾蔭權領導班子、林公公唔好再發夢啦,收回替補方案再咨詢公眾啦,我地只希望有補選權,希望政府唔好再莫視22萬人及昨晚阻礙中環交通的人民力量及社民連的訴求。如果政府一意孤行要在七月十三日表決通過立法會替補方案,到時肯定又要靠群眾力量包圍立法會。

已經有政黨表明13日「圍堵立法會」 假若政府強行通過替補方案(引爆政治炸彈)
大家可以通知前往/離開中環0既朋友『落地底(搭港鐵)』都得 *叫定港鐵調定後備空車到側線standby都得0勒

原帖由 3av188 於 2011-7-3 01:02 發表
PS:的士司機近年一樣試過係大嶼山塞 ...

http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 81203_55_542549.htm
http://www.takungpao.com.hk/news/09/06/10/GW-1095620.htm
http://www.hkatvnews.com/v3/shar ... atvnews_138237.html
08年12月 翌年6月的士司機被判監 10年3月改判緩刑

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
HB00610 發表於 2011-7-3 02:35 | 顯示全部樓層

轉番來的回應:
陳雲致梁振英「公開信」

佔領馬路癱瘓公共秩序,是常規的示威行動。當正義的民意用遊行、靜坐、絕食等和平感召的方法而政府不予理睬的時候,只能用和平的損耗方法,以社會的正常運作為代價,逼使政府在某段時間之內回覆民意。
當中,令某些市民不便及損失效率,這是必須的代價,而這種代價,遠遠少於縱容不公不義及強權剝削繼續存在!至於示威期間危及無辜市民或警察安全,這是無能政府才會講的。因為健全的執政者早應準備好應急方法,也不應威逼警察行惡,否則就是失職。

呢兩段, 基本上講哂我想講的野(包括埋對在B2兩位回應我的仁兄)的回應。

佢地阻路我係受害者(我仲因為佢地困在金鐘, 幾乎搵唔到車走), 不過對比起佢地阻路, 政府同某D傳媒的統戰手段更加令人心寒。
而家香港的示威已經算係好和平的…話社民連同人民力量激進唔要得的人, 睇睇最近希臘示威搞成點, 睇睇南韓示威係點的樣。

坐馬路阻街, 影響到你可能你會好慶, 我都明白; 不過將眼光睇遠d, 呢個已經係好溫和的手段。

香港政府同市民, 對示威帶來的阻礙的包容程度, 亦都有可能係全世界的文明國家中最低…唉。

sea1986 發表於 2011-7-3 03:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-7-3 02:35 發表
坐馬路阻街, 影響到你可能你會好慶, 我都明白; 不過將眼光睇遠d, 呢個已經係好溫和的手段。

贊成,老實講
將社民連同人民力量所做嘅同泡菜農民喺香港暴亂比較
社民同人民兩個組織所做嘅已經溫和
佢地所要求嘅係對香港前途有好大影響嘅嘢
只係有一啲人以為和平示威就可以爭取到自己嘅嘢
咁世界上就唔會有戰爭

香港蟻民就係咁
阻住自己返歸/搵錢就猶如殺自己父母
連廿三條、遞補機制呢啲影響深遠嘅嘢都唔諗
仲鬧人阻路
殺都埋嚟都唔知死
咪任由港共政府魚肉囉,香港冇得救架啦

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
nickhei + 1 D玩扣分人好乞人憎
teddybus -1 亂扣帽子, 與紅衛兵無異.

查看全部評分

3ASV196 發表於 2011-7-3 09:15 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-7-3 03:51 發表

贊成,老實講
咁世界上就唔會有戰爭

香港蟻民就係咁
阻住自己返歸/搵錢就猶如殺自己父母
連廿三條、遞補機制呢啲影響深遠嘅嘢都唔諗
仲鬧人阻路
殺都埋嚟都唔知死
咪任由港共政府魚肉囉,香港冇得救架啦...

其實係ga, 世界上根本就唔應該有戰爭, 你想打仗你的事,
但為乜又有拉埋其他人一定去陪你?

社民連同人民力量所做嘅同泡菜農民喺香港暴亂比較
社民同人民兩個組織所做嘅的確已經算溫和, 但你無比較
一樣野, 上次韓農幾激都好, 主要係衝擊會場, 及會場之前
的警察封鎖, 目的明顯, 行動相對正路....唔係故意去阻人ga
wor

但今次呢2班人, 唔係衝擊政府總部, 唔好正面面對政府, 相反,
打遊擊, 似是針對無辜市民wor, 故意阻塞完全無關的正常車
輛及道路....其背後目的係以阻礙其他市民日常生活去迫政
府讓步....情況又點同....

