hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 2011年七一大遊行
開啟左側

2011年七一大遊行

dbat98D 發表於 2011-7-3 22:38 | 顯示全部樓層

四十四年前嘅事係應該發生, 亦應該支持發生
民反係逼不得以, 就算响民反運動中狗官同親中人士
忽然有咩不測, 亦係天意
PB602 發表於 2011-7-3 22:47 | 顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

「解放軍」又點?越南菲律賓霸咗中國咁多個島,所謂「解放軍」做過咩嘢?咁叻捍衛國土又唔見佢打番D島番嚟?添馬艦入面班中國佔領軍夠膽就出營開槍鎮壓,香港人用鮮血俾全世界睇清楚中華人民共和國係一個點樣嘅國家!香港人忍咗中國人好耐,你敢開槍,最多全香港市民同你嚟一個了斷。唔好下下講到中國係神,老實講香港人唔係一定要做佢嘅子民。

香港無話無咗中國唔得,最初大家話中國好香港好,引入自由行振興經濟,到最後已經證明係世紀謊言,香港只有表面繁華。事實係中國人嚟香港同香港人爭福利、爭床位,爭大學學位(搞到醫院同大學到處都係大陸人)。中國貪官同商人炒貴晒香港D樓,大角咀都炒到萬幾蚊一呎,然後丟空唔住,反而香港人就俾佢搞到買唔起樓,有屋無人住,有人無屋住,香港政府仲要慌死你班香港人唔死話起居屋要起七年(但起高鐵咁大工程又唔駛七年)。

一句都尾,靠近中國,埋單計數香港人到最後係得嘅多定失嘅多?

最差係將中國一套歪曲價值觀帶埋嚟香港:做官嘅忘記港英年代嘅廉潔自愛,走去同地產商利益輸送;做醫生嘅見錢開眼,幫中國人開假醫生紙用假預產期去霸床位。

好鍾意《蝗蟲天下》入面嘅歌詞:

誰都驚恐有天災,對匪國暴民又要捐送,這可算香港給中國的作用
財物盡獻奉害蟲,平民愈捐就愈窮,誰人能教教我怎樣不悲痛
何解在香港的我超過十年被你呃透,假中有假香港怎會可接受
窮人在閉目淚流,蝗蟲就趕極亦唔走,炒地都不夠,炒車炒水貨炒樓,佔盡我所有
往日靠打拼,港英的繁華光景,再沒有保證

dbat98D 發表於 2011-7-3 23:05 | 顯示全部樓層

回復 62# 的帖子

所以百年前革命由香港開始, 百年後都應該由香港開始
要消滅敵人, 大家唔好再執著, 為民主, 為下一代, 犧牲
性命我都在所不惜....既然大家有勇氣抗洗腦, 更應該用埋
嗰份勇氣出黎打倒中國, 十三號來個大暴動
sea1986 發表於 2011-7-3 23:19 | 顯示全部樓層

我都仲未指有中聯辦五毛潛入ITALK
我就已經被開火指係紅衛兵
原來支持示威就係紅衛兵
只可惜嘅係我對中共同紅衛兵恨之入骨
我無咁嘅興趣做紅衛兵

正如上面所講
六七暴動就係改變前香港政府對香港人待遇嘅轉捩點(港英呢個TERM係中共叫,唔好搞錯)
原來當年冇六七暴動
相信前香港政府唔會加快改善對香港人嘅待遇

有啲人一昧只係識講搵嘅就搵林公公同當努曾
係喎,解決咗一個林公公同一個當努曾
咪仲有千千萬萬個林公公同當努曾
甚至嚟個比林公公同當努曾更衰嘅
到果時香港真係SAY BYE BYE

家下呢班人為嘅係香港前途而抗爭
但反過嚟被人話阻頭阻勢、阻住搵食
咁好囉,未來當香港完全成為一個以言入罪嘅地方嘅話
就唔好怨
因為呢啲係當初香港人嘅選擇

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
teddybus -1 未有認真對待其他板友的評論
nwfb1601 + 1 完全係我心中所諗0既0野。

查看全部評分

DIH 發表於 2011-7-3 23:36 | 顯示全部樓層
今日同有去遊行的親戚見面,佢地不屬於任何黨派亦沒有主動參與任何留守。
以下只是轉述,可能有些細節我記錯,略作參考。

佢地話,行到灣仔時,人民力量一行人被攔截(而似乎不是人民力量自己停低),
附近的個別遊行者、街工、90後等群體同時被截,
在街上沒有鼓譟地乾等了約45分鐘,部分遊行者覺得累就坐在地上休息。
警方此時以有關人等阻街為由拉封鎖線圍住佢地,另一邊廂開放大約五呎闊的馬路畀非人民力量前進,
我親戚這時加入前進的人群中繼續行,去到政府總部完成行程已經八點幾,搭車返到沙田已經十點。

後來人民力量被放行,去到長江中心前面又再被截。
這班人與衝出干諾道中的社民連群體沒有直接連繫,
但到頭來都在中環附近「佔用馬路」及「需要清場」。

我親戚話,這班所謂阻街的人真係已經好克制,
起行前曬了個幾鐘,行行下又被截,截完幾個鐘行一陣又再截,
人民力量的一群只係依照遊行路線但時間上被延誤,
警方似有故意造成「阻街」既定事實然後「清場」之嫌。
佢地有好多只係一般學生,又或者係沒有組織的一般市民碰巧在人民力量的人群內,
有些見勢色唔對已經提早離開,留下來的,大家都見到,大部分時間都只係坐低,
年輕人血氣方剛,身被故意阻撓、心被冤枉成暴民,被清場時的少許衝突絕對可以理解。
為何我說「少許」衝突?至少我可以肯定警方在體力和裝備上有絕對優勢。
若然他們真如某些人所言係激進的話,有幾個鐘頭時間,真係火燒中環都得。
請大家想想林彬是為何被殺、被誰所殺,而那些人的同夥現在身處何方。

我親戚同時表示社民連衝馬路真係好危險(佢自己係駕駛者),
而毓民大舊等人雖然在議會內其實識得討論技巧,但之前得罪傳媒太多,
搞到傳媒有意無意忽略他們比較冷靜時的言論,實屬不智。

hello 發表於 2011-7-4 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DA78 於 2011-7-3 22:05 發表
如果真係一把火燒咗條干諾道中同政府總部,我相信解放軍就要出動啦.到果時全港巿民應該駡佢,而非話政府迫成,政府有不當就理性地表達啦.
沒有短暫的陣痛,就沒有長久的美好將來。你連E啲野都講得出都係有啲問題.唔通短暫 ...

首先你要搞清楚係邊個迫到佢地要咁做,你估家陣訓街好玩咩?
當佢地想理性地表達佢地既意見時而正常渠道反映唔到時,佢地係有需要採取較不理性方式去表達
而呢啲渠道去表達正正就係要你去關注
如果理性係表達同反映到時就唔洗咁做,天下太平啦!
示威既目的係咩?係要利用你既影響力去影響市民既正常活動,從而令市民去關注
如果唔係我就咁企係條街度叫就得啦!洗乜示威!

同埋如果按你道理去諗野又係好大問題

「因為我地排隊等車會阻到條街行緊既人,所以我地唔應該排隊等車」
咁全港市民唔好排隊等車啦!

「因為我地既紅隧塞車會阻到返工既人,所以我地唔應該比紅隧塞車」
咁全港市民唔好用紅隧啦!

「因為司機工業行動會阻到搭車既人,所以我地唔應該有工業行動」
咁係咪以後班司機靠當初$6000起薪點過以後日子?

以上三點,有冇可能先?

按此道理「因為我地既遊行示威會阻到香港市民,所以我地唔應該有遊行示威」
咁以後唔好有遊行示威咪唔會阻到你囉!

仲有解放軍試下出動,開架坦克轆過啲人,亂槍掃射啲人
咪睇下首先聯合國對中國做啲咩?
再睇下美國又會唔會繼二戰後開架X37B放兩粒原子彈落京城?
架X37B個零二個鐘就到京城架啦,咪當比美國試下架新玩具囉!

dbat98D 發表於 2011-7-4 01:00 | 顯示全部樓層

回復 66# 的帖子

美國肯我真係絕對支持, 其實早就應該出兵打中國
我唔信全球所有國家聯手都打唔過呢班畜牲

動起來, 七一三暴動!

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
S3BL470@98A -1 內容有攻擊成分

查看全部評分

流星☆雨 發表於 2011-7-4 04:36 | 顯示全部樓層
如果香港真係有心搞起義搞獨立
我相信絕對會成功
如果共匪鎮壓,我諗其他國家都唔會支持,甚至係幫香港都有。
最少聯合國一定出聲譴責中國。

中國內地,唔流多最少一次血,都好難成功獲得自由。
但前提係要內地人民都知有問題,肯支持先得…

至於「阻街」等較激烈嘅事,我相信係爭取民主當中必要嘅。
爭取民主,無可能只係係立法會講下廢話就成功。
個啲只係叫「成功爭取」
3ASV196 發表於 2011-7-4 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 流星☆雨 於 2011-7-4 04:36 發表
中國內地,唔流多最少一次血,都好難成功獲得自由。
但前提係要內地人民都知有問題,肯支持先得…

haha 其實唔好講咁遠la, 咩內地人民肯支持先得,
現時情況, 你要香港人大部分人肯支持都難la

知道有問題亦唔等於肯支持ga wor, 即使係香港都係...
如唔少人去71遊行, 都唔等於支持暴力/流血ga wor

我想先唔理大家政見/意見係點先, 但單是睇呢度討論,
只是我地較年青的一群, 都清楚知道香港人本身都有明顯
分歧, 尤其對是否要暴力抗爭或是否要"獨立"...

再睇埋出面情況, 回應返閣下頭一句"如果香港真係有心
起義搞獨立", 你認為香港人整體會可以就這句達到共識的嗎?

其實唔少上面支持暴力/激烈抗爭的朋友, 都批評香港人思維
仲係相對落後, 甚至叫成"蟻民", 但呢D不是正是我地香港人一
般情況?

3ASV196.KE7270
sea1986 發表於 2011-7-4 12:38 | 顯示全部樓層

回復 66# 的帖子

閣下果三個問題
令我諗起馬嶽教授喺立法會窒林公公嘅一番話
馬教授︰
「如果你(林公公)認為有人濫用補選制度,你就想廢除佢嘅話,引身到去其他法例係好嚴重
如果有人濫用綜援,你就要廢除綜援;如果有人濫用grant loan,廢除grant loan所有人都唔好攞啦;
咁香港好多法例都唔駛要架啦」

的確,因為有人濫用乜乜,就要廢除乜乜,咁香港就會變成專制時代
係一個好危險嘅情況