點解之前有d人包圍禮賓府/中聯辨/立法會唔肯走(都有封路),
香港大部分人都比今次少反應? 因為之前都係目的明顯, 行動
較正路, 你唔滿意邊個就去包圍邊個, 衝擊邊個, 但故意影響埋與
抗爭無關的人, 無啦啦拖人落水, 就一定係令自己蝕底的...要怪就
唔好怪香港人, 怪佢地行動前無諗過而已...

我本身一向反對激烈行動, 但即使激烈行動, 都可以分成不同目的,
今次更過分唔係在於其行動本身激烈程度, 而是佢個激烈行動針對
影響之人士...

政府政策係唔合乎民意, 同樣, 呢d行動亦唔會合乎民意*, 將自己與一般
市民生活對立, 如果係真正支持民主的, 又點會同意這樣做...做的亦係
愚蠢(邊有人行動想得到人支持, 卻是走去影響呢班人的日常生活ga)

*有站友講, 香港市民, 對示威帶來的阻礙的包容程度, 亦都有可能係全世界
的文明國家中最低, 我未必反對這事實, 但這不是正正反映香港一般人的
意見嗎? 這不是民意的一種? 如果支持民主的, 不是亦應該要尊重這民意,
點解要批評成"蟻民"?

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2011-7-3 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 3/7/2011 09:15 發表

點解之前有d人包圍禮賓府/中聯辨/立法會唔肯走(都有封路),
香港大部分人都比今次少反應? 因為之前都係目的明顯, 行動
較正路, 你唔滿意邊個就去包圍邊個, 衝擊邊個, 但故意影響埋與
抗爭無關的人, 無啦啦拖人落水, 就一定係令自己蝕底的...要怪就
唔好怪香港人, 怪佢地行動前無諗過而已...

我本身一向反對激烈行動, 但即使激烈行動, 都可以分成不同目的,
今次更過分唔係在於其行動本身激烈程度, 而是佢個激烈行動針對
影響之人士...

Exactly!  如果各位有心,點解唔去圍林瑞麟屋企?唔去圍鄭耀棠屋企?唔去圍工聯會總部?

當然,我記得好似有人去咗禮賓府。佢哋就做啱了。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
EH2674 發表於 2011-7-3 11:18 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2011-7-3 09:59 發表

Exactly!  如果各位有心,點解唔去圍林瑞麟屋企?唔去圍鄭耀棠屋企?唔去圍工聯會總部?

近年見親既示威/抗爭活動,我見到都只係搵著班基層人士黎搞
強人所難,不可一不可再
kokchun 發表於 2011-7-3 13:07 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2011-7-3 03:51 發表

贊成,老實講
咁世界上就唔會有戰爭
...

犀利 !
原來唔出去遊行就係蟻民
批評遊行就係五毛
倒轉中環影響市民生活既先至係真英雄
亂扣帽子到呢個程度
同文革紅衛兵有咩分別 ?
Timothy 2B
kokchun 發表於 2011-7-3 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2011-7-3 02:35 發表

轉番來的回應:
陳雲致梁振英「公開信」

呢兩段, 基本上講哂我想講的野(包括埋對在B2兩位回應我的仁兄)的回應。

佢地阻路我係受害者(我仲因為佢地困在金鐘, 幾乎搵唔到車走), 不過對比起佢地阻路, 政府同某D傳媒 ...

人地跳樓自殺 我地又係咪要跟著做 ?
各處鄉村各處例
點解一定要咁樣去做比較 ?
香港人 buy 既和平表達意見
暴力鬥爭已經唔再係香港人想見既情況
唔通仲要好似 67 暴動周街放土製菠蘿咩 ?
Timothy 2B
238X 發表於 2011-7-3 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 3/7/2011 13:15 發表

暴力鬥爭已經唔再係香港人想見既情況
唔通仲要好似 67 暴動周街放土製菠蘿咩 ?

唔係我想危言聳聽,
有時 D 野唔係話「我唔想」就可以當佢唔會發生。

更何況,如果中共迫得香港人太緊,
仲搞到廣大市民無啖好食 (譬如通脹太犀利),
恐怕真係會有人覺得非走呢條路不可。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
段飛 發表於 2011-7-3 13:38 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2011-7-3 09:59 發表

今年七一其中一個主題係「打倒地產霸權」
當日有成7架香港公安車泊哂係長江中心門前
其實,如果入去示威分分鐘又會造成衝突
跟住又同樣會俾人譴責
老實講,示威既情緒會因着情況而隨時高漲
當然,亦都希望示威既進行係唔影響其它市民